RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 17. aprill 2015

Männik: kui ettevõtja äriidee lubab maksta ainult 500-600 eurost palka, tuleb see äri kinni panna


Foto: Tiit Blaat
 
Täna 70-aastaseks saav Eesti Panga nõukogu endine esimees Jaan Männik ütles Eesti Päevalehele antud intervjuus, et enne kui hinnata arve, kas Eesti majanduses on asjad hästi või halvasti, peab püstitama teatud eesmärgid. "Mina ütlen, et me oleme majanduslikult stagnatsioonis. Peaminister ütleb, et asjad on väga hästi. Teine mure on väljaränne. Et väljarännet pidurdada, peame kasvama kiiremini kui näiteks majandus siit 80 kilomeetrit põhja pool ja nii mõnda aega järjest," rääkis Männik Eesti Päevalehele.
"Rahandusministeerium ütleb, et kasvuprognoos on langenud 2,8%-lt 2%-le. Aga 2–3% kasvu on paljudel Lääne-Euroopa riikidel. Sellise suhtumisega me väljarände küsimust ei lahenda. Me ei rääkinud sellest õieti enne valimisi ja ka koalitsioonilepingus on sellest vähe juttu," lisas ta.
"Käisin ühel majanduskonverentsil välja 1000-eurose miinimumpalga idee ja Indrek Neivelt oli miinimumpalga olulisest tõusust rääkinud paar kuud varem. Edgar Savisaar tegi selle vea, et ta ütles, et see võiks tulla kohe. See pole võimalik. Aga see võiks olla eesmärk," leidis Männik.
Millest keegi ei ole Männiku sõnul aru saanud, on see, et miinimumpalga tõstmine toob kaasa vajaduse struktureerida ümber kogu Eesti majandus.
"Sellega tuleks süstemaatilisemalt tegeleda. Kui Rimid, Maximad ja Selverid korraga kõik oma kassapidajate palku tõstavad, siis ei saa nad ju kõik korraga pankrotti minna," arvas ta.
"Üks poliitik ütles, et tema naisel on ettevõte ja kui tema peaks maksma 800 eurot kuus, siis peaks ta ettevõtte kinni panema. Aga mina ütleksin selle peale, et jah, kui terve su äri mõte on selle peale ehitatud, et maksta saab 500–600 eurot, siis tuleb see tõesti kinni panna," oli Männik kriitiline.
Eesti probleem Männiku hinnangul perspektiivselt pole tööpuudus, vaid tööjõupuudus. "Kui me maksame inimestele 600 eurot kuus, siis need on ka need, kes lähevad tõenäolisemalt Soome."

See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://arileht.delfi.ee/archive/article.php?id=71247809

1 kommentaari:

Anonüümne 17. aprill 2015, kell 23:24  

MIKS SIIS EI STRUKTUREERITA MAJANDUST, KUI SEE ON KASULIK KÕIGILE?Kas on meie ärimehed kõik nii juhmid, et ei tea, kuidas oma ärisid uuele tasemele viia ? Mis takistab? Risuna on jalus meie oma poliitikud oma nõmedate seadustega?Või ei lase eurostan elul paraneda oma tagurliku eksistentsiga? Kui viimane on õige, on meie ärimehed võimetud seda suurt kolossi murdma ja paigalseis paratamatu



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP