RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 3. juuni 2012

MATTI ILVES: MEID OOTAVAD EES KARMID AASTAD

Mehhiko lahes on ligi 4000 naftaplatvormi ja 22. aprillil 2010 toimus ühel neist nimega Deepwater Horizon plahvatus ning sellele järgnev tulekahju. Naftaplatvorm uppus kaks päeva pärast plahvatust. Need on hiigelehitised, vaid 9 aastat tagasi Hyundai Heavy Industries poolt ehitatud ujuv platvorm oli pisut suurem kui jalgpalliväljak – 121 meetrit pikk ja 78 meetrit lai.
Merre voolas umbes viis miljonit barrelit naftat ja ainult 800 000 barrelit õnnestus kinni püüda või hävitada. Tagajärjed on kolossaalsed. Rikutud rannikud, lindude ja merekilpkonnade hukk, krabi-, austri- ja krevetivarude hävimine. Aga, nagu nüüd selgunud on see kõik vaid pisiasi ja meid ootab ees veel suurem katastroof.

Merre voolanud nafta hävitamiseks kasutati seal pärast ka spetsiaalselt kunstlikult loodud naftat õgivaid baktereid. Juhtus aga ettenägematu, need bakterid muteerusid ja hakkasid kiiresti paljunema, ning nafta neid enam üldse ei huvitanud, vaid keskendusid kõikvõimalikele elusorganismidele.
Nüüd on aga Mehhiko lahe ääres elavate ja meres suplevate inimeste seas levinud täiesti tundmatu ja ravimatu haigus, mida on hakatud nimetama siniseks katkuks. Mingid antibiootikumid sellele bakteriaalsele haigusele ei toimi ja inimesed surevad. Teadlased aga imestavad, et miks pidi bakterid mis olid mõeldud nafta hävitamiseks, muutma vatupidavaks ka antibiootikumidele, see on tõesti mõtlemise koht. Üleilmne meedia vaikib sellest katkust täielikult, arvan, et siiski varsti saab see üldiselt teatavaks.

Aga see pole veel kõik mis meid ähvardada võib. Mehhiko lahest saab alguse ka kuulus Golfi hoovus, mille tagajärjel on põhjamaades, ka meil, suhteliselt soe kliima. Nüüd on aga osa hoovust meresügavustest tõusnud suurte naftakoguste mõjul fragmenteerunud ja muutnud suunda ja meid ootavad ees haruldaselt külmad talved ning jahadad suved.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP