RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 12. märts 2019

Ajalooline muutus: eestlased on hakanud Soomest lahkuma

Eesti tööjõud on aidanud viimase paari aastakümne jooksul Soome majandusel kasvada, ent nüüd on hakanud eestlased Soomest lahkuma.
Esimest korda üle paljude aastate lahkub Soomest rohkem eestlasi kui läheb inimesi Eestist Soome. Sellist olukord pole olnud viimased 15 aastat, vahendab Yle.

Eestlased on aidanud Helsingi piirkonna majandusel areneda vähemasti käesoleva aastatuhande jooksul. Soome aga ei ahvatle enam eestlasi nii nagu varem, samas on paljud eestlased lahkunud Soomest tagasi Eestisse.
Eesti suursaadik Soomes Harri Tiido seletab seda asjaoluga, et Eesti majandus kasvab kiiremini kui Euroopa Liidus keskmiselt ja kiiremini kui Soomes. Palgad Eestis tõusevad ja see meelitab inimesi tagasi.
Tiido sõnul on mõnes valdkonnas palgaerinevus Eesti ja Soome vahel vaid mõned sajad eurod, samas on Soomes kõrgemad eluasemekulud ning reisimise peale kulub samuti raha.
Helsingi linnas rahvastiku trende uuriv Pekka Vuori aga näeb põhjust Eesti rahvastiku ülesehituses. Eestis on majandus ja tööturg arenenud hästi. Hõivatus on Eestis kõrgem kui Soomes. Teine külg on aga tööturule tulevate noorte inimeste vähesus. See on vähenenud Eestis kolmandiku võrra võrreldes aastatuhande algusega.
See tähendab, et kui tööturg nõuab töötajaid ja kodus neid pole, siis hakkab eestlasi mujalt maailmast koju tagasi tulema, räägib Vuori.
Eestlaste suurem minek Soome algas käesoleva aastatuhande alguses ja 2006. aastal läks Eestist Soome juba 4500 inimest. Pärast seda vähendas Eesti kiire majanduskasv eestlaste minekut Soome. Pärast aastate 2007-2009 finantskriisi aga hakkas Eestist taas massiliselt inimesi Soome minema ja rekordilised aastad olid 2012-2013. Trend aga muutus aastal 2014, pärast mida on Eestist Soome läinud inimeste arv hakanud kahanema. Ajalooline muutus toimus aastal 2017, mil saldo muutus negatiivseks ehk Soomest hakkas rohkem eestlasi tagasi tulema.
Suursaadiku Harri Tiido väitel mõjutab eestlaste arvu Soome ehituse sektor. Võrreldes tippaastatega on eestlastest ehitajate hulk Soomes vähenenud kolmandiku võrra. Laevafirma Tallinki arvestuse kohaselt vähenes üle lahe käivate eestlaste hulk ainuüksi jaanuaris ligi 1000 inimese võrra.
Helsingi piirkond ongi nüüd Pekka Vuori väitel raskustes, kuna lahkuvaid eestlasi pole kellegagi asendada. Seni on eestlased aidanud täita tühikuid Soome tööturul, aga enam see nii lihtne pole. Sellises olukorras on Soomes hakatud mõtlema meetmetele, kuidas eestlasi kinni hoida.
Vuori ei usu sellesse, et eestlasi Soome enam palju juurde tuleb. Eesti maapiirkonnad on juba üsna tühjaks jäänud ja sealt pole enam kedagi võtta. Palgatase suureneb Eestis kiiremini kui Soomes, nii et midagi suurt teha pole.

1 kommentaari:

Lesko 14. märts 2019, kell 09:09  

See on tõsi. Paljud lähevad minema. Ja õige on.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP