RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 11. juuni 2019

Jakko Väli: Reformierakonna lõpp paistab

Paremad ajad: Reformierakonna esinaine Kaja Kallas Riigikogu valimiste järgselt oma erakonnakaaslastele võidukõnet pidamas, 4. märtsil 2019, Tallinnas. Foto: Scanpix.com

Kolumnist Jakko Väli hinnangul on kahe tõrjutu, EKRE ja Keskerakonna, tugev koalitsioon magus kättemaks opositsiooni surutud Reformierakonnale, kellele ta ennustab lähenevat lõppu koos ametnikkonna puhastamisega nendest, kes ei vääri uue koalitsiooni usaldust, vahendab EPL.

Väli ennustab, et kui sügiseks pole suudetud Jüri Ratast ja Mart Helmet omavahel tülli ajada, siis jätkub praegune koalitsioon kuni järgmiste riigikogu valimisteni.
Reformierakonna jaoks on tema hinnangul tegemist aga ahastamapaneva perspektiiviga, sest ilma mõjuvõimuga kauplemiseta ei laeku erakonna kassasse raha, ilma rahata aga ei tee valimiskampaaniat ning ei võta tagasi võimu.

Peaminister ei lase ennast survestada
Kuigi massimeedia, avalikkus ja opositsioon ründavad koalitsiooni kolmest küljest ei lase peaminister ennast selle totaalse pressingu poolt mõjutada ning koalitsioon elab ka ministrite umbusaldushääletused rahulikult üle. Samuti näitab Reformierakonna meeleheitlik tõmblemine, et neil läheb veel kaua, enne kui nad õpivad käituma väärika opositsioonierakonnana.

Eesti ei vaja vähkkasvajana paisunud Tallinna Ülikooli ega kampaaniat “Kumm on seks!”
Väli hinnangul on kõnekas ka tõsiasi, et kui meedia kritiseeris omal ajal Reformierakonna valitsuse raiskamist justkui möödaminnes, siis nüüd tõuseb kisa taevani ning lendavad vaat et süüdistused riigireetmiseski kui Keskerakonna ja EKRE valitsus püüab kusagilt raha kokku hoida ning elementaarset kontakti reaalsusega säilitada.
Tema arvates ei vaja Eesti teadus ega haridussüsteem nagunii vähkkasvajana paisunud Tallinna Ülikooli – kindlasti mitte sellise dubleeriva ja raiskava süsteemina, milliseks see tänaseks muteerunud on. See tuleks üldse laiali saata ja selle toimivad osad teiste ülikoolidega liita, leiab Väli.
Sama kehtib Väli hinnangul ka Tervise Arengu Instituudi kohta, mis on väga hea näide sellest, kuidas nelja (sic!) töötajaga sotsiaalministeeriumi osakonnast on välja kasvanud kahesajapealine bürokraatide kohvituba, kelle üheks “parimaks saavutuseks” on jäänud reklaamikampaania “Kumm on seks!”

Jüri Ratase kättemaks
Väli hinnangul teadis Jüri Ratas peaministrina väga hästi, mida ta teeb, kui Reformierakonna kõrvale lükkas ja EKRE-ga koalitsiooni moodustas. Samuti teab ta, et Reformierakonnal ei õnnestu enne järgmisi valimisi valitsust moodustada.
Sest Jüri Ratas mäletab… mäletab väga hästi retoorikat, mida reformierakondlased Keskerakonna suhtes kasutasid, kui tundus, et viimased on vaat et igaveseks opositsiooni määratud.
Ratas naudib aga tema hinnangul olukorda, kus opositsiooni turmtuli on suunatus suuresti EKRE pihta. Samuti sujub hästi koostöö EKRE ministritega.
Koalitsioonipartneritele põhjustab rõõmu ning Reformierakonnale ärevust ka e-valimist süsteemi pulkadeks lahti võtmine “sõltumatute ekspertide, mitte Tarvi Martensi ja oravapatsiga poiste poolt” aasta lõpus.

Reformierakond jookseb ajaga võidu
Poole aasta pärast saab Reformierakonna aeg otsa, ennustab Väli ning nende ainsaks võiduks jääbki Marti Kuusiku ametist tagandamine seoses hästi orkestreeritud (seni tõendamata) koduvägivallajuhtumiga.
Kui valitsus hakkab reaalselt tööle ning suudab ette näidata tulemusi ning kappidest pudenevad ka eelkäijate luukered, siis lakkavad töötamast ka iganädalased populaarsusküsitlused. Samal ajal puhastatakse aga Väli sõnul ametnikkond nendest, kes ei vääri uue koalitsiooni usaldust ega soovi riiki uut moodi edasi viia.

Toimetas Martin Vaher

Allikas: https://objektiiv.ee/jakko-vali-reformierakonna-lopp-paistab/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP