RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 26. mai 2017

Puuetega inimeste esindajad kirjas Jüri Ratasele: kas kujutaksite ette elu 200 euroga?

Foto: Alar Truu

"Me ei tea, mismoodi edasi elada, kui paljudel meil on võetud ära niigi pisukesest pensionist pool või terve osa. Meil oli õigustatud ootus, et uue hindamise tulemusel säilib me sissetulek, kuna tervis pole paranenud enda ja arstide hinnangul, aga töövõime ehk funktsioneerimise kohaselt hinnates on meid tunnistatud terveks või osaliselt töövõimeliseks," kirjutavad puuetega inimeste õiguste eest seisvad inimesed sotsiaalmeedias avalikus kirjas Jüri Ratasele.

Järgneb avalik kiri Ratasele:
Täna, kui Teie rõõmustate tennisevõidu üle, on meil, puuetega inimestel, peas surmamõtted. Me ei tea, mismoodi edasi elada, kui paljudel meil on võetud ära niigi pisukesest pensionist pool või terve osa. Meil oli õigustatud ootus, et uue hindamise tulemusel säilib me sissetulek, kuna tervis pole paranenud enda ja arstide hinnangul, aga töövõime e. funktsioneerimise kohaselt hinnates on meid tunnistatud terveks või osaliselt töövõimeliseks.


Peame hakkama tööd otsima, kuid tööd leida on raske. Uusi töökohti loodud ei ole erivajadustega inimestele, kandideerimisel eelistavad tööandjad terveid inimesi ja meil on võimatu ellu jääda ja tasuda elukoha kulud, ravimid ja haigustest seotud kulud poole väiksema sissetulekuga. Kas teie kujutaksite ette elu 200 euroga, kui te maksate sellest poole ju eluaseme- ning kommunikatsioonikuludeks ning peaksite tasuma hügieenitarbed, ravimid ja toidu 100 euro eest kuus.
Me räägime toetusgrupis oma kogemustest, kuidas meid valdab hirm, paanika ja depressioon, mis viib suitsiidimõtetele. Grupis on üle tuhande liikme paari kuuga. Me oleme viinud läbi arvamusküsitlusi selle kohta, kas olete rahul uue töövõimereformiga. Vastajaid on palju ja mitte ükski neist ei hinnanud kümnepalli süsteemis rahulolu suuremaks kui 0 . Kümme inimest hindas rahulolu 000... Teine küsimustik oli tervise kahjustuse kohta. Kolmveerand inimesi hindas oma elukvaliteedi halvenemist oluliselt suureks ja terviseseisundit oluliselt halvenenuks, olles segaduses, teadmatuses oma elu ja saatuse pärast. Me leiame, et meie õigustatud ootusi on rikutud, meie tervist ja elukvaliteeti on kahjustatud ning meie inimõigusi on diskrimineeritud selle töövõimeseaduse rakendamise käigus, mille vastu Teie ja Keskerakond hääletasite koos IRL-iga.

Palun andke oma professionaalne hinnang antud tekkinud olukorrale, kus meil on tulemas EL eesistumine ja ligemale kümnendik elanikkonnast ei ole oma eluga rahul 25 aastat vaba olnud Vabariigis, mille me ometi vabaks koos laulsime. Kuidas see nii on läinud, et kõige nõrgemad ühiskonnas, kes niigi kannatavad oma raskete haiguste käes, tunnevad nüüd ennast hüljatuna ja alandatuna riigikogu poolt vastu võetud seaduse pärast?

Palju jõudu Teile oma töös Eesti elu parendamisel ja palun pöörake oma tähelepanu ka meile. Aidake meil muuta see seadus ka meie soove arvestavaks, kus puuduks ahistav sõna “aktiivsusnõue” ja las me oleme ja elame väärikalt, võimaluste kohaselt tööd otsides ja abi saades ka töötukassalt. Elame kõik koos väärikalt ja ei talla kedagi jalge alla, tema õigustatud ootusi eirates.

Parimat!

Puuetega inimeste inimõiguste FB toetusgrupi liikmed: Liivi Hanna Lang, Aline Matisen, Marju Õunpuu, Epp Ehasalu, Anne Loorpuu, Piret Katrin Sula, Merlyn Kotljar, Tiina Ly, meelis Mettus, Sten H. Vihmar, Ülle Orgmäe, jt. Puuetega inimeste inimõigused (töövõimereformist, kuid mitte ainult) FB toetusgrupi liikmed.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP