RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 20. aprill 2012

VABAMÕTLEJA: Assad-Ahmadinejadi telg

Tahaksin leida selgust veristele sündmustele Lähis-Idas, mida hellitusnimega kutsutakse Araabia Kevadeks. Kuna tegemist on konfliktiga, on mängus vähemalt kahe osapoole huvid. Võib öelda, et meie eestlased oleme suure Euroopa Riigi oblasti elanikud, mis omakorda moodustab koos Ameerika Ühendriikidega ühtse Lääne riikide bloki. Seega näeme ja kuuleme ainult ühe osapoole, s.o. meie enese moonutatud, vastukäivat ja vahel isegi kibedalt naljakat versiooni toimuvast. Selle artikli eesmärgiks on tutvustada Teile natuke ka teise osapoole vaatevinklit.
Elame skisofreenilises inforuumis. Ühelt poolt tahetakse meile selgeks teha, et me kõik oleme vabad, tsensuuri ei ole ja kohe-kohe saabub helge tulevik. Olgu, viimane oli seoses Eurotsooni võlakriisiga natukene üle paisutatud, aga vaadates millist ajupesu püütakse meie noorsoole teha, siis ei olegi enam tegu liialdusega. Tsiteerin 2011. aastal gümnaasiumilõpetajatele jagatud Euroopa päeviku sisu(vt. pilti): „ELi 27. liikmesriigis elab täna 500 miljonit inimest, kes saavad elada enneolematul rahu ja heaolu ajastul.“ Vanemaid inimesi peaks praegu valdama tore äratundmisrõõm, või mis? Aga see selleks.
Sellel mida meile läbi massimeedia püütakse ette sööta, on reaalsusega vähe ühist. Igal funktsioneeriva ajutööga inimesel peaks tekkima küsimus – MIKS? Mingisugusest ajakirjanduse vabadusest ei ole minu meelest võimalik rääkida. Pole kunagi olnudki, sest informatsioon jõuab meieni läbi vahendajate ja on ju ülimalt loogiline, et neil on oma maailmavaated, huvid ja perspektiivid. Ajakirjanik on ju kõigest inimene ja kas saabki inimene olla täienisti objektiivne?
Õhtul peale muserdavat tööpäeva apaatse näoga Aktuaalset Kaamerat vaadates, tasuks pöörata tähelepanu edastatavate uudiste allikatele, vahendajatele. Enamasti on selleks kas Reuters, BBC või mõni muu Lääne riikide ustav meediamagnaat. Ega BNS (ehk Baltic News Service) vahendab ka ju ainult teatud uudiseid, lubatud uudiseid. Ühesõnaga vahendatakse meile ainult seda, mida me tohime teada või mis on vastavalt leivaisade huvidele moonutatud. Vaatamata asjaolule, et hetkel veel on Internet vaba – kahjuks küll nähtavasti mitte kauaks – toitub 90% inimestest ikka ainult sündmustekirjeldusest, mida neile ette söödetakse. Eks see ole ka arusaavad. Lihtsalt elus püsimine on meie jaoks nii keeruliseks muudetud, et ei ole enam ei jõudu ega tahtmist hakata mingeid võõrkeelseid allikaid otsima ja pead vaevama raskesti mõistetavate teemadega. Klõps ETV sisse ja vaatame, mis tuleb.
Ilma pikema keerutamiseta, pöördun tagasi teema juurde – Süüria. Põgus ülevaade Süüria sõjalisest võimekusest. Andmed pärinevad juutide virtuaalsest raamatukogust. Süüria on Iisraeli peamine otsene oht, kuna Iraan ja Süüria jagavad ühiseid maailmavaateid ja oskavad koostööd teha. Väidetavalt olevat Süüria kulutanud aastast 2008 rohkem kui 3 miljardit USA dollarit relvastusele. Aastal 2005 allkirjastasid Süüria ja Iraan vastastikuse kaitselepingu. Lisaks andis Süüria Iraanile loa oma territooriumil arendada ja toota relvi. 15. juunil 2006 allkirjastas Süüria kaitseminister Hassan Turkmani Iraani kolleegiga kokkuleppe, mille sisuks oli „koostöö ühiste ohtude vastu“. Viimase all oli silmas peetud USA-d ja Iisraeli. Turkmani kommentaar: „Meie koostöö seisneb strateegilistes lepingutes ja kokkuhoidmises ühiste vaenlaste vastu. Riigile nagu Süüria – kelle kõrval on säärane ebainimlik ähvardav kiskja nagu Iisrael – on täiesti loomulik olla alati ettevalmistunud halvimaks.“ Hetkel pidavat Süürial olema suurem sõjavägi, rohkem tanke (umbes 3700 tanki) ja pea sama suur lennuvägi (510 sõjaväelennukit), kui on Iisraelil. Assadi režiimi käsutuses on relvastatud sõjaväelasi rohkem kui 380 000 meest, millele lisandub 130 000. reservväelast [1]. Tegemist oli 2011. aasta andmetega. Muidugi tuleb siinkohal arvestada jällegi allikat, milleks on Iisrael. Kui keegi tunneb ennast kellegi poolt ohustatuna, siis valetab ta oma vaenlase ju suuremaks ja ohtlikumaks, et näidata, kui täbaras olukorras ta ikka on!
Nõndaks, te olete järgnevat kindlasti juba oksendamiseni kuulnud, aga ma teeksin kiire ülevaate pildist, mida maalib meile Süürias toimuvast põhivoolu meedia. Lihtsalt, et hiljem kontrastid tugevamini välja paistaksid. Kasutan selleks Postimeest.
Innustatuna nn. Araabia Kevadest, on Süürias järsult tekkinud mingid aktivistid, kes nõuavad president Bashar al-Assadi tagasi astumist. Protestiaktsioonid algasid märtsis ning on inspireeritud Tuneesias, Egiptuses ja Liibüas toimunust. Süüria mässulised võitlevad poliitiliste vabaduste tekke ning korruptsiooni lõppemise eest. Ülestõus sai alguse Lõuna-Süürias Deraa linnas, ülestõusnud ei ole suutnud saavutada kontrolli pealinna Damaskuse üle.[2] Süüria valitsusväed on kohalike aktivistide sõnul eelmise aasta märtsis alanud ülestõusust alates tapnud üle 6000 inimese.[3] Praeguseks hetkeks on see arv juba tublisti suurenenud.
Just nagu tekkis Gaddafi valitsusaegses Liibüas, tekkis ka Süürias mingi kahtlase taustaga nõukogu. Liibüas oli selleks TNC ehk Üleminekuaja Rahvusassamblee Nõukogu (ingl.k. Transitional National Council), Süürias Opositsiooni Ühisnõukogu, ingl.k. Syrian National Councili. Muster hakkab juba korduma. Lisaks moodustati Vaba Süüria Armee (lühendiga FSA) sõjaväelastest, kes on väidetavalt Assadi režiimi vastu. Oktoobri keskpaigas kuulus sinna FSA enda andmetel 15 000 liiget, kuid seda peetakse liialduseks.[4]
Väidetav opositsioon pöördus rahvusvahelise üldsuse poole palvega aidata tsiviilelanikke. Süüria opositsiooni ühisnõukogu väitel on tegemist meeletute tapatalgudega. Lisaks maaväe rünnakule tulistab sõjavägi elurajoone suurtükkidest ja rakettidega, ka on kasutuses lennukid. SNC hinnangul on riigi suuruselt kolmas linn Homs „katastroofi piirkond“, mis vajab rahvusvahelist sekkumist. [5] „Süüria Rahvusnõukogu kutsub kogu maailma võtma midagi ette, et peatada süütute süürlaste vastased tapatalgud. SNC nõuab ka, et Venemaa mõistaks selgesõnaliselt hukka Süüria režiimi ning nõuaks tapatalgute lõpetamist ja demokraatlikke valimisi,“ märkis SNC.[6] FSA kutsus välisriike andma õhulööke strateegiliste sihtmärkide pihta. „Me ei toeta välisvägede sekkumist, nagu see toimus Iraagi puhul, kuid me soovime, et rahvusvaheline kogukond annaks meile logistilist abi,“ ütles Vaba Süüria Armee (FSA) liider kolonel Riyadh al-Asaad uudistevõrgule AFP. „Me soovime ka rahvusvahelist kaitset, lennukeelutsooni kehtestamist, puhvertsooni ja rünnakuid teatud strateegiliste sihtmärkide pihta, mis on režiimi jaoks olulise tähtsusega,“ lisas Riyadh al-Asaad.[7] Ühesõnaga – tsiviilelanike aitamise all mõeldakse: „Palun, tulge pommitage meile demokraatia!“.
Venemaa Föderatsiooni välisministri Sergei Lavrovi sõnul sarnaneb Süürias jätkuv võitlus üha enam kodusõjale.[8] Septembris nõustusid Euroopa Liidu valitsused alates 15. novembrist lõpetama nafta importimise Süüriast. Sellele järgnes keeld Euroopa firmadele Süüria naftaturule investeerida. Naftaeksport moodustab Süüria sisemajanduse kogutoodangust ligikaudu 20 protsenti. Enne naftaekspordi keelustamist müüs Süüria 90 protsenti oma naftast Euroopasse, peamiselt Saksamaale, Itaaliasse ning Prantsusmaale.[9]
Rahvusvaheline surve Süüriale suureneb. Suurbritannia välisminister William Hague ütles täna, et rahvusvaheline üldsus kavatseb teha kõik võimaliku, et mõjutada president Bashar al-Assadi. „Me tugevdame al-Assadi režiimile avaldatavat survet. Rääkisin sellest Araabia Liiga peasekretäriga ja ma usun, et nad soovivad seda teha oma järgmisel nõupidamisel,“ rääkis minister BBC raadiole. „Selle režiimi käitumine on kohutav ja vastuvõetamatu ning loomulikult teeme kõik võimaliku, et toetada tulevikus demokraatiat Süürias.“[10] Ju vist nii nagu nad toetavad seda Liibüas, Iraagis ja Afganistanis.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus Süüria presidenti Bashar al-Assadi lõpetama riigis vägivald ning ütles, et dünastiate ja ühemehevõimu „vana kord“ on Araabia maailmas otsa saamas. „Ütlen Süüria president Assadile täna taas: Lõpetage vägivald. Lõpetage oma rahva tapmine! Repressioonid on ummiktee,“ ütles Ban Araabia maade demokraatiale pühendatud konverentsil Liibanonis. „Alates revolutsioonide algusest Tuneesias, Egiptuses ja mujal olen kutsunud riigijuhte oma rahvast ära kuulama,“ ütles Ban. „Mõned tegid seda ja said sellest kasu. Teised ei võtnud hoiatust kuulda ja täna lõikavad nad tormi. Vana kord on kokku varisemas,“ sõnas ÜRO peasekretär konverentsil. „Ühemehevõim ja perekondlikud dünastiad, võimu- ja rikkuse monopol, ajakirjanduse vaigistamine, põhivabadustest ilma jätmine - sellele kõigele ütleb rahvas: «Aitab!».“[11] Kui me võtame, siis lause viimase poole – võimu- ja rikkuse monopol, ajakirjanduse vaigistamine, põhivabadustest ilma jätmine – siis, kuidas on lood Lääne riikides? Mida ütleb siinne rahvas?
Samas aga kaitses Putin kindlalt Moskva otsust panna koos Hiinaga veto kahele ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniprojektile, milles Süüria režiim mõisteti hukka opositsiooni mahasurumise eest. Ta süüdistas läänt „kannatuse puudumises töötada välja rihitud ja tasakaalustatud“ resolutsioon, mis nõuaks ka ülestõusnutelt tule lõpetamist ning tagasitõmbumist konfliktikolletest nagu Homs. Putin juhtis Venemaa vastasseisu NATO õhukampaaniale Moskva Nõukogudeaegse liitlase Liibüa suhtes ning väitis täna, et Lääne toetus Araabia Kevade nime pälvinud ülestõusudele võis olla ajendatud kommertshuvidest. „Ja veel üks aspekt. Tuleb välja, et riikides, mis vahetult Araabia Kevade üle elasid, nagu varem Iraagiski, kaotavad Venemaa firmad aastakümnetega saavutatud positsioone kohalikel turgudel, jäävad ilma üsna suurtest ärilepingutest,“ osutas peaminister. „Võib tekkida mõte, et neid traagilisi sündmusi endid õhutati teatud mõttes mitte mure pärast inimeste õiguste üle, vaid kellegi huvi tõttu turgude ümberjagamise vastu,“ väitis Putin.[12] Vene välisministri sõnul on relvastatud ekstremistlikud grupeeringud oma tegevust laiendanud. „Pole mingit kahtlust, et nende eesmärk on esile kutsuda humanitaarkatastroof ja leida ettekääne välisriikide sekkumiseks sellesse konflikti.“[13]
Muidugi ei jää selline andestamatu käitumine Venemaa ja Hiina poolt laitmata. Kõigepealt hüppas tagajalgadele Süürias Opositsiooni Ühisnõukogu. Väidetavalt on nad kohutavalt pettunud Venemaa ja Hiina käitumises. „Süürlased ja kogu maailm ootasid Julgeolekunõukogult karmisõnalist resolutsiooni, mis mõistaks selgelt hukka Süüria režiimi kuriteod, tsiviilelanike julma ja karistamatu tapmise ning genotsiidi. Kogu maailm oli vapustatud, kui Vene ja Hiina valitsused vetostasid Araabia maade ja Euroopa resolutsiooni.“[14] Panete tähele – pihta hakkab sõnade mäng, peene manipulatsioon –  tegemist on juba genotsiidiga! Järgnesid Lääneriigid: USA suursaadik ÜRO-s Susan Rice märkis, et Venemaa ja Hiina „on jäänud kindlaks oma valmiduses reeta Süüria rahvas ja kaitsta argpükslikku türanni“.[15] Kas Liibüa juhi kohta ei kasutatud mitte sama sedelit?
Kuna Lääne riigid ei saanud ÜRO-s Hiina ja Venemaa tõttu luba Süüriasse demokraatiat toimetada, kaalutakse ka teisi variante. USA vabariiklasest senaator John McCain kutsus Ühendriike üles relvastama Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägedega võitlevaid opositsioonijõude. „Meil tuleb hakata kaaluma kõiki variante, sealhulgas opositsiooni relvastamist. Verevalamine tuleb lõpetada,“ ütles ta ajakirjanikele.[16] Tegelikkuses on see toimunud juba „ülestõusu“ algusest saati ja ennemgi veel. Ja üleüldse, kas te tõesti arvate, et seda tegelast, USA senatis, huvitab rahvas Süürias? Miks ei lärma ta näiteks Põhja-Korea või tiibetlaste inimõiguste eest?  
Terroriorganisatsiooni Al-Qaeda juht Aiman al-Zawahiri teatas internetti riputatud videosõnumis, et organisatsioon toetab Süüria rahvaülestõusu.[17] Islamistide võrguküljel avaldatud kaheksaminutilises lõigus pealkirjaga „Edasi, Süüria lõvid!“, kutsus Zawahri ka Türgi, Iraagi, Liibanoni ja Jordaania moslemeid süürlastele appi minema. „Haavatud Süüria veritseb päev päeva järel, samal ajal kui lihunik Bashar bin Hafizi (Hafez al-Assadi) poega lihunikku ei takistata,“ ütles Zawahri. Ta lisas, et vastupanu kogub hoogu. Zawahri sai Al-Qaeda juhiks pärast seda, kui USA eriüksuslased tapsid mullu mais terrorivõrgustiku juhi Osama bin Ladeni. Eile vahendas meedia anonüümseid USA ametnikke, kelle sõnul oli Süüria kolme hiljutise ohvriterohke pommiplahvatuse taga just Al-Qaeda.[18]
Mida me võime nüüd sellest järeldada. Nii Lääne riigid – eesotsas USA – kui ka al-Qaeda toetavad Süüria mässulisi, seega on nad liitlased! Neil on ju ühtne eesmärk – kukutada Assad! Kas ei ole müstiline? Al-Qaeda on ju Läänemaailma Püha Sõja verivaenlane! 9/11 – sündmus mis vapustas maailma! George Bush’i pöördumine rahva poole 20. september 2001:  „Nad (al-Qaeda) vihkavad meie vabadust – meie usuvabadust, sõnavabadust, meie vabadust hääletada. Meie õigust üksteistega nõustuda ja mitte nõustuda.“ Ja nüüd äkki liitlased! Tegelikkuses on ülimalt selge, et USA luureagentuur CIA ise ongi al-Qaeda üks põhilisi rahastajaid. Seda õpetatakse ju isegi meie gümnaasiumi õpilastele! Nimelt 12. klassi Mart Laari poolt kirjutatud ajaloo õpik väidab, et USA rahastas, relvastas ja õpetas välja Külma sõja ajal Modžaheede, võitlemaks Nõukogude Liidu vastu. Modžaheedid olid otsesed Talibani eelkäijad ja nagu me teame, arenes Talibanist välja al-Qaeda. Kas julgeb veel keegi öelda, et elu 21. sajandi Euroopas ei sarnane George Orwelli teosele „1984“?
Al-Qaeda ja USA sidemetest tänapäeval annab kinnitust üks huvitav uudis, mis lekkis Suurbritannia ajakirjale DailyMail. Qaeda üks tollaseid ninamehi – üks maailma tagaotsituim mees! – kutsuti raporti kohaselt pärast 9.11.2001 terrorirünnakut NY-i kaksiktornidele Pentagoni lõunale. On saadud kätte dokumendid, mis kirjeldavad, kuidas Anwar Al-Awlaki – esimene ameeriklane, kes on lisatud CIA „tappa või kinni püüda“ nimekirja – kätles militaar-ametnikega kõigest mõned kuud peale rünnakut. Fox News väidab, et neil on dokumendid, mis kinnitavad, et Awlaki viidi USA Kaitseministeeriumi peakorterisse sõjaväe ulatusliku moslemite kogukonnaga seotud programmi raames.[19]
Väike kordamine tehtud ja pilt Süüria olukorrast läbi Lääne massimeedia selge. Kuidas on aga lood vastaspoole meediaga? Kuidas kajastavad nemad toimuvat? Võtame näiteks Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA. Igast SANA teatest kumab läbi „välisriikide poolt relvastatud terroristid, kes püüavad riigis läbi viia riigipööret“. Kardinaalselt teine pilt, mida maalib meile meie – Lääne – massimeedia, või mis? Lääs: verine ja argpükslik diktaator Bashar al-Assad tapab massiliselt oma rahvast. Süüria ise – vaatame lähemalt! Väljavõtteid SANA uudisteagentuurist:
President Bashar al-Assad’i-meelne grupeering „Sweida Eagles“ viib läbi kampaaniat, mille käigus kavatsetakse koguda 100 000 praeguse režiimi toetaja isikuandmed ja sõrmejäljed, näitamaks välisriikidele kodanike tõelist meelsust. Grupeeringu liikmed ja osalejad ütlesid, et ürituse eesmärgiks on näidata oma armastust Süüria ja tema juhi vastu, nende truudust riigile, nende hukkamõistu riigi-vastasele vandenõule ja valmisolekut reformideks. Lisasid, et nende kokkutulek saadab tugeva sõnumi tervele maailmale – Süüria on tugev, kodanikud seisavad ühtse jõuna välisjõudude vastu, kaitsmaks Süüria eneseväärikust.[21]
Väidetavalt tegelevad „teatud telekanalid“ teadliku informatsiooni vääriti tõlgendamise ja suisa võltsimisega. Näiteks juhus, kus Lääne massimeedia edastas nö. „eksklusiivsed kaadrid“ ahelais laipadest, väites, et tegemist olevat Süüria sõjaväe pommitamise käigus surma saanud tsiviilisikutega. Tegelikkuses olid need tsiviilisikud, kes olid relvastatud terroristide grupeeringute poolt röövitud, piinatud ja jõhkralt tapetud. Esiteks olid ohvrid jalaraudades ja neil olid silmnähtavad piinamise ja plaanitud tapmise tunnusmärgid. Neil puudusid igasugused märgid plahvatusest, nt. mürsukilde või plahvatusele omaseid vigastusi neil ei esinenud. Kõigele lisaks võtsid Süüria võimudega ühendust inimesed, kes tundsid rahvusvahelistel kanalitel näidatud kaadritel ära omakesed. Nende väitel olevat nende omakesed röövitud varasemalt terroristlike organisatsioonide poolt. Näiteks Homsi elanik proua Thana al-Mohamad, kes tundis ära oma kahe sugulase surnukehad. Nemad olid aga röövitud 17. päeva tagasi (s.o. siis 20. jaanuaril 2012) terroristliku grupeeringu poolt. Khalid al-Shalabi – jällegi üks Homsi elanik – väitis Süüria televisioonile, et mõned terroristide grupeeringu liikmed on enese riietanud sõjaväelasteks ja pidavat tulistama tänavatel täiesti valimatult Homsi elanikke.[22]
Uudisteagentuuride kallutatusest ja isegi teadlikust valetamisest on teateid teisigi. Ei väsi tõmbamast paralleele Liibüas toimunu ja Süüria vahel. BBC lasi peale Tripoli „vabastamist“ eetrisse otseülekandes rahvamassi… Indiast, väites, et tegemist on juubeldavate liibüalastega. „Aps“ tuli välja, kuna inimesed lehvitasid Liibüa lippude asemel India lippe. Kahjuks ei tee aga 90% inimestest Liibüa ja India lippudel vahet, seega jäi valeinformatsiooni levitamine suurema tähelepanuta. Üks kaebekiri BBC-le ikka laekus, mille peale oli BBC sunnitud vabandama. Tegemist olevat olnud „tehnilise rikkega“.[35] Kes ei usu, võib Youtubest oma silmaga järgi vaadata.
Heites pilgud Süüria poole, leiame uudisekillu, mis kajastab umbes sarnast situatsiooni. Süüria praeguse režiimi pooldajatest häkkerid on lekitanud hunniku e-kirju, millest ilmneb uudisteagentuuri Al-Jazeera töötajate Süüria reportaažide valelikkus. Väidetavalt said kõik Al Jazeera töötajad e-maili, milles kästi neil vahetada oma arvutite ja meilikontode paroolid. Sama nädala alguses olid ennast Süüria elektrooniliseks armeeks nimetavad häkkerid uudistekanali serverisse murdnud ja osad sealsed saladused paisati meediasse.
Suurim leid, mis avalikuks tehti oli kirjavahetus uudisteankru Rula Ibrahimi ja Beirutis asuva reporteri Ali Hashemi vahel. E-kirjad paistavad viitavat laialt levinud rahulolematusele kanali enda sees, eriti mis puudutavad Süüria kriisist rääkivaid reportaaže. Ibrahim kirjutas oma kolleegile, et ta muutus revolutsiooni-vastaseks peale seda kui mõistis, et mäss kõigest hävitab riigi. Ta jätkab opositsiooni nn. Vaba Süüria Armee (Free Syrian Army) kritiseerimist, kirjeldades seda kui "al-Qaeda haru". Ibrahim kurtis ka Doha peakorteri kolleegide suhtumise üle, öeldes, et mõned neist „keelduvad mind tervitamast pärast Süüria sündmuste valla puhkemist, kuna nad peavad vimma minu uskumuste vastu.“
Hashemi vastus oli kaastundlik, öeldes et ta otsustas jääda äraootavale seisukohale, eriti pärast seda, kui ta oli saatnud telekanalile filmimaterjali relvastatud meeste kokkupõrkest armeega, mille tunnistajaks ta oli Liibanoni kirdeosast reportaaži tehes(s.o. Süüriaga piirnev ala). Ta ütles, et pärast videoklipi telekanalile saatmist paluti tal naasta Beirutisse põhjendusega, et ta olevat kurnatud. Oma vastuses, Ibrahim väitis taaskord, et teda alandati täielikult. Nad tegid mu pihuks ja põrmuks, sest ma valmistasin piinlikust Zuheir Salemile, Süüria Moslemivennaskonna eestkõnelejale. Selle tulemusena keelati mul teha Süüria intervjuusid ja ähvardati viia üle öövahetusse alltekstiga, et ma rikun telekanali tasakaalu. Ibrahim rääkis ka, kuidas Süüria aktivistid kutsuti Al Jazeerasse, kus nad said kasutada eetriaega sektide vahelise vaenu õhutamiseks. See vestlus edastati täies mahus Süüria riiklikus uudistekanalis (Syria News Channel), mis intervjueeris ka Al Jazeera süsteemidesse tunginud häkkereid.
Siiski ei saavutanud uudislugu soovitud tähelepanu. Nagu muudki ametlikku Süüria meediat, ei vaadata kanalit eriti laialdaselt ja vaatajate usaldus sellesse on madal. Seega aruannet vaevu märgati ja Al Jazeera ise eiras seda täielikult. Lisaks tuleb välja, et Al Jazeera ajakirjanikele on avaldatud survet, et Süüria opositsiooni toetajate tapmiste puhul kasutada terminit „märter“ (tegemist on ju tugevalt positiivse alatooniga terminiga ohvri kohta), aga valitsusele lojaalsete ja kaitsejõudude puhul sõna „märter“ kasutada ei tohi.[23]
Süüria valitsusväed said kätte mehe, kes smuugeldas Homs’i ümbruses pesitsevatele terroristlikele grupeeringutele relvi. Patu tunnistas ta üles. Tema ülestunnistus edastati Süüria riiklikus televisioonis. Relvad olevat ta hankinud Liibanonist Arsal’i piirkonnast. Sisse olevat ta vedanud RPG vintpüsse, soomust läbivaid rakette, automaatpüsse, kuulipildujaid, käsirelvi ja laskemoona.[24]
Süüria valitsusväed suutsid peatada järjekordse terroriste grupeeringu tungimise Süüriasse. Süüriasse üritasid nad pääseda üle Türgi piiri. Ametlik allikas väitis SANA korrespondendile, et operatsiooni käigus tekkis tulevahetus, mille käigus sai üks mees valitsusvägedest haavata. Terroristide poolel olid kaotused suuremad – mitmed said surma ja vigastada. Ellujäänud põgenesid tagasi Türgi territooriumile.[25]
15. jaanuaril õhkasid terroristid raudtee Mahmabil’i ja Bishmaroun raudteejaamade vahel. Elektrisüsteemide minister Imad Khamis väitis, et selle rünnaku peamine eesmärk oli halvata Süüria infrastruktuur võtmepiirkondade vahel. Nimelt toimus selle raudtee kaudu igapäevane kütusetransport elektrijaama, mis vajab igapäevaselt 5000 tonni kütust elektri tootmiseks Süüria kodanikele. [26]
Ühe teate kohaselt kasutasid terroristid Damascuse maapiirkonnas tapmiste, inimröövide, plahvatuste korraldamiste ja vandaalitsemiste käigus kaasaegseid USA’s ja Iisraelis toodetud relvi.[27]
Välisministri asetäitja Fayssal Mikdad rõhutas, et see mis praegu toimub Süüriaga on äärmiselt laialdane ja jultunud vandenõu riikide poolt, kes käituvad tänase päevani koloniaalsete perspektiivide alusel. Luuakse sobilikku atmosfääri, et Iisraelil oleks võimalik domineerida Lähis-Ida regioonis. „See vandenõu on mitme-tahulise ja keelulise struktuuriga, mille eesmärgiks on kindlustada Iisraeli praegune võim kui Palestiina ja Araabiamaade valitsev üksus.“ ütles Mikdad Süüria televisioonile antud intervjuus. Samuti kinnitas Mikdad, et USA ja teiste Lääne riikide eesmärk ei ole mitte õigluse ja igakülgse rahu saavutamine Lähis-Idas; nende eesmärgiks on kindlustada Iisraeli kontrollpositsioon terves regioonis. Fayssal’i arvamusel on Süüria rahva vankumatu vaim nurjanud viimase kümne kuuga praeguse ja nähtavasti ka tulevased vandenõud, mis on suunatud Süüria rolli vastu Lähis-Idas. Nn „Süüria sõprade“ loosungi all leiab välisministri asetäitja „Süüria vaenlaste“ liidu, kes valmistavad ette Süüria-vastast agressiooni. „Süüria sõbrad“ ei ole midagi muud kui koloniaalriigid. „Lisaks Lääne rünnakule, on Süüria seotud ka Araabia vandenõuga, millele lisandub veel riigi-sisene vandenõu, mis saab abi välismaalt. See sillutaski tee Süüriale praegusesse olukorda, kus relvastatud rühmitused tapavad süütuid elanikke, hävitavad riiklikku infrastruktuuri, raudteid, gaasi- ja kütusetorujuhtmeid ja lõpuks pommitasid ka Homsi rafineerimistehast. Riigi-siseselt kasutatakse „tööriistadena“ ignorante, kuritegelikke jõukusid, endiseid vange ja narkodiilereid.“ [28]
Väga huvitava paljastusega on tulnud välja üks Süüria politseinik nimega Thaer al-Murjan. Väidab tema, et ühel esmaspäeval olevat ta röövitud terroristide grupeeringu poolt ja kasutatud ära elava nukuna massimeedia tarbeks. Nimelt olevat tema sõiduk kinnipeetud kuulipilduja tulega Qara regioonis, s.o. Damascuse maapiirkonnas. Kakskümmend minutit hiljem saabusid umbes 60. inimest mootorratastel ja viisid ta kaugele peateest, kus nad peatusid kuni kella kümneni õhtul. Seejärel olevat ta silmad kinni seotud ja viidud edasi – nagu röövijad talle väitsid – Falita piirkonda, kus teda hoiti pantvangis kolm päeva. Peale kolme päeva jätkus teekond Liibanoni linna Irsal’i, kuhu saabusid ka CNN’i reporterid. Politseiniku väitel sunniti teda kaamerate ees tunnistama, et tema nimi on Shabih ja et tema olevat tapnud protestijaid. [29]
Selline oli siis killuke Süüria ametlikust uudistevoost. Kumba uskuda – otsustage ise. Enne kui te seda aga teete, vaatame veel mõningaid infokilde, mis sogasest veest nähtavale on kerkinud.
Raportid eelmise aasta novembrist väidavad, et Suurbritannia eriüksuslased on kohtunud „Vaba Süüria Armee“ (FSA) liikmetega. Kohtumiste näiv eesmärk oli muuta mässuliste tugevust ja sillutada teed tulevasteks õppeoperatsioonideks. Hiljutisemad raportid kinnitavad, et Suurbritannia ja Prantsusmaa eriüksuslased treenivad FSA liikmeid vastavais baasides, Türgis. Mõned raportid viitavad, et treeningud toimuvad ka Liibüas ja Põhja-Liibanonis. MI6-e ja UKSF (Suurbritannia eriüksuslaste) personal on väidetavalt treeninud mässulisi välja linna lahingutegevuseks, samuti ka varustanud neid relvade ja laskemoonaga. Samuti pakub CIA FSA-le usutavasti kommunikatsiooni korraldamise kohapealt abi. [30]
Ajakirjanik Webster Tarpley, kes äsja külastas Lähis-Ida riike, andis RussiaToday’le intervjuu, milles kostis järgmist: „Keskmine süürlane – etniline kuuluvus ei oma tähendust – ei oska öelda praegu toimuva kohta muud, kui et neid tapavad süstemaatiliselt snaiperid. Riigis tegutsevad terroristidest snaiperid, kes tapavad tsiviilisikuid täiesti valimatult lihtsalt riigi destabiliseerimise eesmärgil. Mina ei nimetaks seda kodusõjaks, see on väga eksitav termin. Siin on tegemist karistussalkadega, terrori eriüksuslastega – see on tüüpiline CIA tegevusplaan. Antud juhul on tegu CIA, MI6, Mossadi, Saudi-Araabia, Araabia Ühendemiraatide ja Qatari ühistegevusega.“[31] Muidugi nö. „progressiivsed mässulised“ väidavad risti vastupidist. RT korrespondent Annan käis Homsis koha peal ja sealsed režiimivastased väitsid, et nemad ei nõustu mingi diskussiooniga enne kui Assadi väed ei lõpeta naiste ja laste tapmist ning infrastruktuuri hävitamist, et lõigata nende ühendus muu maailmaga. [34] Kes siis ikkagi tapab tsiviilelanikke ja halvab kommunikatsiooni välismaailmaga? Üllatava vastuse – arvestades allikat – annab Araabia Liiga vaatlusmissioon.
Hakkame jõudma lõpusirgele. Nüüd tahaksin teile tutvustada ühte huvitavat dokumenti, mida ei taheta kuidagi massimeedias käsitleda. Nimelt, see samune Süürias opositsiooni ühisnõukogu (SNC) nõudis lisaks kõigele muule ka vaatlejaid Süüriasse, et need tunnustavalt noogutaksid, kui kole, paha ja lurjus president Assad ikka on. Süüria juht oli nõus ja nõnda toimuski Araabia Liiga vaatlusmissioon ajavahemikus 24. detsember 2011 – 18. jaanuar 2012. Millegi pärast „kukkus aga nende missioon läbi“. Väidetavalt ei andnud see tulemusi. Jah – kui lugeda Araabia Liiga vaatlusmissiooni raportit, siis tõesti ei andnud see Süüria demokraatia poole pürgijate jaoks vajalikke tulemusi. Tsiteerin:
„Missiooni käigus sai selgeks, et Süürias on relvastatud üksused, mida ei ole nimetatud protokollis. Riigis nähtu oli kahtlemata Süüria valitsuse poolt liigse jõu kasutamine protesteerijate vastu. Mõningates piirkondades ründasid relvastatud üksused Süüria kaitseväge ja kodanikke, mille tõttu pidi valitsus vastama edasise vägivallaga. Lõppude-lõpuks kannatasid rünnakute all siiski süütud kodanikud oma elu ja tervisega.
Homsis, Idlibis ja Hamas olid vaatlejad tunnistajaks valitsusvägede vastu suunatud vägivallale, mille tulemuseks olid tsiviilisikute ja kaitseväelaste surmad. Näitena toome välja järgnevad: tsiviilisikute autobussi pommitamine, mille käigus sai surma 8 ja vigastada paljud kõrvalised isikud; naftat transportiva rongi pommitamine; politseisõiduki õhkamine, milles sai surma kaks politseiniku; kütuse torujuhtmete ja sildade pommitamine.
28. Vaatlejad täheldasid, et paljud osapoole esitasid valeraporteid õhkamistest ja vägivallast. Kui vaatlejad jõudsid kirjeldatud asukohtadesse, leiti, et teated olid alusetud.
29. Missiooni käigus täheldati, et meedia liialdas juhtumite iseloomustusega, hukkunute arvuga ja protestiaktsioonide ulatusega teatud linnades.
Mõningad vaatlejad murdsid antud vande. Nad võtsid ühendust oma riigi ametnikega ja andsid neile liialdatud sündmustekirjeldused. Siit võib järeldada, et need ametnikud lõid situatsioonist Süürias põhjendamatult kõleda pildi. Araabia ja teatud välismaised meedia organisatsiooni esindajad on pannud kahtluse alla meie missiooni usaldusväärsuse, sest nemad ise kasutavadki meediat faktide moonutamiseks. Sellest probleemist on raske üle saada, kui just ei juhtu et vaatlejate missioonile ei leidu poliitilist ja meedia-poolset toetust. 
75. Hiljuti on leidnud aset intsidendid, mis võivad osapoolte-vahelist lõhet veelgi suurendada. Säärastel ebameeldivatel vahejuhtumitel võivad olla tõsised tagajärjed. Antud intsidentide all peame silmas ehitiste ja kütust vedavate rongide ning autode pommitamist; plahvatuste korraldamisi, mille sihtmärgiks on politsei, ajakirjanikud ja kütuse torujuhtmed. Mõningad neist rünnakutest on läbi viidud „Vaba Süüria Armee“ poolt ja mõningad teiste opositsiooni grupeeringute poolt.”[32]
Tundub vandenõuteooriana? Tuletan meelde, et tegemist oli ametliku Araabia Liiga vaatlusmissiooni dokumendiga.
Kõige lõpuks veel üks killuke põhivoolu meediast. Olin kergelt öeldes üllatunud, kui leidsin sellise avameelitsemise Postimehest. Nimelt ütles juudiriigi luureminister Dan Meridor, et Süüria presidendi Bashar al-Assad’i langemine teeks lõpu Damaskuse-Teherani teljele ja oleks Iisraelile kasulik. „Praegu on olemas Assad-Ahmadinejadi telg, Damaskuse-Teherani telg. Selle purunemine tuleks Iisraelile kasuks,“ ütles luureminister Dan Meridor usutluses armeeraadiole. „Me ei jaga soovitusi,“ lisas minister. „Praktiliselt kogu araabia maailm on Süüria režiimi vastu. Me peame vaatama, mis juhtub.“ Iisraelis on avaldatud ka kartust, et Süüria valitsus võib otsustada siseprobleemidelt tähelepanu kõrvalejuhtimiseks juudiriiki rünnata.[20] Tundub, et kui Süüria president ütles metafoorilise võrdlusena välismeediale, et Süüria langemine tooks kaasa nö. „maavärina“ Lähis-Ida regioonis, siis pidaski ta silmas Iisraeli lõplikku võidutsemist Lähis-Idas. Nii Iraan kui ka Süüria on äärmiselt kriitiliselt meelestatud juudiriigi suhtes.
Dr. David Duke väidab, et Iraan ja Süüria on ainukesed riigid, kes julgevad seista vastu juudiriigi domineerimisele. Oma hiljutises videos toob ta välja huvitavad faktid, kuidas Iisrael provotseerib sõda USA ja Iraani vahel. Näiteks terrorirünnakud Iraanis ja iraanlastest teadlaste mõrvamine, mis oli endise CIA ametniku väitel kindlasti Mossaadi kätetöö. Märkimisväärne on ka fakt, et kui Saddam Hussein julges kosta palestiinlaste kaitseks, nimetati teda meedias „uueks Hitleriks“. Saddam Husseini saatust me teame. Hetkel kutsutakse „uueks Hitleriks“ juba Iraani presidenti Mahmoud Ahmadinejadi.
Kuhu see kõik viib? Me teame, et USA on läbi rahanduse täielikult Iisraeli mõjusfääris ja kuna lõpliku otsuse teevad ikka numbrid, siis… mitte ei tahaks nii sünge alatooniga lõpetada, aga Iraani juht on kindlameelne mees ja tema juba nii kergelt juudiriigi ees ei põlvita. [33] Samuti väärib mainimist Süüria uue põhiseaduse esimene paragrahv: Süüria-Araabia Vabariik on sõltumatu demokraatlik vabariik, mis ei loobu ühestki oma territooriumi osast ja on osa Araabia kodumaast. Süüria rahvas on osa Araabia rahvusest.[36] Kui nüüd natuke seedida seda esimest lõiku uuest konstitutsioonist ja mõelda, mida tahab saavutada Lääne maailm – kontrolli regiooni üle – siis peab ütlema, et Vanga oli ikka üks päris osav selgeltnägija.
Allikad:
1.http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Threats_to_Israel/Syria.html
2.http://www.postimees.ee/639104/suuria-noustus-lubama-vaatlejad-riiki/
3.http://www.postimees.ee/733450/iisrael-kardab-suuria-relvade-sattumist-hezbollah-katte/
4.http://www.postimees.ee/635984/ulejooksikud-rundasid-suuria-sojavaebaasi/
5.http://www.postimees.ee/625236/suuria-vaed-tungisid-homsi-linna-elamukvartalitesse/
6.http://www.postimees.ee/728032/snc-homsi-pommitamises-hukkus-260-inimest/
7.http://www.postimees.ee/636168/prantsusmaa-kutsus-oma-saadiku-suuriast-tagasi/
8.http://www.postimees.ee/637532/lavrov-suuriasse-viiakse-uha-rohkem-relvi/
9.http://www.postimees.ee/639104/suuria-noustus-lubama-vaatlejad-riiki/
10.http://www.postimees.ee/640842/suurias-runnati-turgi-palverandurite-bussi/
11.http://www.postimees.ee/703304/uro-peasekretar-suuria-repressioonid-on-ummiktee/
12.http://www.postimees.ee/752444/putin-suudistab-laant-kunismis-suuria-iraani-suhtes/
13.http://www.postimees.ee/667262/lavrov-suudistas-laaneriike-moraalituses/
14.http://www.postimees.ee/728638/snc-uro-veto-annab-suuria-reziimile-loa-tappa/
15.http://www.postimees.ee/728732/venemaa-suudistas-julgeolekunoukogu-vetos-laaneriike/
16.http://www.postimees.ee/731434/mccain-kutsus-usad-relvastama-suuria-opositsiooni/
17.http://www.postimees.ee/736938/araabia-liiga-tahab-suuriasse-uro-rahuvalvajaid/
18.http://www.postimees.ee/736476/al-qaeda-juht-toetab-suurlaste-massu-assadi-reziimi-vastu/
19.http://www.dailymail.co.uk/news/article-1322397/Al-Qaedas-Anwar-Al-Awlaki-invited-Pentagon-lunch-9-11-attacks.html
20.http://www.postimees.ee/751650/minister-assadi-langemine-oleks-iisraelile-kasulik/
21.http://www.sana.sy/eng/337/2012/01/18/394894.htm
22.http://www.sana.sy/eng/337/2012/02/05/398341.htm
23.http://english.al-akhbar.com/content/syria%E2%80%99s-electronic-warriors-hit-al-jazeera
24.http://www.sana.sy/eng/337/2012/01/19/395237.htm
25.http://www.sana.sy/eng/337/2012/01/28/396980.htm
26.http://www.sana.sy/eng/337/2012/01/15/394166.htm
27.http://www.sana.sy/eng/337/2012/01/31/397544.htm
28.http://www.sana.sy/eng/337/2012/02/10/399591.htm
29.http://www.infowars.com/arab-league-report-provides-evidence-cia-mi6-mossad-behind-violence-in-syria/
30.http://www.eliteukforces.info/uk-military-news/0501012-british-special-forces-syria.php
31.http://www.infowars.com/arab-league-report-provides-evidence-cia-mi6-mossad-behind-violence-in-syria/
32.http://globalresearch.ca/Report_of_Arab_League_Observer_Mission.pdf
33.http://youtu.be/MnT8bTMN4oU
34.http://rt.com/news/opposition-syria-assad-annan-163/
35.http://www.youtube.com/watch?v=TDCZdIcrQv4
36.http://www.sana.sy/eng/370/2012/02/28/401178.htm

Allikas: SIIN

4 kommentaari:

Anonüümne 28. september 2012, kell 14:02  

Ärge kirjutage teemadel, mida Te ei ei valda.
Afganistani Taliban ja Jeemeni päritoluga islamiõpetlane Anwar al-Awlaki...neil pole olnud mitte mingit "liitlassuhet" USA-ga, seost 9/11-ga ega "al-Qaedaga"!!!
Ärge refereerige Lääne massimeedia ajupesuartikleid neist. Ja teete targasti, kui korjate oma tekstist välja neid puudutavad laused ja vastavad viited alt.
Keskendugegi kitsamale teemale - näit Süüria, siin on võimalik ka ateist olla. Eeltoodu suhtes selguse saamiseks PEAB tundma juba Islami religiooni.

Matti Ilves 28. september 2012, kell 15:11  

Suunake oma märkused allikale, see on artiki lõpus toodud, siis saate ka ilmselt vastuse.

Anonüümne 28. september 2012, kell 15:42  

Allikas kirjutab just nii "nagu vaja" ja saab selle eest oma peremehelt tasu. Miks aga TEIE vabatahtliku abilisena vahendate seda OMA blogis?

Et eristada võltsingut, tuleb hästi tunda originaali. Loogiline ju. Niisiis - rahvuslasena (ateisti, paganana) oleks targem tegu Islami religiooniga seonduvaid teemasid siiski vältida, et mitte hakata levitama "allikatelt" pärinevat teadlikult eesmärgistatud võltsinguid ja väärinformatsiooni.

Matti Ilves 28. september 2012, kell 17:20  

Peremehelt tasu?? Õige nanaljakas, see oleaks sama hea, kui minult tasu nõuaksite oma kommentaaride eest!
Näen, et te ei viitsinud allika poole pöörduda.
Toon selle veelkord siin:
http://www.vabamotleja.info/index.php/vandenou/184-assad-ahmadinejadi-telg
Enda viha väljavalamiseks ei ole see õige koht.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP