RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 22. mai 2012

MATTI ILVES: NATO JA SÕJAD

NATO on täielikult muutunud, võrreldes sellega, kui Eesti astus NATO-sse 29. märtsisil 2004.aastal. Kirjutasin sellest blogis SIIN. NATO oli siis veel kollektiivne kaitse orgasisatsioon ja sinna astumine oli igati õigustatud, 1992. aasta Bosnia sõjast osavõttu sai lugeda veel erandiks. NATO on muudetud nüüd aga Uue Maailmakorra ehitajate ülesandel ja käsul sõdu pidavaks organisatsiooniks. Kaitseallianssist pole enam midagi järele jäänud.
"Postimees": "Eesti saadik NATO juures Jüri Luik ütles täna Lennart Meri konverentsil, et NATOs arutletakse vaikselt selle üle, millist tüüpi sõda saab alliansile olema järgmine.
Kuluaarides tuntakse tema sõnul muret, et kui olukord Afganistanis rahuneb, siis pole NATO-l enam uut operatsiooni. «NATOt hoiavad aga koos operatsioonid,» rääkis Luik."

Nii, nüüd on see siis meile ka välja üteldud. Paistab lausa väljatöötatud olema uus teooria, et kaitseorganisatsiooni hoiavad koos ainult operatsioonid - st. sõjad. Imelik, et NATO püsis koos ilma sõdadeta alates asutamisest 1949 kuni 1992. aasta Bosnia sõjani. Üksikud liikmesriigid USA ja veel mõned, näiteks Inglismaa ning Prantsusmaa, pidasid oma huvides mõningaid sõdu, kuid sinna ei tõmmatud kaasa kunagi teisi NATO liikmesriike.

Esialgu Eestil on veel NATO-sse kuulumine kaitseseisukohalt õigustatud, kuid peaksime juba nüüd kaaluma uue, NATO-st sõltumatu kaitseorganisatsiooni loomist.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP