RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 12. aprill 2013

Lääneriikide Iraani-vastane naftaembargo kui naljanumber


„Iraani majandustegevust halvama” kavandatud naftaembargo tegelikult hoopis elavdas Iraani naftamüüki.

Euroopa Liidu liikmesriigid Iraani naftat enam sisse ei vea, otsustati 23. jaanuaril 2012 Brüsselis. EL-i liikmesriikide esindajad leppisid siis kokku, et Iraanist ei osteta ega veeta laevaga sisse enam toornaftat, bensiini ega naftakeemiatooteid. Keelustati ka asjaajamine Iraani riiklike pankadega.
Prantsusmaa välisminister Alain Juppé ütles Brüsselis toimunud pressikonverentsil ajakirjandusele, et Iraani-vastase embargo mõte on halvata Iraani majandustegevus.
Iraani võimud aga - kujundlikult öeldes - lihtsalt köhisid „halvava embargo” peale. „Lääne suurriigid katsuvad sanktsioonide abil segadust tekitada, kuid varasemadki sanktsioonid osutusid tagajärjetuks ega suutnud takistada Iraani arengut,” ütles Iraani riikliku uudisteagentuuri IRNA teatel Iraani luureminister Heidar Moslehi.
Iraani naftatööstusministeeriumi hinnangul mõjutab nafta sisseveo peatamine Iraanist hoopis maailma majandust ning kahjustab nii Euroopas kui ka väljaspool Euroopat asuvaid riike.
Riiklik naftafirma NIOC teatas oma pressiteates, et talle ei tekita uute ostjate leidmine mingeid raskusi: „Silmas pidades võimalikke ostjaid ning praegust nõudmise-pakkumise seisu, suudab NIOC hõlpsalt asendada oma kliendid Euroopas teistega ükskõik millisest maailmajaost.”
Iraani võimud ei bluffinud. Neil oli kohe „varnast võtta” maailma kaks rahvarohkemat riiki - Hiina ja India. See kaks riiki ostab Iraanilt iga päev u. miljon barrelit naftat. Mõlema majandus areneb hoogsalt ja on seetõttu pidevas toorainenäljas. Neilt saadav raha moodustab Iraani naftamüügitulust 40 protsenti.

Hiina kahekordistas oma naftaoste Iraanilt

Veidi enne „halvava embargo” sündi oli Hiina suurendanud oma naftaoste Iraanilt. Hiinast oli Iraanile kuuluva Khargi saare suunas teele asunud kaks hiidtankerit, mis pidid Hiinasse toimetama u. kaks miljonit barrelit toornaftat. Ainuüksi hiidtankerile „Qi Lian San” lastitakse 3.-5 veebruarini 2012 Khargi saarel 270 000 tonni toornaftat. Hiina naftamüügifirma Zhuhai Zhenrong Company teatel lastitakse ligikaudu samapalju naftat ka ühele (Hiinasse suunduvale) Iraani tankerile, kuna muutunud olukorra tõttu ostab Hiina osapool iraanlastelt naftat kaks korda rohkem kui esialgu kokku lepitud.
Uudisteagentuuri Bloomberg teatel on praegu teel Hiinasse veel kaks Iraani naftatankerit („Davar” ja „Hoda”). „Davar” suundub otse Ningbosse, „Hoda” sihtsadam on aga Shui Dong.
Eelneval kuul vedas Hiina Iraanist sisse u. 2,4 miljonit tonni toornaftat ning suurendas pärast EL-i naftaembargo väljakuulutamist oma Iraani-tellimusi veelgi. Hiina välisminister on kinnitanud, et Hiina on vastu ükskõik millistele Iraani-vastastele majandussanktsioonidele.
Hiina käitumine on mõistetav: kuna riigi naftavarust piisab praeguse tarbimise korral kõigest 20-ks päevaks, asjatundjad ennustavad aga kauakestvat naftakriisi, siis tulebki naftavaru suurendada, kuni veel võimalik.

India arveldab dollari asemel kullaga

Indiast sai aga esimene riik, kes loobus maksmast Iraanilt ostetava nafta eest USA dollarites, eelistades maksta kullas. Sel moel saab Iraan üle talle kuuluva, Euroopa Keskpanka paigutatud raha ajutisest kaotsiminekust (EKP oli külmutanud Iraani pangaarved).
Venemaa majandusasjatundjate hinnangul on tegemist Iraani ja ta liitlaste majandusliku vasturünnakuga. Selle eesmärgiks olevat kulla hind kõrgele ajada ja dollari väärtust vähendada.
India on Iraanilt ostetava naftakoguse poolest Hiina järel kohe teine: aastas ostab India iraanlastelt naftat u. 12 miljardi USD eest. Iraani nafta eest tasumiseks kasutab India kaht riiklikku panka (UCO Bank ja Reserve Bank of India). Seega ei mõjuta Iraani märkimisväärselt ka lääneriikide pangandussanktsioonid.
Kui see ongi „Iraani majandustegevuse halvamine”, siis paistavad kanged „halvajad” elavat küll pigem soovunelmais. Ilusat unelemist neile!

TÕNU KALVET

Rahvuslaste Tallinna Klubi ajalehe „Rahvuslik Teataja” 4. numbris (jaanuar-veebruar 2012) ilmunud kirjutis.
_____________________
Ajalehe viimase numbri tutvustus: http://rahvuslane.blogspot.com/2013/03/rahvuslik-teataja-ilmus-esmakordselt-12.html
Tellige ja lugege ajalehte "Rahvuslik Teataja"!
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP