RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 26. veebruar 2014

Martin Helme: me ei lähe eurovalimistele kaotama, kampaaniaraha kogumine käib

www.DELFI.ee

Martin ja Mart Helme

Eelmistel eurovalimistel ligi 10 000 häält kogunud Martin Helme kinnitas, et kandideerib ka tänavu ning Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) plaanib kaasata nimekirja ka erakonnaväliseid inimesi.
Kas mullu suvel välja öeldud plaan kandideerida EKRE ridades europarlamenti on veel jõus? Kes on erakonna esinumber ja kes järgnevad neli-viis kandidaati?
Jah, kandideerin kindlasti EKRE ridades. Erakonna nimekiri on meil sisuliselt koos, aga lõplikult on paika panemata järjestus - selleks on meil põhikirjas ette nähtud teatavad protseduurid ja ma ei saa praegu plaane veel avaldada.
Selge on see, et nii mina ise, erakonna esimees Mart Helme, meie volikogu esimees Henn Põlluaas kui mitmed teised tuntud liikmed kandideerivad.
Lisaks kaasame erakonnaväliseid inimesi, näiteks majandusteadlase ja ESM-i osas riigikohtule eksperthinnangu andnud Paul Tammert, mõned veel. Nimekirjas on esindatud ka erakonna noorteorganisatsioon oma esindajaga.
Kuidas kavatsete kampaaniat rahastada? Kas näiteks välismaistelt liitlasparteidelt on loota mingit rahalist toetust?
Tõsi, käisin aasta alguses Londonis, kus kohtusin UKIP-i liidri Nigel Farage´iga ja rääkisime koostööst nii enne kui peale eurovalimisi. Oleme loonud kontakti ka Põlissoomlastega ning mõnede teiste sarnaselt mõtlevate jõududega Euroopas.
Me ei arvesta siiski eriti võimalusega saada raha piiri tagant ja kui aus olla, siis ega taoline piiritagune raha on minu meelest väga halva maitsega isegi, kui see on nö aus euroraha. Eelkõige rahastame kampaaniat oma liikmete annetustega ja liikmemaksude kogumisele suurt rõhku pannes.
Erakonna juhatus on püstitanud ringkondadele ülesande koguda lisaks tavapärastele liikmemaksudele vastavalt ringkonna suurusele konkreetsed summad kampaania teostamiseks. Vaadates eelmise aasta tulude laekumisi ja praegu toimuvaid laekumisi on põhjust olla ettevaatlikult optimistlik.
Möödunud suvel mainisite, et 20 000 euroga teeks imet. Kas saate selle summa kampaania tegemiseks kokku?
Kindlasti saame ja veel tükk maad rohkem. Meil on kindel plaan panna välja täisnimekiri, mis tähendab, et ainuüksi kautsjon, mis tuleb koos nimekirja esitamisega lauale panna, on 21 300 eurot. Me ei loe seda siiski kampaaniakuluks, sest oleme kindlad, et saame kautsjoni tagasi (kautsjon makstakse tagasi, kui üksikkandidaat või erakond kogub üleriigiliselt kokku vähemalt 5% häältest - toim).
Hiljuti võis lugeda, et Eesti eurosaadikud üritasid vältida oma täpsete kuluhüvitiste suuruste avaldamist. Kuidas sellele vaatate? Kui oleksite eurosaadik, kas avaldaksite need numbrid ajakirjandusele?
Jah, muidugi avaldaks, ma ei näe põhjust, miks nende numbrite üle nii suurt saladuseloori üritatakse tekitada. Kui rahad on ette nähtud siis loomulikult tuleb need ära kasutada.
Vähemalt meie erakonna jaoks on just nende rahade rakendamine erakonna tegevuse teenistusse ühiskondliku positsiooni tõstmise järel üks olulisemaid väärtusi eurosaadiku mandaadi võtmisel. Kui inimesed oma saadikuhüvede kasutamist häbenevad või varjavad, siis tuleb ilmselt arvata, et nad ei mõista seda raha kasutada kas hästi või ausalt.
Mulle jääb pisut mõistetamatuks ka see, kuidas on juhtunud, et viis aastat on inimesed seda raha saanud ja nüüd järsku avastati Ameerika, et oi, neil on ka kuluhüvitised. Press oleks pidanud neilt iga kuu seda välja pressima.

See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://www.delfi.ee/archive/article.php?id=67975159

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP