RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 24. november 2012

Askur Alas: Vihaõhutamise vastane seadus vihastab

Askur Alas
Askur Alas
Tiit Blaat/Eesti Ekspress
Mida rohkem süvenen nn vihaõhutamise (karistusseadustiku jt seaduste muutmise seadus) seaduse eelnõusse, seda murelikumaks see mind teeb.
Puudutab see ju sõnavabadust laiemalt, kaasates kogu ühiskonda.
Kirik tunneb muret, et nn süstemaatiliseks vihakõneks võib hakata pidama jutlust, kui õpetaja tsiteerib Piiblist Moosese raamatut: “Ära maga meesterahva juures, nagu magatakse naisterahva juures, sest see on jäledus!”
Selle eest näeb eelnõu ette kuni kolmeaastast vanglakaristust.
Vabamõtlejad ja blogijad viitavad Orwelli raamatule “1984”, sest seadusemuudatusega saab inimesi kuni kolmeks aastaks vangi panna nn mõttekuritegude eest. Näiteks, kui mõni seltskond kahtleb, kas holokaust oli nii suur, nagu juudid räägivad. Arutlejad võivad kvalifitseeruda kuritegelikuks grupeeringuks, omakasu ega reaalse ohu põhjustamine pole tarvilik.
Tundub, et igasugust teravat arvamust saab uue seadusega vahele võtta. Ehk on just seetõttu Jürgen Ligi mitme aasta blogipostitused Reformierakonna veebikeskkonnast maha võetud?
Eesti Inimõiguste Keskus, mis peaks sõnavabadust kaitsma nagu emalõvi, ei näe eelnõus mingit probleemi, vaid nõuab isegi seaduse karmistamist interneti osas. Keskus põhjendab seda näiteks “lumepalli efektiga”, kus ühe inimese väljaütlemine ei pruugi mõjuda, aga kui tema sõbrad edastavad selle oma sõpradele, “võivad tulemused olla tõsised”.
Kas edaspidi võin sõpradega vahetada vaid “õigeid” mõtteid?
Kuid seaduses on veelgi momente, mis panevad kulmu kergitama. Selliste teise astme kuritegude eest, mida seni karistati kuni kolmeaastase vangistusega, kolmekesi või suuremas grupis sooritamise eest saab edaspidi määrata 3–12 aastat.
Oletagem näiteks, et saate Ameerikast või Venemaalt DVD-plaadi. Eestist ostetud DVD-mängijaga te seda vaadata ei saa. Piirangust saab üle DVD-mängijasse koodi sisestamise teel. “Kaitsemeetme eemaldamise” eest saab seni kuni kolm aastat türmi. Kui teleri ümber istub kolmeliikmeline perekond, võib seda halva tahtmise korral tõlgendada grupiviisilise kuriteona ja karistada 3–12aastase vangistusega.
Fantaseerin, et näidata, kuidas autoriõigustega raha kokku kühveldavad suurkorporatsioonid teevad nii tõhusat lobitööd, et nende rahavoogude ohustamine võib olla karmimalt karistatav kui seks lapsega.
Kõige selle taustal on paradoksaalne, et Eesti andis hiljuti poliitilise varjupaiga Vene blogijale. Isegi president Ilves surus kätt mehel, kelle vastu oli Venemaal alustatud kriminaalmenetlust … vihaõhutamise sätte alusel.
Võimalik, et tulevikus Eesti enam varjupaiga otsimiseks ei sobi.

Allikas: http://www.ekspress.ee/archive/print.php?id=65265182
___________________
Varsti me oleme täielikult Orwell´i maailmas ja sõnavadadusest-demokraatiast ei maksa üldse rääkida, neid lihtsalt ei ole. Ütelgu meie võimurid mida tahavad.
Usun ka seda, et hakkame kadestama Venemaad putinliku võimuverikaaliga, ning vaatame sellele kui suhtelise vabaduse ja moraalsuse ühele viimasele kantsile.
Lugege lisaks veel SIIT
M.I.

7 kommentaari:

Anonüümne 24. november 2012, kell 17:36  

Eestis pidavat kirik ja riik lahus olema. Kuidas siis pastorit Piibli pärast karistada saab?

Matti Ilves 24. november 2012, kell 19:06  

Vaat seepärast, et riigialamad ja riik ei ole lahus.

heiki herman soome 25. november 2012, kell 20:54  

Askur Alas kirjutab hästi, kuid on unustanud peamise - sõnavabadusega
ja demiokraatia sildi alla pugenud huligaanitsejad...
kui inimesi ja ka selle kaudu rahvast
pidevalt ahistab teatud grupp inimesi ehk inimtüüp, mõnitades kaasinimest ja isegi ässitades sõnadega kallale kellelegi jne nagu teeb seda hligaansel ja kelmilikul viisil Mihkel Raud, kes nimepidi lausa mõnitab ja alandab oma soperdises inimesi luba küsimata - ei saa selles olukorras küll enam rääkida midagi sõnavabadusest... sõnavabadus, mis muudetud teatud kitsa ringkonna poolt totaalseks anarhiaks...
rootsi on olnud aväga sõnavabaduse lembeline ning ka tsensuur kaunis minimaalne, kuid kellegi aadressil ropendamine kellegi vastu vaenuõhutamine ja näpuga näitamine ja ennast kellegist paremaks tuteleerimaks ja kedagio poriga üle valama ei ole selles vabas ühiskonnas aksepteeritav... kui teist inimest nimetada suguelundi nimega jne siis võivad järgneda ka trahvid jne... igasugune mõnitamine ja laimu levitamine kellegi aadressil on aga juba raskem kuritegu... ka ei tohi kasutada inimeste nimesid ilma luba küsimata teatud olukorras ja kirjutistes jne jne...
see on suurepärane, et mingigi elementaarne distsipliin on tekkimas ka eestis, sest muidu jääbki eesti üksi ehk mingiks kängujäänuks anarhia umbrohumaaks, kus arusaamine sõnavabadusest on kellegi rühma omavingeldus ja huligaansus...

heiki herman soome 25. november 2012, kell 21:20  

kurb, et Askur Alas kuulub ka ise ilmsesti mingissse väiksesse anarhialisse gruppi, kes siiani pole õieti aru saanud sõnavabadusest ja demokraatiast, pidades sõnavabadusega huligaanitsemist ja inimeste
mõnitamist, alandamist ja solvamist ka isiku vastu vaenuõhutamist kellegi anarhilise huligaanse tüübi poolt sõnavabaduseks...
on meeldiv, et ka eestis lõpuks tekivad mingidki distsipliini reeglid
et korrale kutsuda huligaanitsejaid ja inimeste mõnitajaid...
kui kedagi nimetada ikkagi pahatahtlikult, mõnitades ja itsitades suguelundi nimega ja korduvalt roppustega,
siis peab ka loomulikult järgnema aru aruandmine... inimene peab teadma ja vastust andma selle eest mis sülg suhu toob...
kui rootsis kedagi suguelundi nimega nimetada, järgneb kaunis kopsakas trahv... kui aga kedagi ahisatada ja mõnitada väljenditega lausekontekstiga ning samas ka veel inimese nime kasutada on karistusmäär juba palju tugevam...
muideks ka eestis on juba olemas § id, kuid neid pole sootuks keegi
eriti rakendanud ja lastakse teatud tüüpidel sõnavabaduse ja kunstiga spekuleerimise varjus tegutseda...
ehk uue seadusega muutub ka eesti natukenegi tsiviliseeritumaks...
on ammu aeg...

Matti Ilves 25. november 2012, kell 23:04  

Juhtisite tähelepanu ühele tähtsale probleemile ja see on meie liberaaldemokraatlikus ühiskonnas allakäinud moraal. Aga vihakuritegude seadus kedagi paremaks ei muuda, see on vaid üks järjekordne repressiivne vahend võimude käes.
Terve Lääne tsivilisatsioon on allakäigu teel:
http://rahvuslane.blogspot.com/2012/01/matti-ilves-ohtumase-tsivilisatsiooni.html
Eesti ühiskonda aitab õigemale teele juhtida manduvast EL-ust väljaastumine ja otsustav lahtiütlemine moraalitust liberaaldemokraatiast.

Anonüümne 26. november 2012, kell 18:39  

Eestis ei teki mingit distsipliini (s.o siis ainult nn. riigivastaste karistamine) kahjuks. Martin Helme seletas oma artiklis piisavalt täpselt, mis juhtuma hakkab. Lp. Matti ehk lisab selle lingi siia uuesti. Olen sellega täiesti päri.
Euroopa Liidust välja astuda ei ole enam nii lihtne, kuna kasutusel ühisraha ja Eesti hävitas praktiliselt oma raha. Samas üpris kopsakas hulk riigieelarvest kaetakse EL rahaga igasugustest fondidest. Eestis ei ole enam ka töötegijaid ning firmasid ei suudeta luua. Korruptsioon on praegu suur ja osa raha läheb alati "vasakule". Olukord on enam kui traagiline kui mitte öelda, et lootusetu. Hinnad on juba töusnud, pöllumajandust ei ole. Orienteerumine Venemaa turule ehk päästaks midagi, kuid üleöö ei teki enam midagi, mis juba ammu hävitatud.

Greg Andrin 28. september 2021, kell 00:52  

Rikkaks sain selle programmeeritud häkkinud sularahaautomaadiga
Pärast ülikooli lõpetamist polnud tööd, nii et otsustasin alustada väikeettevõttega, kuid rahast ei piisanud. Lõpetasin ettevõtte, see muutus minu jaoks väga raskeks, kuna olin oma vanemate ja vanemate ainus laps. Nad on mõlemad vanad, nad usuvad minu igapäevasesse dieeti, ühel päeval nägin Internetis surfates sõnumit, kuidas see UUS VAHETATUD SAADUD ATM -KAART saab sularahaautomaati häkkida ja suure summa raha välja võtta, nii et võtsin teiega e -posti teel ühendust ettevõttega . Minu üllatuseks sain kaardi kätte paar päeva pärast kaardi eest väikese tasu maksmist. See tühi ATM -kaart on hämmastav ja ilus toode. Ma ei usuks kunagi, et kõiki neid asju, mis mul täna on, on võimalik selle suure rõõmuga südames omandada, seetõttu toon hea uudise ... Elu on positiivne ja kannatlik, uskudes, et suured asjad on võimalikud ja võivad juhtuda sekunditega. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutis mu elu ... Jumal tänatud, et saate meilitsi saata VIA (brainhackers@aol.com)



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP