RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 9. juuni 2019

Juhtkiri: YouTube’ist Objektiivi videote kõrvaldamine on märk ideoloogilise diktatuuri pealetungist

YouTube’i otsus asuda kõrvaldama Objektiivi videoid kuulutab kurja ning võib päädida üleüldse “vihakõneks” tembeldatud Objektiivi kanali sulgemisega. Märgid näitavad, et peame valmistuma taas eluks ideoloogilise diktatuuri tingimustes, kus sõna on kõike muud kui vaba, tõdeb Objektiivi toimetus juhtkirjas.

Eile õhtul andis YouTube Objektiivi toimetusele e-kirja kaudu teada, et on eemaldanud kaks meie videot – Markus Järvi nädalakommentaari ja ühe “Fookuses” saate –, sest nende kohta olevat laekunud kaebused, mille alusel kvalifitseeriti videod “vihakõneks”.
Sümptomaatiliselt ei selgita keegi, mis nendes videotes endast “vihakõne” kujutas ning millega on niisugune hinnang põhjendatud. Tõtt-öelda jääb arusaamatuks, kuidas üldse YouTube eestikeelsetele materjalidele oskab vastavat hinnangut anda.

Igal juhul on olukord tõsine, sest YouTube on Objektiivi videote peamiseks kanaliks ja samas moodustavad videomaterjalid meie publitseeritud materjalide keskse tähtsusega osa. Seejuures jõudsime alles hiljuti olulise verstapostini, kui selgus, et Objektiivi videoid on YouTube’is vaadatud ühtekokku rohkem kui miljon korda.
Tähelepanuväärne on ka see, et just nagu pole teada, mis, milliste reeglitega ja kuidas kõnealustes videotes vastuolus oli, nii ei ole teada ka see, kes Objektiivi materjalide peale YouTube’ile kaebusi esitab. Just nagu nõukogude ajal, nii leidub ka nüüd anonüümseid pealekaebajaid, kes vääritimõtlejaid võimudele üles annavad.

Täpselt samuti on kõnekas, et Objektiivi videote mahavõtmist ei ole võimalik vähegi mõttekal moel vaidlustada, sest ühelegi vaidele YouTube lihtsalt ei vasta, nende rahuldamisest rääkimata. Veelgi enam, Eestis ei ole YouTube’il ega Facebookil isegi ühtegi esindajat, kellega saaks probleemist rääkida ning kellelt saaks otsuste kohta selgitust küsida.

Niisugune olukord on pehmelt öeldes pentsik, sest kui Eesti ettevõtted on oma teenuseid osutades seotud tarbijakaitse seadusest tulenevate päris tõsiste kohustustega, siis sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuvate kasumitega USA sotsiaalmeediahiiud ei kohustu järgima mitte ühtegi Eestis kehtivat seadust, olgugi et nad osutavad oma teenuseid sadadele tuhandetele Eesti tarbijatele.
Lisaks kõigele muule näitab võimuringkondade huvipuudus niisuguste probleemide vastu, et nende mure sõnavabaduse pärast on võlts. Sõnavabadusest räägitakse selleks, et välistada või pärssida domineeriva ideoloogia kriitikat, ent sõnavabadust päriselt ohustavate probleemide suhtes suletakse silmad ja kõrvad.

Ei ole sugugi välistatud, et esimeste videote kõrvaldamine on alles eelmäng Objektiivi hääle tõsisemale mahasurumisele, mis võib päädida ka meie YouTube’i kanali sulgemisega. Kõiki märke silmas pidades oleks pigem üllatav, kui asjad selles suunas ei liiguks. Igal juhul peame valmistuma taas eluks ideoloogilise diktatuuri tingimustes, kus sõna on kõike muud kui vaba.

Allikas: https://objektiiv.ee/juhtkiri-youtubeist-objektiivi-videote-korvaldamine-mark-ideoloogilise-diktatuuri-pealetungist/
_____________
Ka minu videokanalist YouTube-is on kõrvaldatud mõned videod!
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP