RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 2. oktoober 2013

Briti euroreferendum ähvardab tulla juba tuleva aasta mais

Suurbritannia peaministri David Cameroni katse Euroopa Liidu liikmelisuse referendumiga 2017. aastani venitada võib olla määratud läbikukkumisele.

Toorid, kes küsimusega nii kaua oodata ei malda, arutavad leiboristidest parlamendiliikmetega ühisrinde loomist rahvahääletuse korraldamiseks juba eelseisva aasta maikuus.

Konservatiivid peavad Tööpartei rahvaesindajatega läbirääkimisi, et saada ettepanekule alamkojas toetus novembrikuiste kuulamiste käigus, kirjutab Financial Times.

Tõtlikud toorid võivad arvestada leiboristide laiapõhjalise koostööga. Viimaste endine kampaaniajuht Tom Watson üles Financial Timesile, et maikuine referendum saab «parteiülese toetuse» osaliseks.

«Ma olen kindel, et kui parlamendis tekib võimalus otsustada, kas referendum peaks leidma aset järgmise aasta mais või 2015., 2016. või 2017. aastal, siis ilmselt tahetakse selgust võimalikult vara.»

Juba tulevaks aastaks tahtis referendumit ka üks teine kõrge Tööpartei esindaja. «See vallandaks kodusõja toori [parlamendi]toolidel ja laastaks Cameroni. Oleks tore, kui me räägiksime Euroopast iga päev, järgmised 18 kuud jutti,» ütles ta.

Leiboristide liider Ed Miliband ei ole referendumi-meelne inimene ning partei pressiesindaja sõnutsi ta niivõrd tähtsa asjaga «parteipoliitikat ei teeks».

Samas on Miliband hoiatanud, et 2017. aasta referendumilubadus on külvanud ettevõtjate hinge segadust. Kui parteisisene surve varasemat referendumit toetada väljakannatamatuks läheb, võib Miliband väita, see oleks viis säästa rahvast neljast segaduseaastast.

Cameroni jaoks oleks referendumi lähemale nihutamine aga keerukas, kuna ta on lubanud tingida eelnevalt paremaks Suurbritannia liikmetingimusi – ja see on oma olemuselt pikk protsess.

Urho Meister
E24
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP