RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 2. juuli 2017

Must reede: Saksamaa parlament legaliseeris homoabielud ja taaskehtestas tsensuuri

Saksa parlament tegi kaks saatuslikult kehva otsust korraga – legaliseeris homoabielud ja taaskehtestas tsensuuri, mis viimati oli kasutusel Saksa DV-s, 1989 aastal, enne Berliini müüri langemist.

Saksa parlamendi alamkoda seadustas reedel 30.06.17 samasooliste abielu. Saksa seadustesse kantakse muu hulgas lause: “Abielu saavad sõlmida eluks ajaks kaks erineva- või samasoolist inimest”. Muudatust toetas 393 ja vastu oli 226 Bundestagi saadikut. Neli jäi erapooletuks.

Mitmed valitsuserakondade parlamendisaadikud olid samasooliste abielu seadustamise vastu, kuid sellele tagas edu vasakerakondade saadikute lai toetus. Reformiga antakse samasoolistele kõik abieluga kaasas käivad õigused, kaasa arvatud adopteerimisõigus.

Lisaks võttis Saksa parlament vastu seaduse, millega loodetakse ohjeldada sotsiaalmeedias levivat vihakõnet, kuid millel kriitikute väitel on sõnavabaduse jaoks rängad tagajärjed.
Seadus võimaldab muu hulgas trahvida sotsiaalvõrgustikke kuni 50 miljoni euroga, kui nad ei kõrvalda nädalaga seadusevastast sisu, kaasa arvatud laimavaid libauudiseid. Libauudisteks on aga defineeritud need sõnumid, mis pole kooskõlas peavoolumeediaga.

Kommenteerides Bundestagi otsust arvas portaali Uude Uudised peatoimetaja Urmas Espenberg, et sel juhul peaks sotsiaalvõrgustikke trahvima ka peavoolust tulevate libauudiste eest, mida on seni samuti ohtralt toodetud ja levitatud, näiteks Donald Trumpi kohta. “Kui poliitiline ja ideoloogiline peavool ütleb, et mehe ja mehe liit on abielu ning seda ebatõde ei tohi isegi kritiseerida, siis on tegu täieliku tsensuuriga, mida võib kogeda Põhja -Koreas või ammustel aegadel Saksa DV-s. Miks seda aga tehakse 21.sajandil Euroopa Liidus jääb sügavalt arusaamatuks?”
Inimõiguseksperdid ja internetifirmad hoiatavad, et seadus kätkeb endas tsensuuri kehtestamist ja võib mõjutada sõnavabadust halvavalt.

UU (BNS)
FOTO: AP/Scanpix

Allikas: http://uueduudised.ee/valismaa/saksamaa-parlament-legaliseeris-homoabielud-ja-taaskehtestas-tsensuuri/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP