RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 22. veebruar 2016

Britid hääletavad “meie eluaja suurima küsimuse” üle tänavu jaanilaupäeval


Briti peaminister David Cameron pressikonverentsil oma residentsi ees, 20. veebruar 2016. Foto: Toby Melville, Reuters/Scanpix

Euroopa Ülemkogul kokkuleppe saavutanud Briti peaminister David Cameron teatas pärast valitsuse istungit, et referendum Suurbritannia jäämise üle Euroopa Liidu liikmeks toimub tänavu 23. juunil. Cameron kutsub rahvast üles hääletama liitu jäämise poolt, kuna Suurbritannia olevat saavutanud EL-is “eristaatuse”.

Kui britid peaksid aga hääletama hoopis Suurbritannia EL-ist lahkumise poolt, võib see vallandada doominoefekti ning anda tõuke Euroopa Liidu lagunemisele. Seetõttu on EL-i meelsed poliitikud, teiste seas Eesti peaminister Taavi Rõivas kokkulepet Ühendkuningriigiga tervitanud ning avaldanud lootust, et britid ei otsusta liidust välja astuda.

Cameroni sõnul lähenevad Ühendkuningriigi elanikud referendumile, kus püstitatakse “meie eluaja suurim küsimus” – kas jääda “reformitud Euroopa Liitu” või mitte. Briti peaminister teatas, et valitsus toetab riigi jäämist “reformitud Euroopa Liitu”, kuid lisas, et ta ei armasta Brüsselit, vaid Suurbritanniat.
Samas on Cameroni juhitud konservatiivid EL-i jäämise või sealt lahkumise küsimuses lõhenenud. Näiteks justiitsminister Michael Gove, kes on Cameroni lähedane liitlane, hakkab vedama EL-ist lahkumise kampaaniat. Cameron ütles, et on Gove’i otsuse pärast pettunud, kuigi see ei üllata teda.
Kindlalt toetab Ühendkuningriigi lahkumist EL-ist ja kavatseb selleks ka kampaaniat teha Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP), mida juhib Euroopa Parlamendi liige Nigel Farage. Erakonna Twitteri kontol on edastatud Euroopa Parlamendi liikme Patrick O’Flynni (UKIP) üleskutse: “23. juuni. Teeme sellest meie oma Iseseisvuspäeva.”

Kuid ka mitmed Briti meediaväljaanded on väljendanud Cameroni saavutatud kokkuleppe suhtes pettumust. Näiteks Times kasutas selle kohta sõnu “lahja lurr”.
Euroskeptikud väidavad, et Cameroni kokkulepe on sisutu ega sisalda seda, mida peaminister algselt rahvale lubas. Väljaanne The Telegraph esitab loetelu Cameroni lubadustest ning kõrvutab need punkt punktilt äsja ülemkogul kokku lepituga.

Nähtub, et Cameron saavutas küll seda, et teatud ulatuses arvestati tema nõudmistega, kuid mingisugust uut laadi, reformitud Euroopa Liitu kõnealuse kokkuleppe tulemusena ei sündinud.
Kokkuleppe kohaselt võib Suurbritannia teatud aja jooksul vähendada sisserändajate sotsiaaltoetusi, ei pea osalema Euroopa Liidu veelgi suuremas integratsioonis, võib säilitada oma raha ning Briti maksumaksja ei pea osalema eurotsooni toetamises.
Samuti saavad rahvusparlamendid teoreetilise võimaluse blokeerida EL-i õigusakte – juhul kui 12 nädala jooksul lükkab 55 protsenti EL-i liikmesriikide parlamentidest tagasi mingisuguse EL-i õigusakti.

Allikas: http://objektiiv.ee/britid-haaletavad-meie-eluaja-suurima-kusimuse-ule-tanavu-jaanilaupaeval/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP