RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 16. september 2015

MATTI ILVES: PÕLLUMEESTE MEELEAVALDUS LÄKS IGATI KORDA

"Maaleht":"Põllumehed kogunesid täna koos 101 traktoriga Toompeale meelt avaldama ja nõudma riigilt samme põllumajanduses tekkinud kriisiolukorra lahendamiseks.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit kutsusid kõiki põllumehi 14. septembril traktoritega Tallinnasse Toompeale avalikule koosolekule, et anda riigikogu liikmetele üle petitsioon ja teavitada laiemat avalikkust põllumajanduse mure­kohtadest."
Põllumehi tuleb toetada ja protesteerida oleks tulnud juba varem. Peale erastamist lasid meie "eestimeelsed valitsused" kõigepealt põhja rõhuva enamuse asutatud peretalusid, kuna nad jäeti üksnda virelema ja ei asutatud riiklikku pikalaenu panka. Laenu ei andnud siis ka kommertspangad, kuna neile ei sobinud laenu tagatiseks odav maa.
Nüüd on aga asi juba niikaugel, et pankroti äärel on ka suurpõllumehed. Enamuses riikides ka väljaspool Euroopa Liitu toetatakse põllumajandust, et hoida toiduhinnad madalad. Näiteks USA-s on toetused pea 2 korda suuremad kui ELis. Põllumehed aga konkureerivad ühtsel ELi turul ainult 40% toetusega võrreldes lääne-lõuna osariikidega, kus on klimaatilised tingimused palju paremad. Meie põllumehed on nii jäetud ebavõrdse konkurentsi räsida.
Kuna oma põllumajandustoodang on lausa strateegilise tähtsusega, siis ei tohi lubada olukorda, kus maamehed ei suuda enam oma rahvast toita, selline olukord on kujunenud praeguseks ja asi läheb ainult hullemaks. Põllumajanduse olukorrast lugege SIIT ja SIIT.

"Postimees": "Teiste seas astus sõnavõtuga üles ka maaeluminister Urmas Kruuse. Kui riigikogulastele anti koos petitsiooniga üle ka päts leiba, siis Kruuset kostitati vaid vilekooriga."
"Ürituse lõppedes ütles Eesti üks suurim seakasvataja Urmas Laht Postimehele, et praegu on raske öelda, kas tänasest üritusest ka midagi kasu on, kuid ta loodab tulemust näha paari nädala pärast. «Kui seda näha ei ole, siis tuleb tagasi tulla ja kaasa võtta juba loomad ja virtsapütid,» rääkis Laht."

Usun, et valitsus siin midagi erilist ette ei võta. Võib-olla mõned väikesed toetused antakse ja loodetakse pigem Euroopa Liidu peale, nagu vaesele koloniaalmaale kohane.
Nii, et põllumeestel tuleb tulla teist korda Toompeale tagasi koos virtsapüttidega.

Fotod: Lauri Liikane ja Anres Putting
___________
Täna teame, et EL eraldab põllumeestele veidi üle 7,5 miljonit €, aga vaja oleks praeguses kriisiolukorras umbes 30 miljonit eurot. Eesti valitsus vaevalt et niipalju juurde paneb, kui üldse.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP