RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 28. aprill 2015

TABEL: vaata, milline näeb riigisektori autopark välja arvudes

ärileht.ee

FOTO: Rauno Volmar

Tänane Ärileht kirjutab, et riigi autopark on viie aastaga rohkem kui 700 auto võrra paisunud – eelmise aasta lõpu seisuga oli riigisektori hingekirjas 2907 autot. Riigi autode ülalpidamise otsesed kulud olid 2014. aastal üle 23 miljoni euro, millele lisandub erisoodustusmaksuna tasutud 426 182 eurot maksumaksja raha. Ametiautoga tehtud isiklikud sõidud maksis eelmisel aastal ise kinni vaid 92 ametnikku – 21 681 eurot.
Need andmed pärinevad ministeeriumidelt endilt ja teabenõudega küsis need välja Eesti Maksumaksjate Liit.
Vaata tabelit, kuhu on koondatud ministeeriumide vastused järgmistele küsimustele:
1. Kui palju on ministeeriumis ja ministeeriumi haldusala asutustes sõiduautosid?
2. Kui suur oli 2014. aastas sõiduautodega seotud kulu?
3. Mitme sõiduauto eest on 2014. aastal arvestatud erisoodustusmakse, kui suures summas ja kas sõitude arvestuse alusel või kuumääralt?
4. Kuidas peetakse autode kasutamise kohta arvestust (mitmel auto kohta peetakse sõidupäevikut, on paigaldatud GPS jälgimisseade, videoregistraator või muu tehniline seade)?
5. Kui mitme sõiduauto kasutajad ja kui suures summas on 2014. aastal hüvitanud tööväliste sõitude maksumuse?
6. Kui palju sõiduautosid on äratuntavalt märgistatud (nt asutuse logo või muu sarnase tähisega)?
7. Kui palju maksti 2014. aastal töötajatele ja ametnikele isikliku sõiduauto kasutamise eest hüvitist (isikute arv, summa)?
Andmeid soovis EML ministeeriumi ja iga hallatava asutuse lõikes eraldi.
EML selgitab, millised asutused on hõlmatud
Tabelist jäid välja need riigiasutused, mis ei ole ühegi ministeeriumi otseses alluvuses. Kuna nende autopark on üsna väike, siis nende puudumine üldist pilti väga ei mõjuta.
Selle kinnituseks meenutame 2009. aasta andmeid: Riigikantselei 5 autot, Riigikogu Kantselei 11 autot, Riigikohus 3 autot, Riigikontroll 3 autot, Vabariigi Presidendi Kantselei 6 autot, Õiguskantsleri Kantselei 2 sõiduautot. 
Arvestusest jäi välja ka Riigimetsa Majandamise Keskus, kellel oli 2009. aastal 161 sõiduautot, sest formaalselt on tegu küll riigiasutusega, kuid sisuliselt on see äriline ettevõtte, mida oleks õigem võrrelda riigi äriühingutega.
Nii tookord kui ka praegu jätsime arvestusest välja kohalikud omavalitsused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud ning muud maksumaksja rahast täielikult või osaliselt finantseeritavad moodustised (riigi sihtasutused, MTÜ-d jne).
Loomulikult on tabelist puudu nende asutuste autopark, kelle tegevus on kaitstud riigisaladusega (Kaitsepolitsei, Teabeamet).
Kaitseväe ja Kaitseliidu osas esitati andmed mittesõjalise otstarbega ehk nn majandussõidukite kohta.
Vaata tabelit SIIT.
Allikas: http://arileht.delfi.ee/archive/print.php?id=71319533
_____________
Kuuldavasti on meie riigiasutuste autopark palju suurem ja parem, kui mitme rikkama ja suurema Euroopa Liidu osariigi riiklik autopark.
M.I. 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP