RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 8. mai 2013

Eurosotsialismi päikeseseäras - MAI 2013

EL-i uus määrus võib muuta paljud põlis- ja rahvaselektsioonisordid sisuliselt illegaalseks
Euroopa Komisjon avaldab esmaspäeval, 6. mail EL-i uue seemnemääruse (Plant Reproductive Material) eelnõu, mis jõustumisel toob kaasa olukorra, kus kontroll seemnekaubanduse üle läheb suurte agrotööstuskontsernide kätte ning tulevikus ei või enam müüa registrisse kandmata põlis- ja rahvaselektsioonisortide seemneid. Agraarkontsernide aastatepikkune lobitöö on kandnud lõpuks vilja. Uus seemnemäärus muudab jõustumise korral tulevikus isegi potipõllumeestel seniste põlis- ja rahvaselektsioonisortide seemnete müümise illegaalseks. Uue direktiivi taga on tervise- ja tarbijaküsimuste Euroopa Komisjoni peadirektoraat SANCO ning lobiorganisatsioonid, mis esindavad selliseid agraarkorporatsioone nagu AstraZeneca, Monsanto ja Bayer.
Taas luuakse uusi töökohti, sest on vaja registreid ja ametnikke ning kontrolle ja kontrollide kontrolle ning ... sest uus seemnemäärus keelab seemnete müügi, mis pole kantud EL-i seemneregistrisse. Paraku pole aga suurt osa põlis- või rahvaselektsioonisorte seemneregistrisse kantud, mistõttu muutub nende seemnete ja taimede müümine illegaalseks. Registrisse pääsemiseks peavad sordid vastama paljudele kriteeriumitele, mis lähtuvad aga kaasaegsete hübriidsortide loogikast ning millele väga paljud rahvaselektsioonisordid ei vasta. Samuti tuleb registrisse pääsemiseks viia läbi kulukad katsed ning registris olemise eest tuleb maksta iga-aastast tasu.
"Kõige rohkem kardan ma seda, et selle määruse jõustumise korral hakkavad Eesti ametnikud saksa täpsusega käima turgudel ning trahvima neid inimesi, kes kasvatavad ja müüvad registreerimata seemnetest kasvatatud aiavilju," kommenteeris olukorda vanade põlissortide kaitsja ja propageerija, Häme rakenduskõrgkooli põllumajandus ja keskkonna võrgu-õppejõud ja MTÜ Maadjas juhatuse liige Annika Michelson. Jah - pole koledamat olukorda, kui ühed eestlased hakkavad teisi eestlasi arulagedate võõrsilt tulevate korralduste pärast kottima. Paraku aga sedasi võib see seemneasjanduses (ja mitte ainult) minna.
Täpsemalt uuest reglemendist, mis meie elu Euroliidus naljakamaks teeb, saab lugeda SIIT.
____________________
Kõige hullem on see, et sarnased määrused annavad nüüd piiramatu leviku suurkontsernide lemmikutele - geneetiliselt muundatud taimede seemnetele. Geneetiliselt muundatud kultuurtaimed on aga paljude teadlaste uuringute kohaselt inimeste tervisele ohtlikud ja põhjustavad isegi viljatust:
M.I.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP