RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 5. veebruar 2015

Urmas Sutrop: sotside venestamispoliitika tekitab hirmu - nad kaotaks keeleinspektsiooni ja loobuks eesti keele mitteoskajate trahvimisest

Sotside valimisreklaam Tartu maanteel 
FOTO: Rauno Volmar
Põhjendan, kuidas Reformierakond näeb ENSV kunagise haridusministri Elsa Gretškina käekirja järgi toimuvat venestamispoliitikat sotside käte läbi. Avalik pöördumine haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski poole oli tingitud tema 14. jaanuari briifingul välja öeldud mõtetest, kui ta soovis venekeelsest gümnaasiumist kaotada eestikeelsuse nõuet.

Kirjutasin avalduse mustandi ülejärgmisel päeval valmis, seejuures üpris teravate sõnadega. Erakonnakaaslastega arutades leidsime, et sellest võiks teha koolijuhtidega ühise ja tasakaaluka pöördumise.
Huvitav asjaolu on see, et eestkeelsuse kaotamise nõuet põhjendas minister Ossinovski ministeeriumis tehtud uuringu ja vastavate ettepanekutega. Selle uuringuga tutvumisel selgus aga, et seal pole juttugi 60% eestikeelse õppe kaotamisest. Ettepanek ei põhine mitte uuringul, nagu minister püüab näidata, vaid Sotsiaaldemokraatliku erakonna programmil, kus lubatakse „koolidele suuremat valikuvabadust keele- ja aineõppe ühendamisel“. Aga isegi sotsiaaldemokraatide programmis ei räägita 60% eestikeelsuse kaotamisest gümnaasiumis.
Selline samm on vastuolus nii meie senise konsensusliku lõimumispoliitika kui ka põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse vaimuga. Millegipärast eitab minister kõike senitehtut ja saavutatut.
Vene koolide venestamise all peangi seda silmas. Kui gümnaasiumist kaotada eestikeelne õpe, siis jõuavad praegused lasteaialapsed, kellele minister hoolega eesti keelt õpetab, gümnaasiumisse kümmekonna aasta pärast. Vahepeal aga valitseb gümnaasiumis vene keel ja meel.
Pole enam vaja palgata eestikeelseid õpetajaid, kes oleksid lõpetanud Tartu või Tallinna ülikooli.
Õpetajateks võetakse Pihkva pedagoogilise instituudi või mõne teise Vene Föderatsiooni kõrgkooli lõpetajad. Kui me paneme siia juurde sotsiaaldemokraatide valimisprogrammis kirja pandud soovi kaotada Keeleinspektsioon ja lõpetada „töötavate inimeste“ trahvimine selle eest, et nad eesti keelt ei oska, siis tunnen ma venekeelse gümnaasiumi venestamise ees tõsist hirmu. Kõige selle kohal hõljub tume Elsa Gretškina vari.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhtpoliitikud ei lugenud meie pöördumist millegipärast läbi ja süüdistavad, et Reformierakond ei toeta eesti keele õpet venekeelsetele lastele. Tsiteerin meie pöördumist: „Me tervitame Teie erakonna suurt soovi aidata kaasa rahvuspingete maandamisele Eesti ühiskonnas ning veelgi paremini õpetada mitte-eestlastele eesti keelt. Seda juba lasteaiast ja algkoolist peale.“


See leht on trükitud EESTI PÄEVALEHE internetiväravast
Aadress http://epl.delfi.ee/archive/article.php?id=70709009

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP