RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 11. mai 2017

Advokaadid analüüsisid kohtus EKRE-t väidetavalt laimanud artikleid

Harju maakohtus vaidlesid advokaadid teisipäeval ja kolmapäeval Ekspress Meedia erinevates väljaannetes avaldatud artikllite üle, mida Eesti Konservatiivse Rahvaerakond (EKRE) peab laimuks, nõudes nende ümberlükkamist ja rahalist hüvitist.

EKRE aseesimees Martin Helme ütles BNS-ile, et kahe päevaga vaadati kohtus läbi artiklid, mida EKRE peab laimuks ning esimese astme kohtust võib otsus tulla veel enne jaanipäeva.
Helme sõnul tuleb mai lõpus siiski veel üks istung, kus vaieldakse materjalide üldistuse põhjal. "Tuleb selline klassilaline kohtuvaidlus, kus käiakse kõik argumendid veel üle. Ja advokaat ütles, et on lootust, et enne jaanipäeva võib esimese astme kohtust otsus ära tulla," sõnas ta.

EKRE andis hagi Ekspress Meedia vastu Harju maakohtule üle 2015. aasta septembris, nõudes alates veebruarist kuni selle ajani meediagrupi väljaannetes Eesti Ekspress, Delfi ja Eesti Päevaleht ilmunud kümnete väidetavalt laimavate artiklite kõrvaldamist, väärandmete ümberlükkamist, edaspidi laimamisest hoidumist ning moraalse kahju hüvitamist 150 000 euroga.
Helme märkis, et varem on eraisik kohtus nõudnud ja ka saanud laimu eest hüvitist, kuid juriidiline isik pole ning käimasolev vaidlus on pretsedent. "Meie pöördusime kohtusse erakonnana, sest leiame, et erakonna kui poliitilise organisatsiooni mainet on kahjustatud ja see on esimene selline vaidlus üldse," sõnas ta.

"Advokaadi sõnul on kohtus erakordselt huvitav," sõnas Helme. "Asi on äge ja pretsedenti loov ning advokaadi sõnul on üllatav, et meedia ei tunne asja vastu üldse huvi. Saalis pole ajakirjanikke, pole ka teisi juriste ega tudengeid."
Martin Helme sõnul peab kohus otsustama kas teatud väljendite kasutamine on laimav või mitte. "Kas teatud väljendite kasutamine on põhjendamatult mainet kahjustav või mitte. Kui lehe juhtkiri teatab, et me [EKRE] oleme vihaõhutajad, kas see kahjustab alusetult meie mainet või mitte."
"Ma pole jurist, aga kui sa laest võtad ja ütled, et keegi on vihaõhutaja, siis see on meie hinnangul laim. Kui vastaspoole advokaat näitab ära, et üks või teine teine sõnavõtt on Eesti seaduste mõistes - mitte poliitilises mõistes - vaenu õhutamine, siis nii võib ju kirjutada," rääkis Helme. "Aga Eesti seadused annavad siiski vaenu õhutamise definitsiooni ette. Nii et see pole poliitiline hinnang. Muidugi on siin tõlgendamise ruumi, aga põhimõtteliselt on see ikka juriidiline vaidlus selle üle, kas on rikutud hea nime kaitsmise reedleid või mitte."

EKRE on seisukohal, et Ekspress Meedia erinevad väljaanded on avaldanud kümneid artikleid, milles väidetavalt laimatakse kas erakonda üldiselt või mõnda erakonna liiget või juhatuse liiget. "Taoline tegevus on erakonna hinnangul tsiviilõiguses kehtiva hea usu põhimõtte järjekindel ja kestev rikkumine, millega on selgelt kahjustatud erakonna head mainet ja nime. EKRE on alates mai algusest püüdnud meediakontserni esindajatega saavutada kohtuvälist kompromissi oma õiguste kaitseks, paraku tulutult," teatas partei.

"Leiame, et riigikogus esindatud parteid, millel on ligi 50 000 valija mandaat, ei saa nädalast-nädalasse, kuust-kuusse sildistada, fakte väänates halba valgusesse panna, ilma argumentatsiooni ja faktideta negatiivselt iseloomustada. Leiame, et osa eesti meediast on loobunud käitumast ajakirjandusena ja asunud käituma propagandistidena teatud ideoloogiate edendamiseks, heites oma tegevuses kõrvale tasakaalustatuse, hea ajakirjandustava ja seaduslikkuse," märkis partei 2015. aasta sügisel.

Allikas: http://www.pealinn.ee/koik-uudised/advokaadid-analuusisid-kohtus-ekre-t-vaidetavalt-laimanud-artikleid-n193228

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP