RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 14. detsember 2017

Mart Helme: Eestis tuleb luua presidendi tagandamise protseduur

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme ütles president Kersti Kaljulaidi kooseluseaduse rakendussätete algatamise soovi kommenteerides, et presidendi tahe kirjutada parlamendile ette, mida riigikogu peab või ei pea tegema, on ennekuulmatult jultunud.

„Eesti Konservatiivse Rahvaerakond on kategooriliselt vastu olukorrale, kus sümboolse võimuga riigipea püüab parlamenti ähvardada, öeldes, et juhul, kui te ei tee nagu mina tahan, siis kohtud ajavad teie eest niikuinii asja korda ja koostavad minu soovitud kooseluseaduse rakendussätted niikuinii. Presidendi selline käitumine ja suhtumine meenutab juba Louis XIV fraasi „Riik, see olen mina!“. Kui Päikesekuningas valitses Prantsusmaad tõepoolest absoluudina, siis Kersti Kaljulaidil puuduvad igasugused volitused teda ennast ametisse määranud riigikogule ettekirjutusi teha. Enamgi veel, põhiseadus näeb presidendi institutsiooni põhiseaduse kaitsjana. Kersti Kaljulaid on aga asunud ründama nii põhiseadust kui võimude lahususe põhimõtet. Eesti vabariigis ei ole kahjuks seadustes ette nähtud presidendi tagandamise protseduuri. Tegelikult tuleb see protseduur luua, et teadlikult ja tahtlikult põhiseaduslikku korda lammutava presidendi saaks ametist tagandada. Kersti Kaljulaid tõestas oma sammuga veelkord, et ta ei ole Eesti rahva riigipea,“ ütles Helme.

 Helme rõhutab, et president Kersti Kaljulaidi tööandja on riigikogu. „Riigikogu kinnitas ta vaikimisi ametisse ja mina riigikogu liikmena oleksin valmis Kaljulaidi ka vaikimisi ametist tagasi kutsuma. Eraettevõttes oleks firma nõukogu omanike tahte vastaselt käituva juhatuse liikme saatnud ammugi tootvale tööle.“

Allikas: http://uueduudised.ee/uudis/eesti/mart-helme-eestis-tuleb-luua-presidendi-tagandamise-protseduur/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP