RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 10. märts 2020

MATTI ILVES: Venemaa ja Türgi on Süüria konfliktis konkureerivad pooled ning neist on saanud peamised võimu vahendajad

EIRUT (AP) - Opositsiooniaktivistid ja sõjamonitor teatasid Venemaa ja Süüria valitsuse sõjalennukite täielikust puudumisest Idlibi taevas ning suhteliselt rahulikust piirkonnas reede hommikul pärast Türgi ja Venemaa vahendatud relvarahu lepingut, mis peatas Türgi ja Venemaa ülaltpoolt hirmutav kampaania.

Viimase kolme kuu jooksul toimunud õhurünnakud tapsid sadu ja saatsid miljoni inimese põgenema Türgi piiri poole Venemaa toetatud Süüria valitsuse rünnaku ajal riigi viimasesse mässuliste linnusesse.
Ehkki sõjalennukid enam lendu ei lennanud, ütlesid aktivistid, et pärast vaherahu jõustumist neljapäeva keskööl oli mõnes piirkonnas kergeid mürske.

Venemaa ja Türgi on Süüria konfliktis konkureerivad pooled ning neist on saanud sõjast räsitud riigi peamised võimuvahendajad.
Idlibi loodeprovintsi olukord halvenes viimastel nädalatel pärast seda, kui Türgi saatis sinna tuhandeid sõjaväelasi. Kokkupõrked Süüria valitsusvägedega on alates veebruari algusest tapnud 60 Türgi sõdurit ja hulgaliselt Süüria vägesid.

Suurbritannias asuv opositsioonisõja jälgiv Süüria inimõiguste vaatluskeskus ütles, et Süüria ja Venemaa sõjalennukid ei olnud reedel Idlibi kohal õhus. Sellegipoolest teatas ta vaherahu esimese kolme tunni jooksul väiksematest rikkumistest.
Idlibi-põhine opositsiooniaktivist Taher al-Omar teatas vahetult pärast südaööd Idlibi lõunaservas toimunud kokkupõrgetest.

Venemaa-Türgi leping näib saavutavat Venemaa peamise eesmärgi - võimaldada Süüria valitsusel säilitada kontroll lõuna-põhja maantee üle, mida nimetatakse M5-ks. Süüria väed vallutasid maantee viimased lõigud viimases rünnakus.
Lepinguga luuakse ka turvakoridor Idlibi provintsis asuva olulise ida-lääne maantee ääres, mida tuntakse M4-na. Süüria valitsusmeelses meedias avaldatud relvarahu kokkuleppe kohaselt peaksid Venemaa ja Türgi väed alustama ühismaratonid M4-l 15. märtsil.

2018. aasta suvel sõlmitud Venemaa-Türgi kokkuleppe kohaselt pidid kaks maanteed olema avatud enne selle aasta lõppu. Ald Qaidaga seotud võitlejad Idlibis tehingu tagasi lükkasid aga kaks olulist teed suletud.
M4 taasavamine, mille mässulised alates 2012. aastast suleti, on uue Venemaa-Türgi kokkuleppe proovilepanek.
Idlibis elab tuhandeid al-Qaidaga seotud võitlejaid, kellest paljud lükkavad tagasi Süüria üheksa aastat kestnud konflikti poliitilise lahenduse, mille tõttu on surnud üle 400 000 inimese. Ka provints, kus elab umbes 3 miljonit inimest, paljud neist on kodumaalt ümberasustatud Süüria teistest osadest.

Mitu relvarahukokkulepet on minevikus kokku kukkunud ja Süüria president Bashar Assad on lubanud taastada kontrolli riigi kõigi osade üle, mis pole tema valitsuse kontrolli all.


Kasutatud allikas: https://voiceofeurope.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP