RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 3. mai 2012

Hääleta mesilaste kaitseks

postitas mauri zumm-zumm-zumm-lendab-mezi-mumm osak. 18:50 2. mai, 2012
loodus Argo Loo kirjutab: "Veebikeskkonnas Avaaz.org kutsutakse inimesi üles hääletama mesilaste kaitseks. Üle 956 000 allkirja on juba kogutud.
Üle maailma surevad vaikselt miljardid mesilased. Nende surm ohustab meie põllumajandussaake ja bioloogilist mitmekesisust.
Allkirjade kogumisega loodetakse mõjutada pestitsiidide tootja Bayer tegevust, et ettevõte lõpetaks neonikotinoidide tootmise. Bayer on suurim neonikotinoidide pestitsiiditüübi tootja. Ettevõte teeb tugevalt turundustööd, et keskkonnamürki turul hoida (1). 

Mis on neonikotinoidid?

Neonikotinoidid on närvimürgid, süsteemsed insektitsiidid, mis võivad toimida nii kontakt- kui ka seedemürgina, seega nii välis- kui ka seespidiselt. Kuna nad püsivad taimes kaua, on nende mõju pikaajaline. Teadusuuringud näitavad, et neonikotinoidide kasutamisel on tõsisemad tagajärjed, kui seni oletatud. Mesilastele mõjuvad need eriti rängalt, sest toimivad koos teiste teguritega: varroalestaga, monokultuurse põllupidamisega ning õiterikaste põllupeenarde kadumisega (2).

Miks mesilased surevad?

Pere kokkukukkumise sündroom ehk mesilaste aids on fenomen, mille puhul töömesilased mesitarudest või Euroopa meemesilase (Apis mellifera) kolooniast ootamatult kaovad. Sellised arvukuse vähenemised on mesinduse ajaloos esinenud ka varem, kuid terminit pere kokkukukkumise sündroom (CCD – Colony collapse disorder) kasutati esimest korda 2006. aastal, kui Euroopa meemesilase arvukus drastiliselt langes.

Pere kokkukukkumise sündroomi põhjused ei ole veel selged. Aastal 2007 toodi spetsialistide poolt põhjustena välja mesilaste välisparasiit varroalest Varroa destructor ning teised haigused nagu patogeenid Nosema apis ja äge mesilaste halvatus.

Veel on põhjustena välja toodud keskkonnamuutustest tulenev stress, alatoitlus, pestitsiidid (püretroidid, neonikotinoidid, imidaklopriid, klotianidiin) ja rändmesindus.

Arutletud on ka selle üle, kuidas mõjutavad mobiiltelefonide kiirgus ja parasiidiresistentsete omadustega geneetiliselt muundatud saak pere kokkukukkumise sündroomi.

Pere kokkukukkumise sündroomi ajendiks ei pruugi olla ainult üks põhjus, võimalik, et siin mängib rolli hoopis mitme faktori koosmõju.

Ameerika Ühendriikide Põllumajanduse Ministeeriumi 2010. aasta uuringu järgi, milles võrreldi kollapsist mõjutatud ja mõjutamata kolooniaid, esines esimestes palju viiruseid ja teisi patogeene, pestitsiide ja parasiite. Seega võivad erinevad keskkonnastressorid viia töömesilaste nõrgenemiseni ning suuremale vastuvõtlikkusele pestitsiidide ja patogeenide suhtes (3).

Kasutatud kirjandus
1. Avaaz.org
2. MESINIK nr 5, oktoober 2011 „Mesilasperede kollaps ja taimemürgid“
3. Vikipeedia „Pere kokkukukkumise sündroom“"
Allikas: http://minut.ee/ 
Hääle saab anda _SIIN____________________
Vaadake ka seda videot:






0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP