RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 17. november 2018

Valitsuskriis on reaalsus: Ossinovski esitas Ratasele ultimaatumi, nõudes Reinsalu lahkumist

Sotside juht Jevgeni Ossinovski haaras ohjad ja esitas peaministrile ultimaatumi: kas valitsusest lahkub Urmas Reinsalu või lahkuvad sotsid. Foto: Scanpix

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski esitas Jüri Ratasele ultimaatumi, öeldes et kui peaminister ei vabasta justiitsminister Urmas Reinsalut (Isamaa) ametist, siis ei näe sotsid võimalust valitsuses jätkata.

“Eile oli halb päev Eestile. Valeväidete massiivi toel orkestreeritud inforünnakule allunud Isamaa muutis valitsuse otsustusvõimetuks ning viis meid sellega Ungari ja Poola välispoliitilisse klubisse. Justiitsministri jaoks on tegemist mänguga, milles võib vahel “paha poiss” olla. Sotsiaaldemokraatide jaoks on tegemist 27 aasta jooksul raske tööga ehitatud Eesti välispoliitilise maine ja põhiväärtuste küsimuse alla seadmisega,” selgitas sotside juht.
“Tunnustan välisminister Sven Mikserit põhimõttekindluse eest selles küsimuses. On selge, et samamoodi valitsus edasi minna ei saa. Seepärast olen teinud Jüri Ratasele ettepaneku vabastada justiitsminister Reinsalu ametist.”

Sotside juhatus asub ÜRO rändeleppega liitumise küsimusega seonduvatest erimeelsusest paisunud kriisiolukorda arutama esmaspäeva õhtul. Intervjuus ERR-ile kordas Ossinovski oma seisukohta, et kui Isamaa rändepakti küsimuses meelt ei muuda, siis on keeruline näha, kuidas valitsus edasi töötab.
“Meie kindlasti ei näe seda võimalust, et siin niisama toredate konsultatsioonide käigus on võimalik see asi ära lepitada. Kui Isamaa peaks meelt muutma selles küsimuses ja tagasi pöörduma selle väärtuspõhise välispoliitilise kursi juurde, siis see on võimalik,” selgitas ta.
Peaminister Jüri Ratas nentis, et koalitsiooni töövõime on saanud tugeva löögi. Seepärast otsustas ta katkestada oma tänase Ida-Viru ringreisi ning pöörduda tagasi Tallinna. Õhtul kell 17 koguneb olukorda arutama Keskerakonna juhatus.

Välisminister Sven Mikser teatas aga, et jätab ära oma Kanada visiidi.
Kell 13.30 superministeeriumis alanud pressikonverentsil toonitas Reinsalu, et ei lase Ossinovskil end põlvili suruda. Justiitsministeri sõnul tuli Ossinovski ultimaatum talle üllatusena ning et selle ultimaatumi motiive võib vaid aimata.
“Rõhutan vaid, et kui selle ettepaneku mõte on suruda Isamaad ja mind kõnealuses küsimuses põlvili, siis minult seda oodata ei maksa. Riiki ei saa juhtida põlvili.”
Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi arvates võiks valitsus pingetest hoolimata jätkata kuni kevadiste riigikogu valimisteni. Samas kinnitas ta, et Isamaa oma seisukohta rändeleppe osas muuta ei kavatse.

“Ma arvan, et sellega [Ossinovski ultimaatumiga – toim] püütakse kuidagi survestada Isamaad oma praegusest seisukohast taganema. Ma võin öelda, et me kindlasti oma seisukohta ei muuda,” kinnitas Isamaa esimees.
Samal ajal on teinud omapoolse avalduse ka EKRE esimees Mart Helme, kelle sõnul peaks valitsusest lahkuma hoopis ÜRO rändeleppega seonduvalt valetanud ja avalikkust eksitanud välisminister Mikser.
“Välisminister Mikser on püüdnud ÜRO rändeleppe sisu Eesti parlamendi ja avalikkuse eest varjata. Mikseri jätkuv jutt sellest, kuidas rändepakti kriitika olla orkestreeritud inforünnak, on kõige alatum oma rahvale valetamine. Kõige suurem varas on hakanud karjuma, et võtke varas kinni,” ütles Helme.

„On kõnekas, et sotsid on kaasanud rändeleppe kriitikute vastu suunatud laimukampaaniasse ka Eestis asuvate välisriikide saatkondade esindajad, kellede puhul peaks olema meie siseasjadesse sekkumine välistatud. See näitab selgelt, et sotsid ei ole truud mitte Eesti rahvale, vaid oma ideoloogilistele mõttekaaslastele väljaspool Eestit. Kui Mikser vabatahtlikult tagasi ei astu, alustab EKRE fraktsioon teiste erakondadega konsultatsioone Mikserile umbusalduse avaldamiseks.“
Juba eile õhtul ütles välisminister Mikser, et sisuliselt on valitsus minetanud üksmeele ja vastastikuse usalduse ning seoses sellega ka töövõime.
Tõenäoliselt on valitsuse kukkumine kui mitte tundide, siis päevade küsimus.

Toimetas Varro Vooglaid

Allikas: http://objektiiv.ee/ossinovski-ultimaatum-ratasele-kas-valitsusest-lahkub-reinsalu-voi-lahkuvad-sotsid/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP