RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 9. mai 2013

Uudis veresaunast võib olla sõjapropaganda

Artikli autori originaalpealkiri, mille muutis "Õhtuleht": Järjekordne Süüria "veresauna-uudis" osutus sõjapropagandaks



Eelmisel nädalal kajastati maailma ajakirjanduses ulatuslikult uudist Loode-Süüria rannikulinna Baniasi lähedases Bayda külas 2. mail toimunud veresaunast, mille käigus Süüria valitsusele ustavad väeüksused tapsid mitukümmend inimest, sealhulgas ka lapsi.

Asitõndina esitati üht Londonis asuva Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse levitatavat videot. Seal on muu hulgas näha kolme lapse, kahe mehe ja ühe naise laipa, keda kõiki on enne tapmist pekstud ja piinatud. Ühe lapse jalad on söestunud. Vaatluskeskuse juht Rami Abdul-Rahman teatas, et tapetud isikud on Haitham Sahyouni, tolle kolm last ning vend Hamad ja ema Watfa.
Mõne uuriva ajakirjaniku arvates on aga see ja ka veel üks asitõendina esitatud video ebausaldusväärsed. Esiteks on taustal kuulda tugevat vihmasadu. Nimetatud ajal aga Baydas vihma ei sadanud. Teiseks on mõlemal videol kuulda filmimise tegelikku kuupäeva. Ühe video puhul ütleb seda filmija salvestuse lõpus, teise puhul aga vastatakse filmija sellealasele küsimusele. Mõlemal korral on kuupäevaks 3. aprill 2013. Aprilli algul oli aga Baniasi linna ümbrus, sealhulgas Bayda küla veel täienisti mässajate ja välismaiste palgasõdurite valduses.
 Peamiselt sunniitidega asustatud Bayda külas elab umbes 6000 inimest. Baniasi linna umbes 40 000 elanikust pooled on sunniidid, 45% alaviidid ning ülejäänud viis protsenti kristlased ja ismaeliidid, teatas AFP.
6. maiks oli üks kahest ülalmainitud videost Youtube’ist
eemaldatud. Põhjendus: "See video eemaldati, kuna see rikkus Youtube´i eeskirju šokeeriva ja jälgi sisu suhtes."
Mäletatavasti osutus sõjapropagandaks ka mullune uudis veresaunast Houla linnas. Uuriv ajakirjandus tuvastas toona, et valitsusvägede korraldatud veresauna ohvritena näidatud isikud olid hukkunud mitte valitsusvägede suurtükitule tagajärjel, vaid hoopis mässajate käe läbi (peamiselt surnukspussitamise ja lähilaskude, eeskätt kuklalaskude abil). Lisaks esitati toona ohvrite pähe ka lahingus langenud mässajaid, kelle laibad olid salvestuse ajaks pärisohvrite laipade juurde tiritud. Kui selgus, et tapetud eraisikud kuulusid kõik president Assadi ustavate pooldajate hulka, siis lõpetati Houla veresauna kajastamine lääne peavoolumeedias kiiresti.

Allikas: http://www.ohtuleht.ee/520962

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP