RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 20. november 2012

MATTI ILVES: KIRI PRESIDENDILE

Presidendi kodulehelt:
"Ma tänan inimesi, kes on pakkunud samme, kuidas viia Eestit edasi, paremana ja sisemiselt tugevamana. Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist.
Nende ettepanekute arutamiseks ja lahenduste leidmiseks kutsun esimesel võimalusel enda juurde erakondade ja organiseerunud vabakonna esindajad, riigiõiguse spetsialistid. Kiiva jooksnud mõtte- ja suhtlusviisi korrastamine, erakonnapoliitika rolli mõtestamine, rahastamise ja valimiskorralduse paremaks tegemine võiksid käia paralleelselt."
Nüüd on selgunud, et kõik registreeritud erakonnad ja ka asjast huvitatud kodanikuühendused ei ole nõupidamisele siiski oodatud. Seetõttu kujuneb see kokkusaamine lihtsalt ühiskonnas kuhjunud pingete maandamiseks, ilma suuremate tagajärgedeta.

Lp. president hr.Ilves

Olete rääkinud demokraatia kaaperdamisest ja ka minu arvates on see tõesti nii. Praegused erakonnad on kaaperdanud rahvalt kõik õigused osavõtuks poliitikas. Rahvast on vaja vaid kord 4. aasta tagant, et kuulata parteide ebarealistlikke lubadusi ja anda hääl erakondade poolt juba eelnevalt väljavalitud Riigikogu kandidaatidele. Seda võimaldab meil kasutuselolev põhiseaduse vastane valimisseadus ülekantavate häältega. Ometi ütleb põhiseadus selgealt ja ühemõtteliselt, et valimised on otsesed! Selline valimissüsteem on paljude hädade allikas ja muudab riigikogulased valitsuse kummitempliks ja partei juhtkonna käsualuseks, vastasel juhul võib saadik leida ennast järgmistel valimistel valimisnimekirja lõpust ja Riigikogusse pääsemine läheneb siis juba nullile.
Te olete kutsunud nõupidamisele ilmselt vaid Riigikogus esindatud erakonnad, aga leidsin just parlamendivälise erakonna - Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (Eesti suuruselt 4. partei) programmist seisukohad mida tuleks rakendada:

1. Muudame Riigikogu valimissüsteemi, kaotame ära häälte ülekandmise süsteemi.
2. Seadustame rahvaalgatuse võimaluse. Juhul, kui vähemalt 25 000 kodanikku allkirjastab eelnõu, peab Riigikogu hakkama seda menetlema. Juhul, kui vähemalt 25 000 kodanikku vaidlustab Riigikogu otsuse, tuleb antud küsimuses korraldada referendum.
(http://www.ekre.ee/erakond/programm/)

Need on üliolulised seisukohad, mis aitavad parandada rahva kaasatõmbamist poliitikasse, välistavad riigikogulastega manipuleerimise ja aitavad parandada tõelise demokraatia rakendamist Eestis.
Ma ei pea ka õigeks praegust esindusdemokraatiat, sest Filosoof Jean-Jacques Rousseau kirjutas oma aastal 1762 ilmunud raamatus "Ühiskondlikust kokkuleppest ": "Kõik seadused, mida rahvas ei ole heaks kiitnud, on nullid, pole seadused. Esinduse idee on kaasaegne, pärineb feodaalsest valitsemisest, ebaõiglasest ja absurdsest valitsemisest, kus inimolevus on allakäinud." Siit selgub, et esinduse-esindusdemokraatia idee pärineb koguni feodalismiajastust.
Peaksime liikuma otsedemokraatia poole ja punkt 2 EKRE programmilistest seisukohtadest ongi samm õiges suunas.

Lugupidamisega,
Matti Ilves

[88.196.111.209]

1 kommentaari:

Aleksander Kaasik 20. november 2012, kell 13:47  

Kahju, et vaid üksikisiku kiri!

Jah, rahvaalgatuse mõte ja digitaalallkirjadega kinnitatult oleks samm edasi vääriti kulgeva tegevuse või taktikalise idee õigeks/õigemaks seadmisel!Kui suur oleks allkirjade arv, on mõtekas sotsioloogidega arutada jne. ent see on igati poliitilist aktiivust virgutav ettevõtt.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP