RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 23. detsember 2013

Alar Sudak: avalik kiri PERH-i nõukogu esimehele ja üleskutse liituda rahvaliikumisega "Inimelude kaitseks"

Alar Sudak, Vabade Kodanike Ühenduse liige


Alar Sudak
Erakogu
 
Austatud Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu esimees Toomas Vilosius, teen teile ettepaneku tulla tagasi mõistuse juurde, mis säästaks väga paljude inimeste elud. Vastasel korral tekib vajadus alustada rahvaliikumist "Inimelude kaitseks".

Rahvatormi on võimalik ennetada, kui:
  • Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) peatab kõigi Harjumaa ja Raplamaa kiirabiarstide koondamise.
  • PERH teatab, et toetab Eesti Kiirabiliidu esimehe Ago Kõrgvee seisukohta, et arstidega on vaja mehitada vähemalt 21 brigaadi, 15 maakonda vajavad 15 kiirabiarstibrigaadi ja suuremad linnad - Tallinn, Tartu, Narva, Pärnu, Kohtla-Järve, Viljandi – lisaks veel üht.
  • PERH pöördub Vabariigi Valitsuse poole nõudega, et arvestades kiirabiarstide palkadega viidaks kiirabi eelarve vastavusse kiirabi tegelike vajadustega.
Ootan Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu otsust kuni 31. detsembrini kell 23:59.
Peatage surmaotsuste elluviimine!
Põhja-Eesti Regionaalhaigla koondab alates 2014. aastast kõik Harjumaa ja Raplamaa kiirabiarstid, kes asendatakse õdede ehk parameedikutega. Sisuliselt on see surmaotsus väga paljude inimeste jaoks. Kui sündmuskohale saabub arstibrigaad, on elustamine kliinilisest surmast arstidel õnnestunud 41 protsendil juhtudest, kuid õebrigaad äratab ellu ainult iga kolmanda. Tallinnas on statistika nukram. Arstid on kliinilisest surmast elustanud 44%, õed ainult 18%.
Kiirabiarstide ja õdede ehk parameedikute taseme vahe tuleneb nende ettevalmistusest. Kiirabiarstid õpivad koos ülikooliõpingute, residentuuri ja internatuuriga kokku kaheksa aastat, parameedikute kursused kestavad kuus kuud.
Riigikogus 4. detsembri infotunnis vastas peaminister Andrus Ansip keskerakondlaste murelikele küsimustele järgmiselt: "Järgmisel aastal suureneb kiirabibrigaadide rahastamine suurusjärgus 5%, võrreldes käesoleva aasta tasemega. Kiirabibrigaade saab olema rohkem. Kui neid praegu on 90, siis reformi tulemusena peaks neid saama olema 117."
Kvantiteet ei asenda kvaliteeti. Kiirabibrigaadide arv tõuseb 30%, aga eelarve ainult 5%. Eelarvepuudujäägi katmiseks koondatakse kiirabiarstid, kes asendatakse õdedega.
Palun mitte kurta, et riigil pole raha. 2014. aasta riigieelarves on Kreekale järjekordse 5 miljoni eurose eraldise tegemine. Moraalselt värdjalik on tagada kreeklaste hea elu eestlaste surmajuhtumite arvelt Eestis ja põhjendada seda solidaarsusega.
Määramatuse õhkkonnast ja ületöötamisest tingitud stressist on saanud juba kolm kiirabitöötajat surmava infarkti. Kui te soovite Riigikogu valimiste eelsel aastal reformierakondlasena jätkata ka kiirabilt elustamist vajavate Reformierakonna ja teie enda valijate hävitamist, siis see võimalus teil kahtlemata on, kuid mina sooviksin nende elusid säästa.
Inimelude kaitsmine on kogu rahva mure
Rahvaliikumiste senine nõrkus on olnud ühiskonna huvigruppide killustatus. Kui üks huvigrupp alustab protestiaktsioone, siis teised vaatavad vaikides pealt ja killustatus on teinud valitsusel võimalikuks eirata kõikide huvigruppide taotlusi.
Rahvaliikumine "Inimelude kaitseks" ühendab erinevad huvigrupid, sest inimelude säästmine on meie kõigi ühine mure. Seetõttu pöördun kõigi ühiskonnagruppide esindajate poole palvega liituda rahvaliikumisega "Inimelude kaitseks", kui selline vajadus peaks pärast Toomas Vilosiuse üleolevat ja inimeludesse hoolimatut suhtumist tekkima.
Ennetamaks minu personaalküsimuse tekkimist, teatan, et teen kiirabiarst Mare Liigerile ettepaneku asuda pärast koondamist rahvaliikumist juhtima. Praegu ei saa koondamisteate kätte saanud kiirabiarstid veel rahvaliikumist juhtida, sest neil on kuni viimase hetkeni lootus, et Põhja-Eesti Regionaalhaigla nõukogu tuleb tagasi mõistuse juurde ja peatab koondamise.
Kui vajadus rahvaliikumise järele jääb, siis me koostame harta "Inimelude kaitseks", korraldame miitinguid ja teeme omalt poolt kõik, et kukutada Riigikogu valimistel võimult need poliitilised jõud, kes on langetanud eesti rahva suhtes surmaotsuse.
Juhul kui PERH-i nõukogu meid kuulda võtab ja koondamist ei toimu, on meie eesmärk saavutatud pärast esimest märguannet ja elupäästjate päästmine oleks tõsine saavutus.
Palun kõigil, kellele on tähtis ta enda ja tema kaasmaalaste elude kaitsmine, anda Facebookis teada enda valmisolekust rahvaliikumisega liituda.


See leht on trükitud DELFI internetiväravast<br/>Aadress http://rahvahaal.delfi.ee/archive/article.php?id=67474228

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP