RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 24. mai 2012

MATTI ILVES: VÕIMUERAKONDADE MANDUMISEST

Praktiliselt kogu aeg lahvatab seoses võimuerakondadega, mõtlen siin kõiki parlamendis esindatud erakondi, mingi suurem või väiksem skandaal. Alles lõppes ajakirjanduses Keskerakonna idaraha skndaali käsitlemine, kui peale tuli IRL-i elamislubadega kauplemise juhtum ja nüüd lahvatas Reformierakonna must rahastamisskeem.
Kaks esimest susisesid ja visisesid mingi aeg, ning sumbusid siis üldse tulemust andmata, tüüpiline jokk skeem, milles on süüdlane meie puudulik seadusandlus.

Paratamatult tekkib kahtlus, et seadused ongi teadlikult kirjutatud mitmeti tõlgendatavalt ja segaselt. Ütles juba Napoleon Bonaparte akadeemik Tarle raamatus: ""Jaa,jaa, kirjutage nii, et oleks lühidalt ja ebaselgelt." Nende sõnadega avaldas ta oma üldise põhimõtte: kui asi puudutab ülemvõimu konstitutsioonilistesse kitsendustesse, tuleb kirjutada lühemalt ja udusemalt." Samasugusest mõttekäigust võivad lähtuda ka meie seaduseandjad, et võimu säilitada ja skandaale summutada.

Näib aga, et sellest musta rahaga seotod rahastusskeemist kartellierakonnad (ka sotsid) nii kergelt ei pääse,  juba on selgunud, et kõik on sellise rahastamisega seotud. Kui algul tundus, et siin on ainult Kristen Michali sõna Silver Meikari sõna vastu ja ministri arvates peab Meikar enda väiteid tõstama, siis nüüd on tulnud juurde rohkem ninesid ja fakte. Ma olen täiseti kindel, et Michalel valetab. Samuti keeldub ta temale Vikerradios pakutud ettepanekust väita sama valedetektori katses, põhjendusega, et meie seadused seda ette ei näe. Aga küsimus on selles, et seadused ei keela selle kasutamist.

On algatatud kriminaalasi ja asja menetleb keskkriminaalpolitsei, mis on tegelikult hea, sest KaPo viimase aja reetmised ja kaitsepolitseinike arreteerimised ei ärata usaldusväärsust. Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp kuulas üle Silver Meikari ja ütles, et ta ei näe põhjust Meikarit mitte usaldada. Samuti teatas ta, et tema jutule tuleb veel mitmeid vabatahtlike tunnistajaid ja kuulatakse üle Michael, ning ilmselt ka peaminister Ansip.

Nüüd võtab aga olukord päris kummalise pöörde, rahaahned parteid püüavad seda skandaali hoopis oma huvides ära kasutada! Peaminister Andrus Ansip ja ka Kristen Michael on kutsunud üles muutma seadusandlust selliselt, et ettevõtted võiksid edaspidi rahastada erakondi täiesti vabalt.
On ikka parteid rahaahned, neile ei piisa riigipoolsest - st. rahva poolsest - rahastamisest, ei piisa ka parteidele kanditud rahast läbi Demokraatia Arendamise Sihtasutuste (DASA) või MSA (maailmavaate sihtasutus), ei piisa liikmemaksudest, ei kodanike vabatahtlikest annetustest ja mine tea, kas piisab siis ka ettevõtjate rahastamisest.
Leian, et selliseid erakondi pole Eestile küll tarvis. Parteid peaksid rahastama oma tegevuse liikmemaksudest ja erakonna liikmete vabatahtlikest annetustest ja see oleks ka kõik. Kui keegi väidab, et nii pole võimalik, siis ärge teda uskuge. Väga hästi on võimalik, tean seda isiklikest kogemustest.

Normaalses riigis korraldataks peale sellist kõigi parteide poolt seaduste rikkumist erakorralised parlamendi valimised, aga meil vaevalt. Seadusandlikult oleks see täiesti võimalik: "Põhiseaduse § 78. Vabariigi President: 3) kuulutab välja Riigikogu korralised valimised ja vastavalt põhiseaduse §-dele 89, 97, 105 ja 119 Riigikogu erakorralised valimised."

Suurendamiseks klõpsake reklaamil

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP