RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 4. detsember 2016

Arstide liit hoiatab valitsust uue ja mõjusama streigiga

Plakat, mida kasutati 20. septembri streigil. (Foto: Siim Lõvi /ERR)

Eesti Arstide Liit (EAL) teatas laupäeval vastu võetud avalduses, et 20. septembril peetud hoiatusstreik polnud tulemuslik ja hoiatas, et kui valitsus ei võta hiljemalt 15. veebruariks vastu nõutud otsuseid, siis korraldatakse uus ja tõhusam streik.

"Tervis on kallis ja seda peab hoidma, et tulevikus oleks meil tervem rahvas ja rikkam riik. Tervislikum eluviis ja ennetustegevus on olulised, kuid haigestunud inimesed vajavad õigeaegset arstiabi praegu. Raha ajutise kokkuhoiu nimel ravi edasilükkamine ja patsientidele täiendavate kannatuste ning sageli pöördumatu tervisekahju põhjustamine teeb peatsele Euroopa Liidu eesistujariigile häbi," seisab avalduses.

EAL märgib, et viimased kümmekond aastat on Eesti tervishoiusüsteemi sunnitud töötama pideval säästurežiimil. "Oleme saavutanud Euroopa kõrgeima efektiivsuse ja sisemised ressursid on jäägitult ammendunud. Loota, et olukorra päästavad uued e-lahendused, personaalmeditsiin, koondumine võrkudesse ja keskustesse, erakindlustus või järjekorrast möödaostmine, on enesepettus. Paremaks arstiabiks on vaja lisaressursse."

Avalduses öeldakse, et poliitikud ei ole aastaid tervishoiu probleeme tõsiselt võtnud, ka äsja loodud valitsuskoalitsiooni kokkuleppes ei ole arstiabi reaalseks parandamiseks konkreetseid tegevusi. "Tuleb kahjuks tõdeda, et meie esimene „süst“ – 20. septembri hoiatusstreik, ei toonud piisavat paranemist, seetõttu oleme alustanud valmistumist pikemaks ning tõhusamaks „ravikuuriks“."
Üldkogu andis eestseisusele volitused vajaduse korral katkestada töörahu. Selle ärahoidmiseks ootab EAL hiljemalt 15. veebruariks valitsuselt otsuseid, mis tagavad patsientidele vajaliku arstiabi nii järgmisel aastal kui ka edaspidi.

Arstkond teeb valitsusele ja riigikogule järgmised ettepanekud: tagada patsientidele vajalik õigeaegne ja kvaliteetne ravi, koostades haigekassa eelarve ja hinnakiri ning lepingud raviasutustega nii, et need katavad selleks vajalikud kulud; säilitada lastele eriarstiabi kodu lähedal; kasutada ravikindlustuse vahendeid, sealhulgas haigekassa jaotamata kasumit eelkõige ravikuludeks ja taastada haigekassa poolt rahastatava haiglaravi maht vähemalt 2013.a tasemel. Kulude vähendamiseks viia töövõimetushüvitised haigekassa eelarvest välja; koostada tervishoiu rahastamise jätkusuutlik mudel ja pikaajaline kava tervishoiukulude osakaalu tõstmiseks Euroopa Liidu keskmisele tasemele.

"Ravivajaduse üle otsustamine jäägu arstide, mitte majandus- ja rahandusinimeste pädevusse," lõpeb EAL-i üldkogu avaldus.

Allikas: http://uudised.err.ee/v/eesti/e5300314-eede-4a8e-907d-4536d17ae2aa/arstide-liit-hoiatab-valitsust-uue-ja-mojusama-streigiga
________________
Pange tähele, et need ei ole palganõudmised!
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP