RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 7. mai 2012

MATTI ILVES: Täna 1915 hukkus reisilaev Lusitania


Tegelikult oli Lusitania uputamine  planeeritud. USA pankurid olid väga huvitatud, et Ameerika võtaks osa Esimesest maailmasõjast. Nende arvestus oli selline, et riik peab siis kasutama Föderaalreservi vahendeid, et keskpangast raha saada, tuleb valitsusel maksta aga kopsakaid intrsesse. Samuti võidavad töösturid, saades riigilt sõjaga seotud tellimusi.
Seepärast saadeti Lusitania teadlikult läbi sõjatsooni, kus patrullisid Saksa  allveelaevad. Sõjardid lootsid, et kui Lusitania uputatakse, siis rahva viha toel on täiesti õigustatud  USA astumine sõtta.
Sakslased said sellest provokatsioonist aru ja Saksa saatkond pani New York Times´i  kuulutuse, kus teatati, et inimesed kes lähevad laeva pardale teevad seda isiklikul vastutusel ja selline laev mis sõidab Ameerikast Inglismaale läbi sõjatsooni, on mõistetav, et see hävitatakse. Hoiatusest hoolimata asus laeva pardale 1959 reisijat.
Nii ettearvatult ka läks ja Lusitania torpedeeris Saksa allveelaev U-20, laeval uppus 1198 inimest. Ka Ameerika Ühendriigid astusid peadselt sõtta, milles sai surma 323 000 USA sõdurit.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP