RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 16. aprill 2015

Helme tahab uues riigikogus võtta 51 kohta

EKRE Lääne- ja Hiiumaa piirkond valis pühapäeval uueks juhiks põllumees Hardi Rehkalti, Haapsalu linnapeakandidaadiks hakkab aga muusik ja õhtujuht Ille Palusalu.
Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Haapsalu aastakoosolek oli läinud pühapäeval Taksi pubis. Pubi peremees ja perenaine Jüri ja Tiina Kalamees on erakonna liikmed. Perenaise lihapirukad ja kohupiimakook sulavad suus, kohvi ei jõua nii palju teha, kui seda kulub. Koosolekule tuleb 31 inimest.
„Meie kõige tähtsam ülesanne on tugevdada oma organisatsiooni,” rääkis EKRE esimees Mart Helme parteikaaslastele.
Lääne-Eesti ringkonnas on parteil 155 liiget. Helme ütles, et nüüd tuleb luua osakond igasse asulasse. Kui on vähemalt viis inimest, saab osakonna luua. Kõige noorem inimene koosolekul oli muusik ja õhtujuht Ille Palusalu. Ta istus vaikselt ega lausunud sõnagi. Kui koosolek läbi ja inimesed end kodu poole asutavad, püüdis Helme kogenud silm naisterahva kinni. Hetk hiljem on nad saanud tuttavaks ja seejärel teeb Helme ettepaneku hakata juhtima Haapsalu osakonda ning ühtlasi olla partei linnapeakandidaat 2017. aasta kohalikel valimistel.
„Esimesel korral ei õnnestu [saada linnapeaks], aga järgmisel korral õnnestub,” julgustas Helme noort erakonnakaaslast.
Palusalu ütles hiljem Lääne Elule, et võtab pakkumuse vastu, hakkab juhtima Haapsalu osakonna loomist ja on valmis olema linnapeakandidaat. Ta astus EKREsse alles tänavu märtsis, pärast partei saamist riigikokku.
„Ma olen ammu mõelnud erakonna peale, aga varem ei leidnud sobivat,” rääkis Palusalu. „EKRE on värske erakond, seal saab palju rohkem ära teha kui suures ja vanas erakonnas.”
Siis istus ta jalgratta selga ja sõtkus kodu poole, vastu oma uuele poliitikuelule.
Enamuse moodustasid koosolekul vanemad inimesed ja kogenud poliitikud, vähemasti kohalikus omavalitsuses. Lihula vallavolikogu liige Rein Merila tuletas meelde, et oli juba Maarahva Erakonnas, siis sai sellest Rahvaliit ja nüüd on EKRE. Merila uuris, kas ajakirjanikul on meeles, kuidas Rahvaliidu esimees Villu Reiljan Haapsalus tänukirju jagas. On meeles. Merila ei jäta jonni: kas avalduse täitsid ära? Liikmeks astumise avalduse. Ei täitnud.
Uus partei kogub jõudu. Lääne-Eesti piirkonna senine esimees Endel Susi pani koosolekul ameti maha. Tema asemele sai Hardi Rehkalt, põllumees ja praegu juba Martna vallavolikogu endine esimees.
Susi rääkis rahvale, et veebruaris suri ta õde. Seepärast jäi ka valimiskampaanias osalemine napiks. Mõne päeva jõudis ta Kagu-Eestis kampaaniat teha. „Mul oli tugiisikute võrgustik, aga hiljem tuli välja, et osa tugiisikuid oli teistes erakondades ja nad tegelesid oma erakonnaga,” rääkis Susi. Aga ikkagi oli ta rahul oma 56 häälega.
„Kaks häält sain Kõllaste külast, ma ei tea, kus see Kõllaste asubki,” resümeeris Susi.
Kuressaarest leidis EKRE enne valimisi ühe usaldusisiku, aga siis tuli välja, et mees oli kunagi olnud pangaröövel. „Ta oli ainult kaks ja pool kuud kinni istunud,” ütles Susi.
Susi rääkis, et Lääne-Eestis sai Moonika Helme suure häältesaagi, kuid erakonnal jäi 950 häält puudu, et ringkonnamandaat saada. „Järgmine kord saame,” ütles selle peale Jüri Kalamees.
„Muidugi saame, rohkemgi veel,” hüüdis ka erakonna esimees Mart Helme vahele.
Siis läheb Susi ettekanne edasi keerulise jutuga natsismi ja kommunismi erinevustest. Moonika ja Mart Helme lähevad närvi: ajakirjanik lubati koosolekule ja nüüd arendab Susi natsismi teemat!
Sõna sai esimees. Mart Helme ütles, et erakonna eesmärk on võtta järgmises riigikogus 51 kohta. Helme ütleb, et siis ei peaks enam taluma hädatapukoalitsiooni. Nii nimetas ta eelmisel nädalal ametisse astunud Reformierakonna, IRLi ja sotside valitsusliitu.
„See on valetajate valitsus, mis tõstab makse ja koorib inimesi,” ütles Helme. „Teeb kõike seda, mida enne valimisi ei lubatud.”
Nüüd, mil EKRE 7 saadikut pääses riigikokku, tuleb Helme sõnul valmistuda järgmisteks kohalikeks ja seejärel taas riigikogu valimisteks. Tuleb tugevdada organisatsiooni. Eelmise nädala lõpus asutas EKRE oma piirkonnaorganisatsiooni Saaremaal. EKRE proovis oma ridadesse rääkida Kuressaare abilinnapead Madis Kallast, aga edutult. Kallas sai nüüd sotside linnapeaks. Samuti tehti algust organisatsiooni loomisega Ida-Virumaal.
Helme sõnul on EKREl Ida-Virumaal 4–5 inimest. „Inimesi on vähe, algus on konarlik, läheb üle kivide ja kändude,” ütles Helme.
„Järgmistel valimistel me uudsuse ja muutuste ootusega edu ei saavuta. Me peame tõestama, et olime väärt usalduskrediiti, mida valijad meile andsid; peame tõestama, et oleme veel suuremat usalduskrediiti väärt,” jätkas Helme.
Helme ütles, et meedias käib lausrünnak, laskmaks usaldus EKRE vastu raisku minna. Tema sõnul on EKRE vastu esitatud süüdistused sulepeast imetud. „Natsisüüdistused on alatu laim! Kui millestki enam kirjutada ei olnud, hakati rääkima, et rukkilill on natsisümbol ja minu pintsak sarnaneb Austria [neonatsi – toim] Jörg Haideri omaga,” ütles Helme.
„Ma ei õigusta kuidagi Jaak Madisoni, aga Tallinkis on kombeks müüa mägede viisi laevadele unustatud jopesid, läptoppe ja telefone,” kinnitas Helme.
EKRE noorim parlamendi liige Madison müüs maha telefoni, mis oli unustatud Tallinki laevale. Politsei trahvis Madisoni selle eest 100 euroga.
„See ei ole rünnak mitte Madisoni, vaid EKRE vastu,” rääkis Helme. „Olen kuulnud, et tulemas on uus rünnak, ta olevat laeval ahistanud naisterahvast.”
Seepeale hüüdis keegi koosolekul olijaist vahele: „Jumala õnn, et naisterahvast!”
„Võib-olla seegi on vale [et naisterahvast ahistas],” kostis seepeale Helme.
Koosolek oli selle väikese sõnamänguga sugude ja suhete teemal lahkesti päri.
„Rünnakud meie vastu jätkuvad, sest meie oleme ainus erakond, kes ei teeni Euroopa Liitu ega Eesti riiki, meie teenime Eesti rahvast,” ütles Helme. „Sellega ei ole nõus Moskva ega Brüssel.”
„Meie ja Vabaerakonna kõige suurem erinevus on, et meil on organisatsioon ja neil ei ole. Vabaerakond on paipoisid, meie oleme löömamehed,” kinnitas Helme.
Helme ütles, et EKRE hakkab üles ehitama oma meediat. EKREga liitub jalgpallikuninga Aivar Pohlaku poeg Siim Pohlak, kel on oma raadiojaam. Sellest saab oluline tugi EKRE sõnumi levitamisel. Seejärel teeb EKRE oma uudisteportaali. Helme kinnitusel on kokkulepped uudiste vahetamiseks sõlmitud portaaliga telegram.ee.
„Järgmistel valimistel teeme muljetavaldava tulemuse. See nõuab usku, pühendumust ja meedias ilmuvast mitte hirmutada laskmist,” kinnitas Helme.
Portaali Telegram.ee peatoimetaja Mariann Joonas ütles Lääne Elule, et ta pole sõlminud kokkulepet EKREga. „Me oleme teinud Mart Helmega intervjuu, et meie lugejad valisid ta usaldusväärseks poliitikuks, aga see ei tähenda, et oleme EKRE häälekandja,” ütles Joonas.
(Telegram.ee peatoimetaja Mariann Joonas kommentaar lisatud kolmapäeval, 14. aprillil 2015 kell 14.43)
Fotod: Andrus Karnau

Allikas: http://online.le.ee/2015/04/14/helme-tahab-uues-riigikogus-votta-51-kohta/

2 kommentaari:

Indrek Särg 16. aprill 2015, kell 14:23  

Igati õige!

Anonüümne 17. aprill 2015, kell 23:45  

Siiski oleks huvitav teada ja kui avaneksid tagamaad -kuidas toimivad reaalselt need mehhanismid, mis toidavad praeguse võimupartei ülbust. Neil peab ju olema reaalselt mõjukas seljatagune, mis võimaldab taoliselt rünnata ja ülbitseda, ka eesti rahvast.Et rahvas on nende meelest tõeline pahn,kellele jultunult valetada, kelle tagant julgelt varastada...Ei kardeta midagi ega kedagi.See on kohutav, mis toimub.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP