RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 15. juuli 2016

May kinnitas Merkelile pühendumust Brexiti elluviimisele, välisministriks sai Boris Johnson

Briti uus peaminister Theresa May kinnitas kolmapäeva õhtul telefonivestluses Saksa kantsleri Angela Merkeliga pühendumust Suurbritannia väljaviimisele Euroopa Liidust.
Downing Streeti teatel rõhutas May pühendumust Brexiti elluviimisele, ent selgitas, et Suurbritannia vajab “aega läbirääkimiste ettevalmistamiseks, ja rääkis lootusest nende kulgemise üle konstruktiivses ja positiivses vaimus”.

Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert ütles avalduses, et Saksa valitsusjuht soovis Mayle edu uues ametis. Tema sõnul jõudsid Merkel ja May üksmeelele “koostöö jätkamises kahe riigi tõestust leidnud sõbralike suhete vaimus, muuhulgas eelseisvatel läbirääkimistel Suurbritannia lahkumise üle Euroopa Liidust”.
May pidas kolmapäeva õhtul pärast ametisse kinnitamist telefonivestlused Merkeli, Prantsuse presidendi François Hollande’i ja Iiri peaministri Enda Kennyga. Élysée palee teatel kordas Hollande vestluses Mayga “soovi, et läbirääkimised Suurbritannia lahkumiseks Euroopa Liidust algaksid nii kiiresti kui võimalik”.

Muu hulgas ärgitas Mayd võimalikult kiiresti EL-ist lahkumise üle läbi rääkima Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Ta ütles siiski end mõistvat, et May peab enne moodustama uue valitsuse. May on praeguseks nimetanud kuus uue valitsuse ministrit. Suurüllatus oli Brexiti-leeri peamise hääletoru Boris Johnsoni (fotol) valimine välisministriks.
“Briti hääletustulemus EL-ist lahkumise kasuks on loonud uue olukorra, millega Ühendkuningriik ja Euroopa Liit peavad kiiresti tegelema,” on öeldud Junckeri kirjas Mayle, mille ta postitas oma Twitteri kontole.
Ka Euroopa Parlamendi esimees Martin Schulz ütles, et ootab pärast peaministri ametisseasumise järel kiiret tegutsemist ebakindluse ületamiseks.

Prantsusmaa president François Hollande omalt poolt kommenteeris, et lahkumiskõneluste alustamisega ei tohi viivitada. Nii Hollande kui Saksa liidukantsler Angela Merkel rõhutasid telefonivestluses Suurbritannia ja oma riikide koostöö tähtsust.
Kiireid läbirääkimisi lahkumise üle soovis ka Belgia peaminister Charles Michel. Me ei saa lubada pikka ebakindluse perioodi,” märkis ta.

AP - AFP – Baltic News Service
FOTO: AFP/Scanpix

Allikas: http://uueduudised.ee/may-kinnitas-merkelile-puhendumust-brexiti-elluviimisele-valisministriks-sai-boris-johnson/ 
________________
Meie suures ajakirjanduses ilmuvad välisministrit Boris Johnsonit laimavad artiklid, nagu näiteks ERR.ee-s pealkirjaga "May andis Johnsonile piisavalt nööri, et viimane saaks end üles puua" ja teised sellesarnased, tundub, et sõna võtavad vaid idioodid.
Tegelikult oli Euroopa Liidust lahkumise ühe eestkõneleja Johnsoni määramine välisministriks ainuõige käik ja seda saab ainult heaks kiita.
Sest läbirääkimise koormus ELiga jääb ilmselt May ja Johnsoni peale.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP