RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 14. veebruar 2016

Tabu murtud! Paremkonservatiivne Alternatiiv Saksamaale on tõusnud reitingutes kolmandale kohale

Pärast Kölni sündmusi ja 1,1 miljoni migrandi riiki valgumist on ka Saksamaal hakanud jõudsalt populaarsust koguma euroskeptiline partei, mis ei toeta eurot, on vastu Brüsseli bürokraatiale ning kontrollimatule migratsioonile.

Möödunud aasta alguses oli toetus Alternatiiv Saksamaale (AfD) vaid 3%. Kuid nüüd, mõni nädal enne olulisi maapäevavalimisi Baden-Württembergis, Rheinland-Pfalzis ja Sachsen-Anhaltis, on toetus AfD-le tõusnud 12 protsendi peale, mõnel pool lausa 15% peale. Seega on AfD praegu reitingutes toetuselt kolmas partei kristlik-demokraatide (CDU/CSU) ja sotsiaaldemokraatide (SPD) järel. Võib öelda, et sellega on lõpuks murtud kuus aastakümmet kestnud tabu.

AfD aseesimees Alexander Gauland nimetas mõni aeg tagasi, enne sündmusi Kölnis, põgenikekriisi kingituses. AfD Baden-Württenbergi liidumaa osakonna aseesimees Marc Jongen leiab siiski, et partei oleks võinud ka veidi rahulikumalt populaarsust koguda.
Marc Jongen on filosoof ja töötab Karlsruhes, lisaks nimetatakse teda ka AfD ideoloogiks. Jongen on veenudnud, et euroopalikke väärtusi tuleb kaitsta, piirid tuleb sulgeda ja eurost tuleb loobuda. Ta leiab ka, et vaja on rääkida asjadest nii nagu need on, ilma poliitkorrektsuseta. AfD julgeb nimetada asju õigete nimedega. „Vanad parteid on teinud nii palju asju valesti ja nüüd kardavad nad, et peavad hakkama oma vigade eest maksma. Seepärast meid koheldaksegi nii vaenulikult,“ selgitab Jongen. Näiteks keelduvad sotsiaaldemokraadid AfD-ga teledebatte pidamast, väites, et seeläbi saaks AfD ainult toetust juurde.
SPD juht Sigmar Gabriel väitis möödunud nädalal isegi, et AfD on riigivaenulik organisatsioon, mida tuleb hoolikalt jälgida. Gabrieli ütlus oli reaktsiooniks AfD liidri Frauke Petry avaldusele, et hädaolukorras tuleks politseile anda luba illegaalsete piiriületajate tulistamiseks.

Jongeni meelest on kõige olulisem peatada põgenikevool. „Merkeli ülekutse peale muutus Saksamaa põgenikele magnetiks. Sellises pealtnäha suuremeelses žestis on aga palju negatiivset; midagi sellist, mida Ida-Euroopa nimetab moraalseks üleolekuks. Saksamaa tahab dikteerida teiste riikide otsuseid. AfD populaarsuse tõus on minu jaoks märk, et liigume terve eneseteadvuse kasvamise suunas.“
Alternatiiv Saksamaale loodi 2013. aastal, eurokriisi päevil, ja partei nimi tekkis reaktsioonina Angela Merkeli väitele, et euro päästmiseks ei ole alternatiivi. Jongeni sõnul on alternatiiv täiesti olemas. „Euroopa funktsioneeris väga hästi ka enne euro tulekut. Eurokriis mürgitas Euroopat, tekitas vastuolusid riikide vahel, hävitas mitme riigi majanduse. Kui on näha, et üks asi ei toimi, siis peab olema võimalus selle lõpetamiseks,“ selgitab Jongen.
Põgenikekriisist rääkides on probleemiks selliste inimeste sissevool, kes ei kuulu lääne kultuuriruumi ega jaga läänega samu väärtuseid. „Meie soov on oma kultuuri hoida. Siia alla kuulub ka demokraatlik õigussüsteem. Me ei soovi mingit ususõda, usuvabadust ei sea Euroopas keegi kahtluse alla. Kuid probleem tekib siis, kui islamiusk muutub osaks poliitikast,“ ütleb Jongens. Ning lisab, et probleeme ei tohiks maha vaikida põhjusel, et soovitakse hoida mingit näilist harmooniat.

Alternatiiv Saksamaale on sageli saanud külge paremäärmusluse tiitli. Marc Jongen sellise sildistamisega nõus ei ole. Ta peab AfD-d pigem liberaalkonservatiivseks parteiks. Jongeni sõnul on AfD eesmärgiks suurendada ettevõtlusvabadust ja isiklikku vastutust. „Lisaks toetame konservatiivseid ideid nagu näiteks traditsiooniline perekond ja Saksa Leitkultur.“ Ta nimetab AfD poolt viljeldavat konservatiivsust avangard-konservatiivsuseks.

Küsimusele, kuhu edasi, vastab Jongen, et üle tuleb saada pikalt kehtinud lineaarsest ajakäsitlusest. „Olen vastu progressi-ideele. Ei ole sugugi iseenesestmõistetav, et miski, mis oli hea mingil ajahetkel, on hea igavesti. Sammuke tagasi ei tähenda tingimata täielikku vähikäiku. Tegelikult peaksime keskenduma ikka püsivatele traditsioonidele,“ räägib Jongen
Oma partei tuleviku osas on Jongen väga positiivne. „Kui AfD oli alles väikepartei, püüti meid maha vaikida. Nüüd toimub meie laimamine. Kuid lõpuks ei jää kellelgi muud üle, kui aktsepteerida, et oleme demokraatlikul poliitikamaastikul arvestatavad mängijad.“
Allikas:  NRC Handelsblad, De Standaard (tõlkinud Triin van Doorslaer)
FOTO: Reuters/Scanpix -Afd esimees Frauke Petry (pildil)

Allikas: http://uueduudised.ee/tabu-murtud-paremkonservatiivne-alternatiiv-saksamaale-on-tousnud-reitingutes-kolmandale-kohale/

1 kommentaari:

max 15. veebruar 2016, kell 16:49  

Saksamaal esialgu mingeid muutusi pole näha. Eelviimase Der Spiegeli nn kaanetüdruk Petry on kui kahjulik ja vastik lõhestaja , tagurlane . Võrreldav kui Savisaar Eestis st eemaletõukav mädapunn! Tegelikult on rahval kabuhirm kohalesõitvate hiiglaslike agressiivsete ingliskeelsete peksjate pärast ingliskeelsete plagudega.
Vajadusel kui sakslased oma rahvust üritavad päästa lähevad käiku nn kallid okupatsioonijõud oma ingliskeelsete rusikameestega , AfD pekstakse armetult läbi.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP