RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 17. august 2015

Malle Pärn: Liberaal ja konservatiiv

Liberaal nimetab konservatiivi äärmuslaseks – sest TEMA on enda arvates keskel. Ma olen näinud maailmakaarti, kus Ameerika on asetatud keskele, teised äärepeale. Aga tegelikult on maakera ju ümmargune, keegi pole keskel, keegi pole ääre peal? Või arvab liberaal, et me asume tasapinnal, kahe seina vahel?
Kas loodus on ka liberaali meelest äärmuslik? Sest loodus, kullakesed, on konservatiivne. Isegi väga. Päike tõuseb idast, loojub läänes, kevade järel tuleb suvi, sügise järel talv. Nõgese juurtest kasvavad endiselt nõgesed, mitte ohakad. Puu kasvab ülespoole, jää sulab veeks, vihm ja lumi sajavad taevast alla maa peale, mitte vastupidi.
Konservatiiv arvestab tegelikkusega nii, nagu see on, ei mõtle ise välja mingeid abstraktseid olematuid mudeleid, et neid siis mõttetuteks (või kahjulikeks) seadusteks vormida.
Liberaalide tegutsemisajendiks on soov õigustada oma isiklikke pahesid (sealhulgas ahnust) ja seadustada nendest pahedest tingitud ihalusi (sealhulgas rikkus ja võim).
Konservatiiv lähtub oma tegutsemises tervest mõistusest, inimese loomulikust olekust, tsivilisatsiooni ja ajastute tarkusest. Konservatiiv püüab säilitada, alles hoida seda, mis on läbi aegade olnud väärtuslik, mitte seda mingi moevoolu järgi rünnata, ümber vormida või hoopis ära hävitada. Konservatiiv on nagu laevakapten, kes arvestab merel olles merega, ilmastikuga, tuulesuunaga, hoovustega, karidega, ning kasutab kompassi ja muid vajalikke abilisi. Sest tema eesmärk on laev tervelt sadamasse juhtida. Ta vastutab reisijate eest.
Ta ei tee mingeid arutuid eksperimente, inimkatseid. Ta võtab elu tõsiselt, ja arvestab kaasinimestega. Ta teeb vahet olulise ja ebaolulise vahel. Esmalt tuleb korda seada olulised asjad, alles siis võib hakata esteetiliste lisandite peale mõtlema. Liberaal mõtleb välja enda arvates “uuendusliku” mudeli, ja hakkab seda peale suruma ka teistele. Ent looduses ei saa kehtestada ebaloomulikke seadusi, loodus ei allu nendele.
Me ei saa oma organismi ümber kujundada. Jah, inimeste mõtlemist saab suunata, inimesi saab suunata eelistama ilustatud valesid üpris karmile tõele. Konservatiiv säilitab rahvuse, inimsuse, inimlikkuse. Konservatiivi demokraatia on sügavam: ta arvestab ka neid, kes on elanud enne teda, kes on nüüdseks surnud, ent on oma tarkuse ja kogemused trükitud kujul siia maha jätnud. Ja pärimuse kujul. Ja tsivilisatsiooni kujul.
Konservatiiv arvestab terve rahvaga, liberaal räägib: kellele ei meeldi, mingu minema. “Kui ei suuda toime tulla meie muudatustega, siis püüdke elada kokkuhoidlikumalt.” Konservatiiv vastutab oma tegude eest. Liberaal aga ütleb: teised tegid ju ka nii!

Allikas: http://uueduudised.ee/malle-parn-liberaal-ja-konservatiiv/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP