RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 9. mai 2012

MATTI ILVES: VALITSUS PROOVIB RIIGIKOHTUS TEHA ÕIGUSALASEST HOOPIS POLIITILISE VAIDLUSE

Jurist Lauri Vitsut ütleb DELI-s: "Õiguskantsleri argumendid on veenvad, et ESMi alusleping põhiseadusega vastuolus olevaks tunnistada, aga samas oleks see tõeline katastroof. Riigikohtu üldkogul on valida kahe otsustuse vahel, üks nendest on õige ja teine õiguspoliitiline otsus. Pragmaatilistel kaalutlustel on mõlemad halvad otsustused."
Küsimus on ESM-iga, Euroopa Stabiilsusmehhanismiga liitumisest. Kummalisel kombel on see Eesti esindajate poolt juba allkirjastatud ja jäänud vaid riigikogus ratifitseerida. On väga hea, et õiguskantsler selle vastuolu põhiseadusega üles tõstis, valitsusele ja poliitikutele tuli see muidugi suure üllatusena. Mingit katastroofi ma Vitsuti kombel siin aga ei näe ja õige otsus ei saa olla halb otsus.

DELFI: "Euroskeptik ning majandusteadlase Ivar Raigi arvates on õiguskantsleri Indrek Tederi välja käidud Eesti 1,302 miljardi euro suurune panus ESMi isegi liialt tagasihoidlik arvutus. Tegelikult peab Raig Eesti panust stabiilsusmehhanismi ligi 1,8 miljardi euro suuruseks." Siit näeme, kui suured kohustused Eesti peab endale võtma ja kiirmenetluse korral väljamakseid tehes otsustavad seda hoopis teised suured osariigid. Sellisel juhul antakse ka meie rahaliste vahendite käsutamine võõraste otsustada.

Oli tõeliselt kole kuulata-vaadata otseülekandes, kuidas Ligi ja teised valitsuse esindajad püüdsid kõikide vahenditega hiilida mööda põhiseaduse täitmisest ja õigustasid seda praktiliste vajadustega. On veel õhkõrn lootus jäänud, et Riigikohus teeb õigusliku, mitte aga poliitilise otsuse, see otsus tuleb aga alles kusagil suvel. Sellega ei ole ka kiire, sest aimult 4 osariiki on ESM-ga liitumisotsuse ratifitseerinud. 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP