RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 27. november 2015

Immigrantidest

Triin Oja, 24. november 2015:

Itaalias migrante vastu võtnud PPA vaneminspektor: üheksal migrandist kümnest on heal juhul vaid algharidus.
"Enamik neist ei hakka tööle. Kardan, et nad langevad nad ka Euroopas inimkaubitsejate ringide ohvriteks. Üheksa migranti kümnest polnud üldse koolis käinud või oli neil ainult algharidus," nentis Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) teabeanalüüsi talituse vaneminspektor Veljo Uustal migrantide küsitlemise käigus tehtud järelduste põhjal.
Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) teabeanalüüsi talituse vaneminspektor Veljo Uustali sõnul on alati riik, kust migrant väidab end tulevat, tema tegelik päritoluriik. "Väga palju neist valetab oma päritolu kohta, sest näiteks Süüria ja Eritrea kodanikele antakse pagulasestaatust kergemalt," nentis Frontexi ühisoperatsiooni käigus Itaalias Aafrikast saanud pagulaste küsitlemisega tegelenud Uustal täna toimunud konverentsil "Inimsmugeldamine- Euroopa väljakutsed ja lahendused".
Ka kodumaalt lahkumise põhjuseid on Uustali sõnul mitmeid, nagu erinevad ka migrantide taustad. "Paljud Süüriast tulnud räägivad tagakiusamisest, sellest, kuidas neid piinatakse," rääkis Uustal, "aga on ka Bangladeshi kodanikke, kes on kodumaalt juba 5-6 aastat tagasi lahkunud, mujal töötanud ning nüüd alles teinud otsuse pöörduda Euroopasse."

Uustali sõnul on Aafrika linnad Khartoum ja Agadez nii migrantide kui ka smugeldajate peamiseks kogunemiskohaks, kus sõlmitakse enamik tehinguteks, mille tõttu migrandid lõpuks Euroopasse jõuavad. "Teekond neisse keskustesse on migrantide endi sõnul rahulik - sinna tullakse ühistranspordi, taksode ja ka sõprade-tuttavate abiga," kirjeldas Uustal. "Nendes kahes linnas, mida migrantid mulle rääkisid, tegelevad kõik smugeldamisega. Kõik teavad, kust leida isikut, kes saaks inimese viia edasi Liibüasse," rääkis Uustal, kelle sõnul märgistavad mõned smugeldajad inimesi ka sihtmaade järgi erinevalt, näiteks küünte värvimisega. "Sinised küüned tähistavad Belgiat, punased aga Saksamaad."

Kõige ohtlikum osa migrantide teekonnas on Aafrikas Uustali sõnul Sahara kõrbe ületamine. "Sahara kõrbes tegutsevad väga paljud kuritegelikud rühmitused, sealhulgas ka ISIS, kes röövivad migrante lunaraha nimel, küsivad neilt edasipääsemiseks maksu ja proovivad igal moel nende arvelt kasu lõigata," rääkis Uustal.
Päästeoperatsioonid Itaalia rannikul on teinud Uustali sõnul migrantidel Euroopasse pääsemise oluliselt lihtsamaks. "Tripolist lahkunud päästepaadis teeb peale paaritunnist teel olekut keegi päästjatele hädakõne, mille peale tulevadki kohale Itaalia päästjad ja toovadki migrandid maismaale," kirjeldas Uustal. "Sisserändajatel on väga harva kaasas kotid ja jalas jalanõud, seda selleks, et kummipaate mitte lõhkuda," rääkis ta ning lisas, et migrandid peavad kitsastes kummipaatides veetma aega mõnest tunnist kuni paari päevani, olenevalt sellest, kui kiiresti euroopa päästjad nendeni jõuavad.
"Sadamasse jõudnud migrandid viiakse bussidega üle Itaalia erinevatesse pagulaskeskustesse. Kõik pagulaskeskused on avatud. Migrandid võivad liikuda sealt ka välja, keegi neid seal ei hoia," märkis Uustal, kelle sõnul tegeleb politsei vaid keskuste turvamisega ja kontrollib vaid seda, mis toimub nende territooriumil. "Peale esmast dokumentide kontrolli ja isikutunnistuste väljastamist on migrantidel vaba tee liikuda mujale Euroopasse. Minu küsitletutest vähesed tahtsid jääda Itaaliasse, peamised sihtkohad olid ikka Saksamaa, Inglismaa," kirjeldas Uustal.

Kuna pagulaskeskustes väljastatakse migrantidele ka isikuttõendavad dokumendid, mida neil endil pahatihti ei ole, satub sinna Uustali sõnul tihti ka neid, kes on päritoluriigist juba aastaid eemal olnud. Pelgalt isikutunnistusest sisserändajatele helge tuleviku kindlustamiseks aga ei piisa- Uustali hinnangul puuduvad valdaval enamikul neist endale töökoha leidmiseks vajalik haridus ja keeleoskus, enamikul pole ka ametit ega eelnevat töökogemust. "Enamik neist ei hakka tööle, arvan, et kahjuks langevad nad ka Euroopas inimkaubitsejate ringide ohvriteks. Üheksa migranti kümnest polnud üldse koolis käinud või oli neil ainult algharidus," nentis Uustal migrantide küsitlemise käigus tehtud järelduste põhjal.

Allikas: Merike Lillenberg, Facebook
______________
Selline on siis meile vajalik ja haritud tööjõud, nagu räägib meediapropaganda!
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP