RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 19. juuli 2017

Anvar Samost muretseb, et riigikogulaste palk on liiga väike


Riigikogu lihtliige teenib kuus üle 4400 euro, kuid ajakirjanik Anvar Samosti meelest sellest ei piisa ja saadikute palgale võiks lisada kuluhüvitise.

Hiljuti sai Kalle Muuli värske rahvasaadikuna oma vitsad kätte – ta esitas kulu hüvitamiseks riigikogu kantseleile 82eurose restoraniarve. Ta oli laeval koos kaaslasega söönud kohapraadi, joonud õlut ja veini.
Peagi mõistis Muuli, kuidas see avalikkusele paistab. Ta kandis raha kantseleile tagasi, ent kogu saagat kajastas ikkagi meedia. Asja arutas ta kamraad Samostiga eelmisel pühapäeval Kuku raadio saates "Muuli ja Samost".

 Samost ütles, et riigikogu liikmed pole piisavalt hästi tasustatud. "Riigiametnike palkade tabelis seisuga 1. aprill 2015 oleks riigikogu liikmed oma palganumbriga alles 330. kohal," märkis ta.
"Kui avalikkusel on tekkinud mulje, et riigikogu liikme palk on kuidagi üldisel tasandil väga kõrge, siis tal on õigus: see on Eesti keskmisest palgast mitu korda suurem. Aga kui vaatame näiteks seda, kui palju riik maksab parematele ametnikele ja ministritele, kui palju makstakse palka juhtidele erasektoris, siis ei ole riigikogu liikme palk märkimisväärselt kõrge ja võimalik, et see palgatase võib ka mingite inimeste tulekut riigikokku pärssida," ütles Samost.

Täpsustuseks olgu öeldud, et päris 330. kohale riigikogulast paigutada ei saa – tavaline rahvasaadik (pole fraktsiooni või komisjoni eesotsas) teenib 3444,22 eurot kuus, sama palju saavad ka kohtunikud maa- ja halduskohtus (tabelis kohad 183–329). Riigiametnike tabeli tipus on maanteeameti peadirektor Aivo Adamson, kelle põhipalk on 5790 eurot. Järgnevad peaminister Taavi Rõivas, riigikohtu esimees Priit Pikamäe ja president Toomas Hendrik Ilves, kes kõik teenivad 5299 eurot kuus.

Riigikogulastest saavad rohkem palka ka näiteks ministeeriumide kantslerid ja osa asekantsleritest. Õiguskantsleri asetäitja-nõunik teenib 3500 eurot, PRIA peadirektori asetäitja aga 3450 eurot. Samost leidis raadiosaates, et osa riigikogulasi võtab kuluhüvitiste süsteemi kui legaalset palga osa lisatasuna. Ta pakkus, et kuluhüvitiste osa võiks hoopis ära kaotada ja maksta see umbes 1000 eurot kuus lihtsalt palgana välja.

Muuli leidis: praegune süsteem on seepärast nii keeruliseks aetud, et saadik oleks kogu aeg sunnitud nööri mööda käima. Tema meelest võiks riigikogulase palk olla selline, mis jätaks viisaka mulje ega häiriks üldsust. Muuli märkis, et rohkem teenivad riigiametnikud on üldiselt juhti-vatel ametikohtadel, kus on hulk alluvaid, kelle eest vastutada.

______________
See on küll üks 2 aastat vana artikkel, kuid näitab hästi ennast paksuks õginud  Anvar Samosti ning teiste samasuguste seisukohti ja seda eriti lihtinimeste suhtes. Miinimumpalga saajaid on nende juhitavas osariigis umbes 1/5 töötajaist ja teist samapalju vaid veidi miinimumpalka ületavaid palgasaajaid, kusjuures see palk on 2017 aastal 470 € kuus. Eesti miinimumpalk on ligikaudu 4 korda väiksem, kui ELi edukamates riikides. 
M.I.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP