RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 1. mai 2012

Pihkva noored tutvusid huvireisil Petserisse "Eesti ajaga"

Pihkva noortekeskus korraldas huvireisi Petserisse, mis kohaliku uudisteportaali sõnul oli tsaariajal väike tähelepandamatu linnake - kloostri sloboda -, kuid kus Eesti vabariigi maakonnalinnaks saades asjad paremusele pöördusid.

Pihkva noorte reisijuht oli koduloolane, Petserimaa asjatundja Dmitri Beljajev. Ta rääkis, et XX sajandi algul oli Petseris viis väljakut, seitse kivimaja, nahavabrik, 115 käsitöölist, semstvo haigla, raudteejaam, kaks algkooli, semstvo kool ja kirikukool kloostri juures, vahendas Pihkva infoportaal.

1890. aastal elas Petseris neli eesti perekonda, kuid 1922. aastal oli eestlasi juba 33,8% elanikkonnast ning 1940. aastal 60%. 1922. aastal oli linnaelanikke 2013, 1940. aastal aga juba ligi 4500.

"Eesti valitsuse arvel remonditi Petserimaal kõik õigeusu kirikud, mis olid iseseisvussõja ajal kannatada saanud, ning taastati tsiviilhooned ja teed. Algas ka uute teede ehitamine. Kuigi Eesti vabariigis loeti Petserit üheks väiksemaks maakonnakeskuseks, tõusis linlaste elatustase mitu korda," kirjutatakse portaalis.

Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP