RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 17. aprill 2015

Venemaal peetakse ingerisoomlasi separatistideks

Peterburis ja selle lähistel elavad ingerisoomlased tunnevad end ohus olevat, kuna Venemaal tembeldatakse neid aina enam ekstremistideks ja separatistideks ning süüdistatakse neonatsimis.

Venemaa meedias on üha rohkem olnud negatiivseid kirjutisi, mille tõttu ingerlasi ühendavad organisatsioonid nii Venemaal kui Soome on hakanud enda kaitseks sõna võtma, kirjutab iltasanomat.fi.
«Meil ei ole mitte midagi tegemist ebaseaduslike ja keelatud tegevustega, kuid kuna Venemaa meedias aina enam on meie kohta negatiivset, siis tuleb meil oma tegevust ja rolli selgitada,» sõnas Peterburis tegutseva Ingeri Liidu asejuht Wladimir Kokko.
 Skandaal ingerlaste ümber tekkis Leningradi kuberneri Aleksandr Droždenko sõnavõtust. Ta teatas jaanuari lõpul Kremli poolt korraldatud Venemaa kuberneride nõupidamisel, et tal on mure ingerlaste organisatsioonide pärast, mida rahastavad eestlased ja soomlased.
Droždenko sõnas veebiväljandele gazeta.ru, et tema andmetel käituvad ingerlased väga agressiivselt ning suhtuvad Venemaasse vaenulikult. Samuti palus ta Kremlist näpunäiteid, kuidas selliste rahvusgrupeeringutega tuleks käituda.
Droždenko jätkas ingerlaste teemat ka veebruaris, mil sõnas, et Peterburi piirkonnas tegutseb kaks äärmusnatsionalistlikult meelestatud rühmitust, mis püüavad ajupesu teha.
Venemaa meedia teatel viitas ta ingerlaste Soikula rühmitusele ning rühmale Svobodnaja Ingria ehk Vaba Ingerimaa.
««Svabodnaja Ingria» on seadnud Venemaa ühtsuse kahtluse alla ning neil on plaanis luua Ingeri Vabariik. Me peame selleks olema valmis, et ei korduks 2004. aasta stsenaarium, mil Ukrainas algas šovinismi ja fašismi levik. Me suhtusime siis Ukrainas toimunusse rahulikult ja ükskõikselt,» viitas kuberner Ukraina oranžile revolutsioonile.
Wladimir Kokko sõnul ei ole Ingeri Liidul midagi tegemist organisatsiooniga Svobodnaja Ingria.
«Selles rühmituses on peamiselt venelased, mitte ingerlased ja me ei suhtle nendega. Neil puuduvad soomeugri juured. Paar korda oleme soomeugrilaste üritustel nendega kokku puutunud, kuid nad on oma olemuselt slaavlased,» selgitas esindaja.
Svobodnaja Ingrial on mitu internetilehekülge, milles esinetakse ingerisoomlaste lipu all. Selle rühmituse teatel tahavad nad luua Peterburi ja Leningradi oblasti aladele autonoomse Ingeri Vabariigi, mis võiks hiljem Venemaa ja rahvusvaheliste seaduste alusel iseseisvuda.
Kokko sõnul on talle mõistatus, miks Venemaa võimud ei ole seni seda rühmitust keelanud, sest Venemaa seaduste kohaselt on separatism keelatud.
«Julgeolekutöötajatel on kindlasti nende kohta detailne informatsioon, kuna selle grupeeringu liikmed osalevad sageli võimude vastastel demonstratsioonidel. Kuid miks neid kaitstakse,  kui Venemaal võib ka väiksemate asjade eest trellide taha sattuda?» küsis Kokko.
Kokko arvates lubab Venemaa Svobodanaja Ingria organisatsioonil tegutseda, kuna nende liikmete abil saab laimata ja süüdistada õigeid ingerisoomlasi.
Pärast Ukrainas toimunud väljaastumisi on Venemaa aina enam hakatud otsima separatiste, riigireetureid ja välisagente, mille hulka liigitatakse ka välisrahastusega organisatsioonid.
Venemaa võimude arvates püüavad Venemaad ümbritsevad riigid erinevate rahvusorganisatsioonide abil pääseda juurde Venemaa maavaradele.
Venemaa valitsusväljaanded on juba mõnda aega kirjutanud, et Soome, Eesti ja Ungari tahavad luua Suurfennougria, mis moodustatakse USA toetusel, kuna USA pääseks siis Venemaa nafta ja maagaasi juurde.
Wikipedia: ingerisoomlased ehk ingerlased on 17. sajandist alates Soomest Ingerimaale rännanud luteriusuliste soomlaste järeltulijad, kes elavad praegu lisaks Venemaale Soomes, Eestis ja Rootsis.
Ingerisoomlasi ei peeta enamasti iseseisvaks etniliseks üksuseks, vaid pigem soomlaste regionaalseks alarühmaks või üheks soome hõimuks.
Ajalooline Ingerimaa asub Soome lahe, Narva jõe ja Laadoga järve vahel.

Allikas: http://maailm.postimees.ee/3156993/venemaal-peetakse-ingerisoomlasi-separatistideks

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP