RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 29. oktoober 2013

MATTI ILVES: PRAEGU ON PANKADES RAHA HOIDA MÕTTETU

Foto: Ilmar Saabas, Swedbank

Tänu Euroopa Liidu Keskpanga madalete intresside poliitikale, on inimestel pankades sääste hoida kujunenud täiesti mõttetuks. Eurotsiooni keskmine inflatsioon on praegu veel suhteliselt madal, ulatudes veidi üle 2. protsndi. Aga võib prognoosida, et see hakkab varsti kiirenevalt tõusma, seoses finantskriisi vildaka laheduse - raha juurdetrükkimise tulemusel. Eestis ulatub inflatsioon umbes 3...4%-ni, seega ligi 2 korda kõrgem, kui eurotsioonis tervikuna.
SEB ning Swedbank maksb tähtajalise aastase hoiuse pealt praegu ainult 0,3% kuni 0,5% (olenevalt hoiuse suurusest), jooksva hoiuse intressid on nõnda madalad, et nendest ei ole mõtet rääkidagi. Krooni ajal oli lugu hoopis teine ja tähtajaliste hoiuste pealt oli võimalik ka veidi teenida, kuna intressid ulatusid isegi lühiajaliselt 10%-ni, põhiliselt aga üle 2,0...4,0 protsendi.
Nüüd on lugu hoopi hull ja inflatsioon sööb pidevalt ka pankades hoitavaid inimeste sääste ja raha teenimisest - kuna raha on loovutatud pankade käsutusse - ei saa üldse enam rääkida.

Sääste omavatel inimestel jäänud ainult kaks võimalust, kas osta kinnisvara või väärismetalle, näiteks kulda. Toon ühe kulla hinna graafiku:

Suurendamiseks klikkige graafikul

See näitab, et kulla hind praegu veidi on langenud. Seda vaid seepärast, et kulla hind määratakse tegelikult Londoni börsil ja praegu on isegi pankurid hakanud tundma huvi kulla ostu vastu, mis neid varem ei huvitanud. Kuna neil ei ole kulda kasulik osta kõrge hinnaga ja paber- või virtuaalrahaga oli kergem spekuleerida, siis arvan, et kulla hinna ajutine langus on tegelikult pankurite manipulatsioonide tulemus.
Edaspidi võib prognoosida kinnisvara ja väärimetallide pidevat hinnatõsu ja seda kuni uue nn. maailmaraha tulekuni, mille näidis GLOBO on juba välja pandud Maailmapanga peakorteris:
NB! Lugege ka E Liidus peadselt algavast pangahoiuste röövimisest, SIIN.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP