RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 19. juuli 2011

MATTI ILVES: AUSTRIA ALATUS JA LEEDU VÄÄRIKUS

Eilne juhtum näitas kujukalt, kuidas suhtutakse väikestesse Ida-Euroopa riikidesse isegi meie Euroopa Liidu kaaslaste poolt. Tegelikult see oli kõigi leedulaste tunnetele vilistamine, kui ikka mängus on Austria kaubandushuvid ja läbisaamine suure EL-u strateegilise partneriga.
"Postimees" kirjutab: "Leedu kutsus oma suursaadiku Austrias kodumaale konsultatsioonidele, teatab uudistevõrk ELTA. Suursaadik Giedrius Puodziunas kutsuti Viinist Vilniusse seoses sellega, et Austria lasi vabaks seal vahistatud 1991. aasta 13. jaanuari veretöös kahtlustatava endise KGB ohvitseri Mihhail Golovatovi.
Viini otsuse pärast Golovatov vabastada on meelt avaldanud ka tavaleedulased. «Häbi Austriale,» kuulutas ajaleht Lietuvos rytase teatel Vilniuse Austria saatkonna ees plakat, mille kõrval seisid põlevad küünlad."
Ka Austia selgitused ja Golovatovi vabastamisotsuse põjendused on pehmelt üteldes väga segased:
"Austria justiitsministeeriumi väitel lasid nad Vilniuse veretöös kahtlustatava endise KGB ohvitseri vabaks aga seetõttu, et teda puudutanud vahistamisorder oli sõnastatud liialt ähmaselt. «Orderis nimetatud kahtlustused polnud piisavad kinnipidamisorderiks,» teatas nende pressiesindaja Peter Puller. Austria justiitsministeeriumi esindaja sõnul palusid nad Vilniusest lisainfot, kuid midagi konkreetset ei saanud. Ühe AFP diplomaatilise allika kohaselt palus Austria seejärel Golovatovil lihtsalt riigist lahkuda."
Võib täiesti kindlalt arvata, et siin oli tegemist Venemaa "palvele" vastutulekuga ja seetõttu ka mõrvari vabastamisega. Leedulaste ja teiste N.Liidu poolt okupeeritud riikide elanike tunded ei lähe  muidugi arvesse.
Leedu kaalub ka diplomaatiliste suhete katkestamist Austriaga. See oleks tõeline pretsedent EL-u liikmesriikide suhetes.
____________________
UUDIS: "Vikerraadio" teatas praegu, et ka Läti on kutsunud välja Austia suursaadiku ja esitanud talle noodi, seoses Golovatovi vabastamisega. Millal aga reageerib Eesti, kus on palju räägitud Balti solidaarsus? Meie ekskommunistist peaministri valitsus aga seni vaikib.
____________________
Nüüd on selge, et Eesti nooti ilmselt esitada ei julge, Paet lubas kutsuda ministeeriumi vaid ühe Austria suursaatkonna ametniku, või siis parimal juhul suursaadiku, sõbralikule vestlusele.

2 kommentaari:

Anonüümne 19. juuli 2011, kell 10:59  

Häbi Austriale ja toetus Leedule!

Matti Ilves 19. juuli 2011, kell 12:20  

Nõustun.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP