RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 19. detsember 2016

Mart Helme: riigis on asutud eestlust ümber defineerima

Rahvusriigi idee on sattunud tõsise rünnaku alla, sest eestlust on asutud ümber defineerima, leiab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme.

Viimases Maalehes nimetab president Kersti Kaljulaid eestlaseks igaüht, kes ennast eestlaseks peab. Veelgi enam, tema jaoks on eestlane ka inimene, kes on võtnud e-residentsuse tunnistuse. Ma ei imestaks, kui sellise definitsiooniga tuleks lagedale mõni Lääne-Euroopa vasakintellektuaal. Ent kui niimoodi defineerib eestlast ennast konservatiiviks nimetav vabariigi president, on põhjust häiret anda,“ ütles Helme.

„Esiteks, eestlane ei ole mitte see, kes ennast eestlaseks peab, vaid see, keda ka teised eestlased eestlaseks peavad. Ka president olemiseks ei piisa, kui ainult ise end presidendiks peetakse. Teiseks, ajalooliselt on eestlastel tavaks määratleda end keele- ja kultuuripõhiselt. Eestlane on see, kes tunneb sügavat sisemist emotsionaalset seotust selle maa ja selle maa põlisrahvaga. Eristume väga selgelt näiteks suurriikidest, kus rahvusidentiteet võib põhineda kodakondsusel. President Kaljulaidi eestluse definitsioon on vastuolus meie põhiseaduse vaimuga, mille kohaselt Eesti riik on loodud eesti keele ja kultuuri säilimiseks.“

Helme sõnul võiks Kaljulaidi mõtteavaldust võtta intellektuaalselt huvitava mõttena, kui samal ei toimuks riigis üha sagenevaid katseid seada kahtluse alla Eesti kui rahvusriigi idee.
„Me näeme, et uus valitsus on sisuliselt hakanud liikuma kakskeelse riigi suunas. Alles neljapäeval võeti Riigikogus vastu eelnõu, mis võimaldab õigusabi taotluse esitamist vene keeles. Kui kellegi oli lootus, et IRL kaitseb sotside ja keskerakonna vasakpoolses valitsuses rahvuslikke huve, siis nüüdseks on selgunud, et IRL on sini-must-valge lipu maha pillanud ja trambib sellel poriste saabastega. Vähe sellest, et IRL hääletas Riigikogus venekeelse õigusabi poolt, sai hiljuti teatavaks, et IRL soovib Tallinna linnavolikogus hakata stenogrammide ja istungite videote tõlkimist vene keelde. Rahvuslik erakond tahab venelastelt võtta igasuguse motivatsiooni eesti keelt õppida. Kui arvestada, et IRL on sisuliselt presidendi koduerakond, siis asetub tema Maalehes avalikustatud eestlase definitsioon oma loogilisele kohale.“

Helme rõhutab, et nii president, tema koduerakond kui ka valitsus ei tohiks unustada: Eesti riiki pole vaja kellelegi peale eestlaste.
„Eesti riik ei ole vajalik Venemaale, USA-le, NATO-le või Euroopa Liidule. Eesti riiki on vaja eestlastele. Kui Eesti ei ole rahvusriik, siis ei ole sellel riigil mõtet. Ärme unustame, siin on ainult üks rahvas, kes on elanud sellel maalapil tuhandeid aastaid. See on Eesti rahvas,“ ütles Helme ja rõhutas, et Konservatiivse Rahvaerakonna olulisimaid ülesandeid on hoida Eestit rahvusriigina.

Allikas: http://uueduudised.ee/poliitika/mart-helme-riigis-asutud-eestlust-umber-defineerima/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP