RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 3. veebruar 2014

Terviseportaal: Süsteem, mis võib tappa

Modernne meditsiin on tervise eitus. See on organiseeritud mitte teenima inimese tervist, vaid iseennast kui institutsiooni. See teeb rohkem inimesi haigeks, kui neid tervendab. Ivan Illich, Medical Nemesis
Mis iganes assotsiatsioon kellelgi selle pealkirjaga nüüd tekkis, artikli teema on tõepoolest üldlevinud arvamuse kohaselt inimest aitama seatud ja kutsutud meditsiinisüsteem. Kes on lugenud minu eelmist artiklit ”Korruptiivselt kaaperdatud meditsiin“ (PP 23.01), sellel on järgneva mõistmine juba kergem.
Jah, see süsteem võib tappa ja sandistada. Nii näiteks aastal 2004 keelustatud liigesevalusid leevendama reklaamitud preparaat Vioxx tappis ainuüksi USAs otseselt (rääkimata kaudsetest tüsistustest) rohkem ameeriklasi, kui sai surma Vietnami sõjas, ehk üle 60 000 inimese. Muidugi on kogu teema laiem ja keerulisem kui üks "ebaõnnestunud" preparaat, kuid kahjuks on vale ja teadmatus süsteemsed. Mäletame kurikuulsat preparaati nimega talidomiid. Nüüd on esimesed andmed, et diklofenak, üks levinumaid mittesteroidseid põletikuvastaseid preparaate, võib olla pea sama ohtlik kui Vioxx. Järjest rohkem ilmub uut ja hoiatavat informatsiooni – on esimesed andmed, mis näitavad, et isegi süütuimaks protseduuriks peetav rasedusaegne ultraheli kasutamine polegi lootele täiesti kahjutu ja seda peaks kasutama mitte kergekäeliselt niisama piilumiseks, vaid tõepoolest ainult hädavajalikel juhtudel.
Selliseid näiteid on palju ja kuhjuv informatsioon on kallutanud mind üha rohkem veendumusele, et tänapäeva farmakoloogiapõhine allopaatiline meditsiin teeb kokkuvõttes rohkem kahju kui kasu, kuna põhineb valel paradigmal. Kuidas nii? Kinnitan, et teatud valdkondades on tänapäeva meditsiin lausa fantastiline: intensiivravi, suutlikkus päästa elusid kriitilistes situatsioonides, proteesida kulunud liigeseid ja palju muud head ja kasulikku. Ent vaatamata kogu tänapäeva meditsiini suurepärastele saavutustele teatud valdkondades, jään oma esialgse väite juurde. Kahju tekitatakse ennekõike seetõttu, et massiliselt rikutakse arstikunsti esimest ja tähtsaimat reeglit – ära kahjusta. Meditsiinisüsteem kahjustab ennekõike sümptomaatilise farmakoloogilise ravi kaudu, samuti näidustamata ja/või kahjulike diagnostiliste ja raviprotseduuride kaudu ning see kahjustamine on massiivne.
Kadunud professor Mart Kull on öelnud: ”Perearst on ravimifirma postiljon.“ Muidugi ei tohi üldistada: seesama lause kehtib paljude teiste erialade arstide suhtes ja muidugi ei kehti see kaugeltki kõigi (pere)arstide osas. Kas praegune süsteem tervikuna on ikka kutsutud ja seatud ainult aitama või on sellel oma tumedam pool? Kui jah, siis mida sellega ette võtta?
Kahjustavad uuringud, haigekstegev ravi
Haige, kes võtab keemilist ravimit, peab paranema kaks korda – esiteks haigusest ja siis ravimist. William Osler, M. D.
Paljude tänapäevaste meditsiiniliste uuringute saatekirjal peaks olema hoiatussilt, nii nagu sigaretipakil: ”Uuring võib kahjustada teie tervist.“ Uuringud võivad olla vajalikud ja tihti asendamatud õige diagnoosi panekul. Samal ajal on uuringute ülekasutamine massiline. Kindlalt võin väita oma eriala, ortopeedia suhtes, et tugi-liikumisaparaadi probleemide diagnostikas kasutatavad röntgenuuringud ja MRT (magnetresonantstomograafia) on räigelt üle kasutatud. Samasugune hoiatus peaks olema farmakoloogiliste preparaatide karpidel-pudelitel.
Loogiline, et mida pädevam ja kogenum arst, seda vähem vajab ta diagnoosimiseks uuringuid. Seda hämmastavam on fakt, et Eesti haigekassa nõukogu oma viimases otsuses lepingupartnerite valiku kohta annab eelise (plusspunktid) neile raviasutustele, kelle diagnostiliste protseduuride kasutamine ületab Eesti keskmise! Lauslollus, millega soositakse patsiente kahjustava ja ressursse (meie kõigi maksuraha) raiskavat ebapädevust!
Teine küsimus on ahnus – raviasutuse soov, et aparaat teeniks tulu. Haigekassa, kes peaks olema seatud kulusid kokku hoidma, hoopis soodustab neid.
Meie praktiseerime teaduspõhist meditsiini, ütlevad arstid. Muidugi. Küsimus ei ole aga arstides – loomulikult üritavad nad rakendada tõendatud diagnostikat ja ravi. Küsimus on arstide koolituses ja teaduses endas. Kaks lihtsat küsimust: kas oleme ajaloos korduvalt näinud, et teadus on osutunud ekslikuks? Paratamatu vastus on ”jah“.
Kas teadus võib osutuda manipuleerituks? Raha paneb rattad käima ja sõna teaduspõhisus võib tihti panna jutumärkidesse. Miks arvame naiivselt, et meditsiinisüsteemis korruptsiooni pole? Käibele on tulnud termin crap-science (rämpsteadus). Ebasobivad uuringud on võimalik panna n-ö kalevi alla ja uuringuid sättida selliselt, et saavutataks soovitav tulemus. USA kontrollorgan FDA (Food and Drug Administration) ja Suur Farma on tuntud korruptiivsed partnerid. Nii ongi praegune ”teaduspõhine“ meditsiin toonud müügile sandistavaid ja tapvaid mürke (sõna drug – ravim – tähendab inglise keeles ka mürki).
Kas ei ole aeg hakata vähemalt kahtlema ja uurima, et jõuda selgusele, ega meile pole tihti ja räigelt valetatud?
Fluoriidivale pole ainuke
Vee fluoreerimine on selle sajandi – kui mitte kõigi aegade – suurimaid teaduslikke pettusi. Robert Carton, Ph.D, USA EPA (Environmental Protection Agency) uurija
Klassikaline rämpsteaduse ja valega loodud on müüt joogivette (ja hambapastasse) fluoriidi lisamise kasulikkusest, mida hambaarste on õpetatud hoolega toetama.
Algsetele uuringutulemustele, et lastele teatud vanuses naatriumfluoriidi manustamine aitab vähendada hambakaariest, on lisandunud uued, seda kummutavad uuringud. Aga kõrvalmõjude oht on massiivne ja seda algul ei uuritudki. Mida head saab oodata mürgisest ainest, mis on rotimürgi ja mürkgaasi sariin B põhikoostisaine, mida kasutati koonduslaagrites vangide kuulekamaks muutmisel ja mis on alumiiniumitööstuse toksiline jääkprodukt?
See on valdavalt USA, mitte Euroopa probleem: minu teada fluoriidi Eestis joogivette ei lisata (seda on Pärnu piirkonna põhjavees kohati niigi palju). Saksamaal keelustati selle kasutamine 1980. aastal. Inimesi peaks ettevaatlikuks tegema, et fluoriid on paljude psühhotroopsete ainete (Prozac!) koostisosa.
Järgmine suurtest valedest – vaktsineerimine – puudutab kogu maailma. Massiivne tõendusmaterjal näitab praeguseks, et vaktsiinidel pole olnud tegelikku mõju nakkushaiguste ”väljajuurimisel“, kahjulikke mõjusid on hoolega varjatud. Ülimalt kahjulikuks on osutunud antibiootikumide ülekasutamine ja seeläbi immuunsüsteemi oluline nõrgestamine.
Kolesteroolialandajad – järjekordne pettus. Isegi kui usaldada farmaatsiafirmade uuringuid, selgub, et nende kasulikkus on alla ühe protsendi, kahjulikud mõjud ületavad 20 protsenti.
Mammograafia – kui palju vähki need uuringud avastavad ja kui palju neid tekitavad? Eraldi teema on vähi ”ravi“ tööstus. Veel on palju küsimusi, millele vastuseid otsida. Õnneks on inglise keelt valdavatele inimestele informatsioon vaid hiirekliki kaugusel, järjest ilmuvad tõlked eesti keelde. Meditsiinisüsteemis on valet ja kuritegelikkust,  toimuvat võib kohati nimetada farmakoloogiliseks holokaustiks. (Mike Adams).
Kõige konservatiivsemate hinnangute kohaselt on meditsiinisüsteemi põhjustatud surmade arv USAs 225 000 inimest aastas. Andmed pärinevad John Hopkins School of Public Healthi tunnustatud tervishoiueksperdi dr Barbara Starfieldi artiklist (July 26th, 2000, Journal of the American Medical Association).
Hinnanguliselt 119 000 inimest sureb meditsiiniliste vigade tõttu, 106 000 inimest FDA (Food and Drug Adminisatration) heaks kiidetud farmakoloogiliste preparaatide tõttu.
See on üle miljoni inimese kümnendi jooksul!
Kuidas on see võimalik? 
Psühholoogiliste uuringute kohaselt on 5–6 protsenti inimestest psühhopaadi-sotsiopaadi kalduvustega ja üks sotsiopaadi omadusi on pürgimine võimule vahendeid valimata. Välise sarmi ja demagoogilise kõneoskuse varjus on aga nartsissistlik eneseimetlus, kahetsustunde, häbitunde, halastustunde absoluutne puudumine, patoloogiline valetamine, inimestega manipuleerimine. Kõlab nagu poliitik?
Praegune süsteem on loodud suuresti psühhopaatide poolt, on nende kontrolli all ja toimib nende kasuks. Sellisele meditsiinisüsteemile on loomulikult kõige kasumlikum krooniliselt haige klient.
Kui lisada veel süsteemi kontroll informatsiooni (korporatiivselt kontrollitud massimeedia), haridussüsteemi (algharidus pole kohustuslik mitte ainult inimesele kasulike teadmiste andmiseks), litsentsimise ja osalt teaduse üle, pole olukord sugugi imekspandav.
Tõde tõuseb ja vale vaob
Õnneks ei ole me enam infosulus ja inimestel on võimalus otsida kas või internetiavarustest väärtuslikku informatsiooni ja tihti on patsient oma probleemist vaat et informeeritum kui arst ise. Inimeste teadlikkus tõuseb ruttu.
Mitmes linnas (Portland jt.) on inimesed võtnud aktiivse rolli ja hääletanud maha vee fluoreerimise, järjest rohkem on vaktsineerimisest keeldujaid.
Valed tulevad ilmsiks: viimase kahe aasta jooksul on kuus suuremat farmaatsiafirmat ennast süüdi tunnistanud uuringutulemuste võltsimises ja maksnud hiigeltrahve (mis nende sissetulekute juures on kahjuks muidugi pisku).
USA vaktsiinikohus on mõistnud miljoneid dollareid vaktsiinidest kahjustatutele. Jaapani valitsus on andnud hoiatuse massiivse reklaamikampaaniaga turule toodud emakakaelavähi vastase vaktsiini Gardasil (tõestamata efektiivsus, ohtlikud kõrvalmõjud, sealhulgas noorte tüdrukute vaktsineerimisjärgne menopaus) suhtes. Samasugune otsus on vastu võetud USAs Utah osariigis, Iisrael alustab sel teemal täiendavaid uuringuid.
Midagi hakkab muutuma inimestes. Kui tervis on inimese oma, oleks viimane aeg võtta vastutus oma tervise eest enda kätte ja mitte usaldada pimesi midagi ega kedagi: ei paljulubavaid reklaame ega valges kitlis autoriteete. Arstki peab muutuma järjest rohkem patsiendile nõuandjaks, partneriks hea tervise saavutamisel, mitte autoritaarseks dikteerijaks. Kui ei, on selge oht saada patsiendi poolt ”vallandatud“.

Mis on muutumas tervishoius, sellest järgmises artiklis järgmisel nädalal.
Andres Lindmäe, arst

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP