RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 30. august 2015

Varro Vooglaid: Palju imimesi on ühiskonna suundumuste ja tuleviku pärast tõsiselt mures

Meie ringreis oli huvitav seiklus, nii mõneski mõttes. Eestimaa on tohutult ilus ja temas on palju potentsiaali. Ent samas on väga palju inimesi meie ühiskonna suundumuste ja tuleviku pärast tõsiselt mures.
Väga laialt on võtnud maad meelsus, et me ei suudagi oma ühiskonna tulevikku suunata. Inimeste usk sellesse, et poliitiline "eliit" võiks tegutseda oma maa ja rahva parimates huvides, vastandudes vajadusel välisriikidele, Euroopa Liidule ja suurkorporatsioonidele, on praktiliselt kadunud. Sellises olukorras on kujunenud kõige suuremaks väljakutseks just see, kuidas äratada inimestes uuesti lootust, et ühte hoides ja ühiselt pingutades on meil siiski võimalik muutusi esile kutsuda.
Ikka ja jälle meenub Solženitsõni ajatu essee "Elagem ilma valeta!", mille keskseks sõnumiks on tõdemus, et me ei saa loota kellelegi teisele, vaid peame hakkama tunnetama isiklikku vastutust ning kokku hoidmise vajalikkust:
"On võimalik hoida tõe poole või vale poole, vaimse iseseisvuse või vaimse orjalikkuse poole. Ja see, kellel ei jätku julgust isegi oma hinge kaitsmiseks, ärgu uhkeldagu oma eesrindlike vaadetega, ärgu eputagu, et ta on akadeemik või rahvakunstnik, teeneline tegelane või kindral, vaid öelgu enesele: “Ma olen tõbras ja argpüks, mulle on peamine, et mu kõht oleks täis ja tuba soe.""
Õnneks leidub veel palju inimesi, kelle jaoks väärtused ja põhimõtted ehk vaimne vabadus on olulisemad kui täis kõht, lahutatud meel ja soe tuba. Aga paraku ei näita tendentsid, et selline vaimne hoiak leviks – pigem on (eriti just noorte inimeste seas) asi vastupidine ja see kuulutab meie rahvale kurja.
Meelt ei tohi aga heita, vaid tuleb minna kindlalt edasi – rada mööda, mille oleme tundnud ära tõese ja heana. Nagu ringreisilgi pidevalt selgitasime, usume kindlalt, et tarvis on teha seda, mis on õige, mõtlemata liigselt tulemustele või edulootustele, sest vastasel korral kaob usk ja lootus. Ent kui usk ei kao ja meelekindlus püsib, siis võib üheskoos pingutades saavutada paljugi.

Allikas: Facebook
______________

Intervjuud: http://kultuurisoda.objektiiv.ee/teema/intervjuud/
M.I.

2 kommentaari:

Anonüümne 30. august 2015, kell 22:35  

http://www.km.ru/world/2015/08/26/evropeiskii-soyuz-es/763404-pereselenie-narodov-20-kto-vyigraet-ot-naplyva-migranto

karlovitz 1. september 2015, kell 14:13  

Käisin kohal.
"Kaup oli aus"



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP