RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 10. aprill 2015

MATTI ILVES: EKRE ESIMINE KOMPROMISS

Riigikogu valimised läksid üldiselt hästi, sest oodatult ületas esmakordselt Eestis valimiskünnise paremäärmuslikuks nimetatud rahvuslik erakond - Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja astus seega teiste Euroopa väärikate rahvuskonservatiivsete parteide kõrvale, saades Riigikogus lausa 7 kohta.

1.Mart Helme, hääli 6714
2.Henn Põlluaas, hääli 4309
3.Martin Helme, hääli 4296
4.Jaak Madison, hääli 1883
5.Uno Keskpeit, hääli 1807
6.Raivo Põldaru, hääli 919
7.Arno Sild, hääli 523
EKRE kogus 8,1% häältest, saades kokku 46772 valija hääled. Meie valimissüsteemi vildakast eripärast tingituna jäi riigikogust veel välja näitesks Anti Poolamets, kes sai Lääne-Virumaal 2080 häält.
EKRE on nüüd moodustanud parlamendifraktsiooni, seda juhib Martin Helme ja aseesimeheks on Henn Põlluaas. Kahjuks alustas see fraktsioon tööd kummalise kompromissiga. Algul teatati uhkelt, et Riigikogu ühele aseesimehe kohale esitatakse Martin Helme, kuid hiljem taganeti sellest lubadusest ja asuti toetama vana kartellierakondlast Jüri Ratast!
Selline oli siis kompromiss "opositisiooni ühtsuse" nimel Keskerakonna, ning siiani poliitilisel teljel raskelt määratletava Vabaerakonnaga. Väga hale näib taoline taganemine igatahes välja ja oleks tulnud enda otsusele kindlaks jääda.

Kas tõesti tõmmatakse nüüd ka EKRE kartelli poliitilistesse võimumängudesse ja nii astuti esimene samm teel korraliku kartellierakonna poole? Tahaks loota, et see siiski nii ei ole.
Me toetame EKREt ja soovime erakonnale igati edu, kuid jätame endale õiguse kritiseerida igat astutud valesammu.

15 kommentaari:

Anonüümne 10. aprill 2015, kell 14:28  

Tere, EKRE valijana arvan siiski, et otsus oli igati õige, nimelt Helme poleks ilmselt niikuinii saanud teistelt peale oma erakonna toetust, oleks olnud ettevõtmine tulutu.

Targem oligi näidata opositsiooni ühtsust (Keskerakond lihtsalt on suurim op. partei)

Matti Ilves 10. aprill 2015, kell 14:57  

EKRE peab alles koguma populaarsust rahva hulgas ja seda saab teha vaid ajades põhimõttekindlat ning sirgeselgset poliitikat. Meil, rahvuslastel, ei ole tõesti vaja ühte poolpeeretajat (J. Hašek) erakonda.
Loodame parimat.

Anonüümne 10. aprill 2015, kell 17:24  

Siin on veel üks aspekt - otserünnakute neutraliseerimine on tunduvalt lihtsam, kui likvideerida partisanisõda.EKRE on ja jääb, seni kui ta ajab eesti rahvale kasulikku asja, teravate rünnakute objektiks.Ega seal ei olegi häid valikuid -olla isolatsioonis või töötada piiratud ulatuses kaasa. Tõsiseks läheb asi põhimõtteliste otsuste tegemisel -siis selgub EKRE kondikava tugevus. EKRE valijana siiski loodan, et nad kaaluvad igat sammu. Kavalus vastaste nurkamängimisel, kas nad võiksid seda kasutada, või on see taunitav?

Matti Ilves 10. aprill 2015, kell 18:06  

Kaval peab poliitikas vast ikka olema ja siin ei näe ma midagi taunimisväärset.

Anonüümne 10. aprill 2015, kell 18:31  

EKRE valijana ma siiski usaldan Mart Helme diplomaadivastu.Ta peab hakkama tegutsema sogastes-reeturlikes poliitikavetes,seal näpuga järge ajada ei saa, pisivigu ja lausevääratusi võib ikka ette tulla. Kui peasuund jääb kindlaks,andestab rahvas ebaolulised komistamised. Ma vähemalt loodan nii.

nuntsel 11. aprill 2015, kell 00:57  

Kuid Jüri Ratas on väga eestimeelne ja mulle ta meeldib,kuigi ise olen konservatiiv.Usaldan Marti.

Anonüümne 11. aprill 2015, kell 01:18  

oppositsioon sai magusa prääniku. ka rahanappuses mõisapidajad. 4a.+ 4a.+ ...a. ...näeme hästi kinimaxtud ja küpsenud poliitbroilerite show. jaanatoom või topelthelme - vahet pole. tulemuseks 0. 3500eurix12 teevad imet. kõik on kontrolli all.

Matti Ilves 11. aprill 2015, kell 10:30  

Virve, kui keskerakonda kuuluv Ratas on väga eestimeelne, siis järku on seda ka teda esiletõstnud Keskerakond?! Nali.

Anonüümne 11. aprill 2015, kell 11:50  

Sakala keskuse lammutamise ajal oli seesinane Jüri Ratas mõjukal postil,kui rahvas kogus hoone kaitseks 10 000 allkirja. Kasutult. Jüri Ratasel oli siis"kuum kartul" suus,oli vait,teda ei huvitanud rahva arvamus. Praegu jutlustab ta suure suuga demokraatiast.Silmakirjalikkusel pole piire!Siin ongi kohane J:Haseki väljend "poolpeeretaja".EKREl pole praegu väärilist partnerit, seega ei julgeks teda ka päriselt hukka mõista. Esialgu.

Unknown 11. aprill 2015, kell 12:09  

Tere, Mati,
mida tähendab eestimeelne? Kas see tähendab, et eestlasel on alati õigus? Kas see tähendab, et loll eestlane peab targa venelase ees alati eelise saama? Isegi sõltumata sellest, et on tuvastatavad mõlema esivanemad kuni 1700 aastani ja nad elasid Eestis? Isegi siis kui selle venelase vanaema varjas eestlast, kelle peale küüditajatele teine eestlane kaebas?
Kas Taavi Rõivas on eestimeelne? Kas Jürgen Ligi on eestimeeln?... Või parem kas on keegi eelmisest praegusest valitsusest Sinu hinnangul eestimeelsed?

Matti Ilves 11. aprill 2015, kell 12:42  

Tere Asja!
Eestimeelne tähendab minu arvates inimest, kes võitleb Eesti riigi iseseisvuse eest (iseseivus on suures osas juba maha mängitud) ja meie kultuuri ning rahva säilimise eest. See on kirjas ka põhiseaduses ja nii lihtne see ongi.
Toodud poliitikud on aga kõik reeturid, ütlen seda täiesti kindlalt.

maks 11. aprill 2015, kell 19:26  

Soovitan MI enam mitte kasutada sõna "eestimeelne" mis on udune ja lörtsitud.
Võiks kasutada väljendit "Eesti Põhiseaduse järgija" või "põhiseaduse vaimu austaja". Viimases on ju kõik kirjas aga sellest minnakse hiilide mööda.
EV PS truu täitja võib olla ka venelane , soomlane .

Anonüümne 12. aprill 2015, kell 00:57  

Sõna "eestimeelne" on igati omal kohal ja seda kasutatakse viimasel ajal liig vähe.Venelane ja soomlane ei saa olla eesti asja tulihingeline edasiviija, sest nad on tegevuses oma rahvuse huvidega. Ja see on igatpidi loomulik nähtus ja ei saa pahaks panna. Põhiline on , et nad ei tegutseks põlisrahvuse huvidele vastupidises suunas.Seadused reguleerivad ka seda valdkonda.Eesti probleem on kaasajal, et meie valitsejad ei pane esikohale eesti rahva huve, vaid välismaisete suurärimeeste kasumeid ja võõrsilt toodud kombeid-käske.Ei saagi aru, miks on solvunud kohapealsete rahvuste esindajad?

maks 12. aprill 2015, kell 15:13  

Vaid eestlane saab olla siis nn eestimeelne? Eestlane võib ju olla ka USA huvide või Vene huvide täideviija Eestis. Küllalt näiteid.
On venelasi kui soomlasi kes siin sündinud mitmendat põlve ja ei oska ei soome kui vene keelt, kel pole mingit sidet kunagiste kaugete juurtega, seega oluline on teadvuses kinnistunud identiteet.
Eesti põhiseaduse preambul ütleb kõik.

Anonüümne 12. aprill 2015, kell 17:39  

Kindlasti on arvestatav ka niisugune lähenemisnurk.Samas jälle -tõelist eestlust saavad edasi viia vaid selle rahvuse esindajad.Mis puudutab võimulolijate otsuseid - siis tõesti,näeme tihti, et ei tegutseta eesti rahva huvides,samas on ju need ka siin elavate teiste rahvuste huvid, sest igaüks tahab ju paremini elada.See puudutab just materiaalset külge (ka sündivust).Eestluse olemust on raske lahti seletada, See kandub edasi läbi põlvkondade esivanematelt lastele ja pole ära õpitav.See ei tähenda,et teistest rahvustest inimesed oleks vähemväärtuslikud,mitte sugugi.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP