RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 3. veebruar 2016

Laupa põhikool avab koolimajas Harald Nugiseksi büsti

Tänavu sügisel saanuks Eesti Rahva Tänumedali omanik Harald Nugiseks 95aastaseks.Selle tähtpäeva tähistamiseks on Laupa põhikool otsustanud tellida ja 22. oktoobril, Harald Nugiseksi sünniaastapäeval, avada oma vilistlase mälestuseks koolimajas tema pronksbüsti.

Laupa põhikooli direktori Kaarel Aluoja meelest oleks Harald Nugiseksi büst koolimajas õpilastele suur eeskuju, annaks parema võimaluse kasvatada neis isamaalisust. «Kindlasti leiaks siis Laupa mõisakooli senisest sagedamini tee ka teiste koolide, noorkotkaste ja kodutütarde, Kaitseliidu esindused,» lausus ta.
Aluoja pakkus, et kui püüda reastada Järvamaalt pärit inimesi tuntuse järgi, siis kindlasti kuulub Harald Nugiseks selle nimekirja etteotsa. «Eesti Rahva Tänumedal – see on rahva tunnustus oma sangarile ja kaalub kindlasti üles presidendi jagatavad aurahad,» lausus ta. «Ka oli ta üks neljast eestlasest, kes teenis Teises maailmasõjas välja Saksa riigi kõrge autasu Raudristi Rüütliristi. Just seetõttu teatakse teda väga palju piiri taga.»
See, et Nugiseksi osalusel pandi 1944. aasta kevadel Narva rindel seisma Nõukogude vägede sissetung, aitas sama aasta suvel ja sügisel Eestist läände põgeneda ligi 80 000 inimesel.
Harald Nugiseks sündis toonases Särevere vallas (praegu Türi vald) Karjakülas Vanaõue talus. Laupa kooli lõpetas ta 1937. aastal, pärast seda asus õppima Türi aianduskeskkoolis.

Laupa kooli mälestusteraamatus «Lähe. Laupa kooli lugu» meenutab Nugiseks oma esimest kooli soojade sõnadega. «Minu valiku määras Laupa mõisa ilu, olin isaga mõne korra varemalt Laupale sattunud,» kirjutab ta.
Harald Nugiseks suri 2. jaanuaril 2014. aastal 92aastasena. Aluoja meenutust mööda oli Nugiseks kooli kokkutulekutel või kohtumistel tema kodus Saugas või kusagil mälestusüritustel alati tagasihoidlik, sõbralik ja abivalmis.
Harald Nugiseksi büst on kavandatud kooli siseruumi. See on poolteise meetri kõrgusel alusel paiknev pronksvalu. Kuju orienteeriv maksumus jääb 8000 ja 10 000 vahele.
Büsti valmistamist on võimalik toetada ülekandega MTÜ Laupa Mõis arvelduskontole EE731010220208283224 SEB pangas. «Kindlasti leiavad ka annetajad-toetajad jäädvustamist,» lubas Aluoja. «Selleks märkige juurde, kellelt toetus pärineb.» (JT)

Harald Nugiseks oli
• kaitseväe kapten, Eesti reservohvitseride kogu auliige;
• Eesti reservohvitseride kuldristi kavaler;
• Kaitseliidu Pärnumaa maleva auliige;
• Kaitseliidu noorteorganisatsiooni Noored Kotkad auliige ja patroon;
• üks neljast eestlasest, kes pälvis lahinguvapruse eest 1944. aasta kaitselahingutes Narva rindel Saksa väejuhatuse kõrge autasu Raudristi Rüütliristi ja teda on tunnustanud sõjaliste teenetemärkidega paljud riigid;
• 19. oktoobril 2008 anti Tori kirikus Harald Nugiseksile Eesti Rahva Tänumedal.

Allikas: http://www.jt.ee/3522817/laupa-kool-soovib-polistada-kuulsa-sojamehe-malestust

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP