RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 10. mai 2015

Rootsi plaanib immigrantidele uue Stockholmi ehitamist

Pidevalt Rootsi saabuvad immigrantide lained on kaasa toonud uue probleemi, milleks on sisserändajate majutamine. Sotsiaaldemokraatlik valitsus näeb järgneva 11 aasta jooksul ette massiivseid investeeringuid elamuehitusse. Pakutud on palju abinõusid alates kultuurimälestiste kohandamisest pagulaste keskusteks kuni nende lammutamiseni ja uute elurajoonide ehitamiseni.
Rootsi riiklik elamuehitusagentuur Boverket andis hiljuti välja raporti, mille järgi tuleb sisuliselt ehitada uus Stockholm. Boverketi analüütik Bengt Eriksson selgitas raadiointervjuus, et sadade tuhandete Rootsi saabuvate immigrantide majutamiseks tuleb üheteistkümne aasta jooksul ehitada 600 000 uut kodu.
Stockholmis on praegu umbes 430 000 kodu. Seega tuleb sisuliselt immigrantidele ehitada uus Stockholm. Kriitikute sõnul on Stockholm kujunenud ajalooliselt ja seega suure arhitektuurilise väärtusega, kiirkorras immigrantidele ehitatavad linnad aga kujunevad esteetiliselt väärtusetuteks magalarajoonideks.
See sarnaneb aastail 1965–1974 sotsiaaldemokraatide poolt ette võetud “miljoniprogrammile”, mille käigus paljudes Rootsi linnades asendati ajalooline puitarhitektuur tol ajal sotsialistlikes riikides levinud brutalistlike betoonelamutega. Toona oli see maailmaajaloos ambitsioonikaim omalaadne ettevõtmine.
Boverketi kinnitusel vajab plaani elluviimine suurt ohvrit maksumaksjalt. Kogu Rootsi tööstus tuleb ümber struktureerida. “See mõjutab ka taristut, sealhulgas läheb vaja uusi teenuseid, kommunikatsiooni ja nii edasi,” teatas Eriksson.
Ajalehe Dagens Samhälle andmetel on Rootsil praeguse valitsuse ametiajal oodata veel 600 000 põgenikku ja juba Rootsis elavate immigrantide sugulast. Aastas teeb see umbes 120 000 inimest.
Nende kõigi immigrantide majutamiseks on Rootsil vaja kiireid lahendusi. Mullu otsustas valitsus immigrante majutada ajaloolistes kindlustes ja mõisahoonetes, kuhu rajati põgenike keskused. Türgi päritolu islamiusuline Rootsi majutus- ja linnaehitusminister Mehmet Kaplan on välja pakkunud kiirkorras ajutiste hoonete ehitamist. Ehitusfirmad aga teatasid, et see variant oleks kallim, kuna hooned tuleb hiljem ka lammutada.
Seega on Boverket välja tulnud radikaalsema plaaniga. Kasutusele tuleb võtta kõik ehitised, mida on võimalik kasutada inimeste majutamiseks. Sinna kuuluvad valitsushooned, põllumajandusehitised, kirikud ja kohalike omavalitsuste hooned.
Valitsuse rahastatav vasakliberaalne ajaleht Expressen on näiteks välja pakkunud, et Pauluse kirik Stockholmi kesklinnas tuleks lammutada ja asendada põgenike varjupaigaga. “Rootsis tuleks rohkem kirikuid lammutada,” ütleb artikli pealkiri. Samal ajal ehitatakse pidevalt Rootsi uusi mošeesid.
Allikas: http://uueduudised.ee/rootsi-plaanib-immigrantidele-uue-stockholmi-ehitamist/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP