RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 10. detsember 2013

Matsulevitš: Euroopa Liit on kaotanud atraktiivsuse

Endine suursaadik Ukrainas Tiit Matsulevitš tõdes, et Euroopa Liit on üha enam kaotanud oma atraktiivsust ning on maailma areenil nõrk tegija.

Kuigi Ukraina loobus assotsiatsioonileppe allkirjastamisest Euroopa Liiduga, tuleb Matsulevitši sõnul jätkata nende riikidega, kes seda tahavad. "Tuleb jätkata nendega, kes näevad perspektiivi ükskõik millises vormis teha Euroopa Liiduga koostööd. Selge, et Aserbaidžaanil on siin hoopis teised visioonid, kui näiteks Moldoval. On selge, et kogu tuleviku idapartnerluspoliitika peab olema nagu rätsepaülikondade õmblemine," rääkis Matsulevitš "Välisilmas.

Tema sõnul peab Euroopa Liit Ukraina puhul tegema endale selgeks ka riigiga seonduva. "See, et Urkaina ei vasta Kopenhaageni kriteeriumitele jne, on vaid ettekääne. Peamine põhjus on see, et Euroopa juhtivad riigid ei ole teinud endale selgeks, mida tooks kaasa sellise riigi nagu Ukraina kaasamine Euroopa Liitu," tõdes endine saadik.

Matsulevitši sõnul tooks Ukraina liitumine olulisi struktuurseid muutusi. "Haritud rahvas, suur maa, arvestatav tööstuspotentsiaal, suurem osa maailma mustmulla varudest asuvad Ukrainas. Euroopa Liidu riigid ei ole endale selgeks teinud, mida niisuguse riigi kaasamine endaga kaasa tooks," rääkis ta.

Lisaks on Vilniuse tippkohtumise ja idapartnerluse tagasilöök Matsulevitši sõnul järelemõtlemise koht Euroopa Liidule, kes on näidanud, et  on maailma areenil nõrk tegija.

"Euroopa Liit on järjest rohkem kaotanud oma atraktiivsust. Jutt pole praegu ju ainult Ukrainast ja idapartnerlusest, vaid ta on kaotanud ka teiste suhtes atraktiivsust. Täiesti tähele panemata jäi kevadel see, et näiteks Isalnd katkestas oma liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga ja see et Türgi on vaikselt distantseerunud. See kõik on päris tõsine asi. Kui Euroopa Liit tahab olla tõsiseltvõetav tegija, siis ta peab hakkama käituma riigina," selgitas Matsulevitš.

RahvusRinghääling
_______________
Euroopa Liit kaotab atraktiivsust on ainult tervitatav. Matsulevitš soovib, et EL hakaks käituma riigina, seda saab ta teha vaid föderatsioonina. Nii et jälle üks Euroopa föderaalriigi pooldaja ja rahva hullutaja.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP