RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 1. september 2014

MATTI ILVES: VEIDI EESTI PÕLLUMAJANDUSEST JA KA AAFRIKA SEAKATKUST

Seoses Venemaa sanktsioonidega Euroopa Liidu ja Eesti põllumajandustoodetele on lausa piinlik jälgida Ivari Padari esinemisi televisioonis. Ministril pole midagi õieti öelda, lootus on vaid ELi peal ja abi pidi tulema sealt, millisel kujul täpselt, seda Padar aga ütelda ei oska. Aa, siiski minister teatas, et peame otsima uusi turge põllumajandustoodetele.

Eesti põllumajandus on tõesti kummalises seisus, ühelt poolt me ei suuda oma rahvast ära toita ja peame sisse vedama osaliselt kõiki meil kasvavaid põllumajandussaadusi ja -tooteid, väljaarvatud piim ja sealiha. Mõnel aastal suudame veel toota piisavalt ka mõnda teravilja, mis aga ei pidanud kõlbama õieti inimtoiduks (ametnike jutt), vaid kasutatakse loomasöödaks. Samas aga toodame piima sisetarbimist arvestades üle 160 %-di rohkem kui vajalik oleks ja seepärast tuleb otsida välisturgusid. Väike ületootmine valitsab ka elusigade ja sealiha osas.

Meie põllumajandus ja põllumajandussaadusi töötlev tööstus on arenenud ebapropotsionaalselt. Näiteks töötlejad töötavad suures osas sisseveetava tooraine baasil ja muidugi uhke on rääkida meie põllumajandusettevõtete üha kasvavast ekspordist. Aga kust tuleb tooraine, sellest on parem mitte rääkida...

Lätit ja Leedut on tabanud kohutav Aafria seakatk, mis jõudis juba nädalaid tagasi nn. Eesti piiri lähedale. Mida tegi siis siiani minister Padar ja põllmajandusministeerium, praktiliselt mitte midagi!
Täna (28. august) aga jõudis meieni päästev uudis Euroopa Liidust! Nimelt rajatakse osariigi piirile Lätiga saniraartsoon. Isegi seda otsust pidi Padar E Liidust ootama, mis näitab veelkord, kui suureks on läinud ELi bürokraatia ja kui vähe võimu on osariigile jäätud.

Põllumajandusest lugege veel SIIT ja SIIT.

Foto: M. Ilves

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP