RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 11. november 2012

MATTI ILVES: RIIGI MANNETU VÕITLUS SUITSETAMISE JA ALKOHOLI TARBIMISE VASTU

Riigi kohus on võidelda suitsetamise ja liigjoomise vastu, aga seda tehakse saamatult ning loodetakse ainult asktsiisitõusudele.
Euroopa Liidu nõue on, et tubakaaktsiis oleks 2014. aastal vähemalt 90 eurot 1000 sigareti kohta. Eestile on selles osas antud üleminekuperiood kuni aastani 2018, aga meie riik otsustas seda võimalust mitte kasutada ning nõutav määr saavutatakse 2013. aasta aktsiisitõusuga.
Kevadel avaldatud dokumendis „Riigi eelarvestrateegia 2013–2016“ tuli valitsus välja uudisega kavandatavast alkoholiaktsiisi tõusust — aastatel 2013–2016 tõuseb kõikide alkohoolsete jookide aktsiis igal aastal 5%.Need on ainsad abinõud mida riik kavatseb rakendada. Siin on järjekordselt tegemist ainult näilise võitlusega nende pahede vastu, sest ainult järk-järguline aksiisitõusuga seoses ei loobu keegi suitsetamisest ega alkoholist.

Naljanumber on ka õuduspildid suitsupakkidel, vaevalt, et keegi suitsetamisest seepärast loobub. Müügil on ka kenad odavad portsigarid. Euroopa bürokraatia saab aga kirja panna järjekordse linnukese. Millised on siis selle "võitluse" tagajärjed? Saame teha järeldused, sest nende toodete maksustamine on tõusud pidevalt.
Eesti on kindlalt ühel esikohal Euroopas alkoholi tarbimiselt - 10,2 liitrit absoluutalkoholi aastas ja edestab isegi Soomet. Suitsetamine on levinud massiliselt noorte koolilaste nii poiste kui ka tüdrukute hulgas. Asi on läinud juba niikaugele, et plaanitstakse hakata koolisuitsetamise vastu võitlema naljakate kampaaniatega, näiteks suitsuvaba kool, klass jne. Järjest rohkem hakab suitsetama ka noori naisi - tulevasi emasid.
Alkohol (ka sigaretid) on noortele endiselt kättesaadavad ja eriti popid on mitmesugused lahjad segud, sealt on hea minna juba kangemate jookide juurde.
Siin on tegemist üldise moraalilangusega ühiskonnas viljeldava liberaaldemokraatia tulemusel. Kuna aga moraalipõhimõtteid muuta kiiresti pole võimalik, siis vaatame mis teha annaks.

Tuleb rakendada komplekseid meetmeid, mida valitsus aga teha ei taha.

1. Muuta alkohol ja sigaretid raskesti kättesaadavaks. Alkoholi puhul tuleks kehtestda riigimonopol, see oleks ka riigile kasulik ja viia joovaste jookidega kauplemine spetsialiseeritud vähestesse kauplustesse, nii kui oli Eesti Wabariigi ajal ja praegu ka näiteks Rootsis.
Tubakasaadused peaks ka välja viima toidupoodidest, kus müügiriiulid asuvad tavaliselt kohe kassaaparaadi kõrval, sigarette ning piibutubakat ja muid suitsetamise tarvikuid aga müüa samuti spetsiliseeritud kauplustes.
2. Aktsiisitõusud suurendavad salakaubandust, seepärast on vaja tõhustada tunduvalt ka tollikontrolli ja piirivalvet.
3. Keelustada tuleks igasugune alkoholireklaam ükskõik mis kellaajal. Tubakareklaam on õnneks keelustatud, seda seepärast, et tegemist ei ole kohalike tootjatega, viinareklaami lubamist tootjad ilmselt ostavad võimuerakondadelt.
4. Alkoholivastases võitluses oleks kasu ka tihedamast sõidukijuhtide pistelistest puhumiskontrollidsest ja siin tuleb säilitada nulltolerants, st. 0 promilli.
5. Keelustada kodune tubakakasvatus, nii kui on praegu veel keelustatud kanepikasvatus. Juba nüüd levivad internetis õpetused, kuidas tubakat kasvatada ja see suitetamiskõlbulikuks töödelda. Vanasti kasvatati tubakat eriti petserimaal, mis üle jäi see müüdi turul. Need aja võivad tagasi tulla, erti meil, kus on väikesed palgad ja Euroopa hinnad.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP