RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 30. september 2015

Ehmatav teadusuuring: Teatud liiklus- olukordades peab isesõitev auto oma reisijad tapma

Isesõitvad autod ei ole enam mingi uudis. Google’i sellised sõidukid liiguvad juba Ameerika tänavatel. Nüüd on iseliikuvate masinate arendamisega tegelemas ka Uber ja Tesla. Juba arendatakse ka isesõitvaid veoautosid ning rekkaid, mis saaksid sõita 24h järjest, ega peaks tegema praegu inimestele kohustuslikke 8h tunniseid puhkepause.
Nüüd aga uuringust lähemalt. Kuigi isesõitvate autode peamiseks eeliseks peetakse seda, et nad peaksid tagama sujuvama liiklusvoo ning inimestest paremini hoidma ära liiklusõnnetusi, tekib siiski olukordi, kus avarii või liiklusõnnetuse vältimine on võimatu. Sellistel juhtudel hakkab arvuti teostama risikianalüüse, milline A-B-C stsenaarium valida.
Näiteks kui kokkupõrge peaks toimuma kahe auto vahel, millest ühes on kaks last ja teises ainult üks täiskasvanu, siis otsustab arvuti, et laste säästmine on tähtsam, ja see auto, milles on täiskasvanu, keerab automaatselt teebarjääri, suure puu poole, sõidab sillalt alla vms, et laste elusid päästa. Ja kõik sellised otsused tehakse matemaatiliste valemite abil.
UAVB ja Oxford Ülikooli teadlane ja bioeetika ekspert Ameen Barghi ütleb, et isesõitvad autod peavad valima, milline nende poolt tehtud otsus põhjustab vähem kahju ja kurbust. Näiteks kahe lapse surm on kurvem sündmus kui ühe täiskasvanu ohverdamine. Samas tuleks vältida inimeste aktiivset tapmist.
Kätte on jõudnud aeg, kus tehnoloogia ja tehisintelligents areneb nii kiiresti, et sellega kaasnevate filosoofiliste ja eetilisi probleemide lahendamisega ei jõuta tehnikale kuidagi järele.
Juba räägitakse ka sellest, et ilmselt keelatakse inimestel üldse igasugune juhtimisõigus ära, ja siis ei jää meil muud üle, kui olla lihtsaks reisijaks isesõitvas autos. Ning loota, et täna ei ole see päev, mil eluküünal kustub.
Vaata ka videot Mercedese isesõitvast rekkast:
  Allikas: http://blog.kaitseomatervist.ee/ehmatav-teadusuuring-teatud-liiklusolukordades-peab-isesoitev-auto-oma-reisijad-tapma

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP